IT in World — April 12, 2017 at 8:32 am

Microsoft reclamată pentru integrarea aplicației Defender în Windows

by

Windows DefenderConflictele și reclamațiile anti-trust pentru Microsoft din parte concurenței continuă, de data aceasta ținta fiind integrarea aplicației de securitate Defender în Windows. Astfel, companiile dezvoltatoare de soluții de securitate au reclamat Microsoft la Uniunea Europeană, fiind nemulțumiți de un posibil abuz al companiei prin integrarea soluției proprii de securitate în Windows 10.

Oficialii Comisiei Europene spun că există cel puțin trei reclamații de acest tip, companiile fiind nemulțumite că Microsoft oferă integrată soluția de securitate, reducând astfel șansele ca utilizatorii să se orienteze către piața soluțiilor de securitate. Recent, reclamații au venit din partea producătorului Kaspersky, disputa fiind o continuare a unor probleme mai vechi pentru Microsoft. În 2009 a existat o problemă asemănătoare prin integrarea navigatorului Internet Explorer în sistemul de operare, ulterior compania oferind utilizatorilor funcția de a decide asupra navigatorului dorit. Totuși, acest lucru a fost încălcat de Microsoft în 2013, când compania a fost amendată de Comisia Europeană cu 570 milioane de Euro.

Oficialii Comisiei Europene spun că Microsoft abuzează constant de poziția sa de lider al dezvoltatorilor de sisteme de operare, primele probleme pentru companie fiind apărute încă din 1998, când compania a fost reclamată pentru abuz de poziție, când a și fost amendată. În prezent norocul Microsoft este concentrarea comisiei către procesele anti-trust asupra Google, care abuzează de piața pe care o deține și își impune produsele AdSense, Search și Chrome în motoarele de căutare dar și în sistemul de operare pentru dispozitive mobile Android. Totuși, măsuri și anchete vor fi realizate cu siguranță, mai ales că numărul reclamațiilor anti-trust pentru Microsoft a crescut în special după lansarea sistemului de operare Windows 10 în 2014.

Într-o scrisoare pentru Comisia Europeană, un dezvoltator de soluții de securitate spune că Microsoft a redefinit sistemul de operare Windows pentru a-și distribui aplicațiile Microsoft, integrate și greu de înlocuit în utilizarea zilnică. Mai mult, reclamația spune că Microsoft ar putea să își integreze în conceptul sistemului de operare aplicații pe care urmează să le dezvolte, transformând sistemul de operare într-un sistem care operează exclusiv cu aplicațiile sale. Concurenții spun că Microsoft deja prezintă orice aplicație a sa ca fiind o componentă a Windows, impunând astfel utilizatorilor ideea că alte aplicații nu sunt recomandate. În cazul Defender, cei de la Kaspersky spun că integrarea acestuia în Windows complică integrarea altor soluții de securitate în sistemul de operare, acest lucru fiind grav pentru companiile și dezvoltatorii independenți, în contextul în care Microsoft domină piața sistemelor de operare.

Multe companii se gândesc să reclame Microsoft la Comisia Europeană, dar problema în acest caz este reprezentată de costurile unor asemenea procese, dar și de durata soluționării. Totuși, producătorii se bazează pe puterea Comisiei Europene, care poate oricând să atace Microsoft pentru încălcarea regulilor comerciale ale UE. Momentan nu a fost luată o astfel de măsură sau decizie, deși până acum Microsoft a pierdut toate cazurile deschise de UE. O altă companie se plânge că Microsoft utilizează tactici agresive de impunere a produselor sale, dar și că procedurile anti-trust ale Comisiei Europene sunt greoaie, scumpe și de lungă durată. Microsoft a fost reclamată și la autoritatea anti-trust din Rusia, aceasta deschizând o investigație formală, dar fără rezultate concrete până în prezent.