NEW TECHNOLOGY — August 28, 2017 at 4:45 pm

Fujitsu continuă dezvoltarea noilor supercomputere pentru evoluția inteligenței artificiale

by

FujitsuCompania Fujitsu își surprinde concurența în perioada de vară, după ce mai multe săptămâni la rând a anunțat noi tehnologii și produse pentru calculatoare inteligente (HPC) și AI.

Una dintre cele mai interesante dezvoltări este dezvoltarea unui procesor personalizat AI, unitatea de învățare profundă (DLU), despre care au fost oferite mai multe detalii la „International Supercomputing Conference”. Procesorul oferă optimizări de precizie mixtă (8 biți, 16 biți și 32 de biți) și un concept pentru un consum de energie redus, oferind un avantaj de performanță de 10x/watt comparativ cu alți producători. Creșterea eficienței energetice se bazează pe „deep learning integrator” al companiei Fujitsu, cu care compania spune că atinge o precizie efectivă (la paritate cu 32 de biți) folosind datele pe 8 și 16 biți. Abordarea este asemănătoare cu cea utilizată de procesorul Intel Knights Mill ,Intel pretinzând precizia INT32 cu intrările INT16 (utilizând ieșirea acumulată INT32).

Cipul paralel masiv utilizează câteva miezuri mari de bază, conectate la mai multe unități de procesare a învățării profunde (DPU). Un DPU constă din 16 DPE (elemente de procesare a învățării profunde). DPE include un fișier de registru de mari dimensiuni și largi unități de execuție SIMD. În directă legătură cu tehnologia de interconexiune Tofu de la Fujitsu, designul este scalabil pentru rețele neuronale foarte mari.

Planurile de viitor ale Fujitsu pentru DLU includ mai multe generații de-a lungul timpului: un coprocesor de primă generație este planificat să debuteze în 2018, urmat de un procesor gazdă integrat în a doua generație. Mai multe perspective sunt îndreptate către potențiali procesatori specializați care vizează aplicații de optimizare neuromorfică sau combinatorică.

De asemenea, Fujitsu a anunțat ca are în dezvoltare un sistem de aproape 3,5 petaflopi pentru Centrul Național pentru computerele de înaltă performanță din Taiwan, Laboratoarele Naționale de Cercetare Aplicată (NCHC). Supercomputerul este așteptat să intre în mediul online în mai 2018, moment în care va deveni cel mai rapid computer din țară. Radiatorul cu 715 de noduri de răcite cu apă va fi echipat cu procesoare Skylake și conectat cu tehnologia Intel Omni-Path. GPU-urile Nvidia P100 vor fi instalate pe 64 de noduri, oferind peste o treime (1,35 petaflopi) de performanță maximă teoretică (3,48 petaflopi). Universitatea Kyushu din Japonia a lansat, de asemenea, o comandă pentru un sistem Fujitsu, un 10-petaflopper care este programat pentru implementare în luna octombrie. Noul supercomputer va fi integrat cu trei sisteme HPC existente la Institutul de Cercetare pentru Tehnologia Informației. Scopul este de a crea un mediu care se extinde dincolo de calculul actual pe scară largă și simulările științifice, pentru a include utilizarea și cercetarea care necesită un calcul extrem de amplu, cum ar fi AI, big data și știința datelor.

Pe măsura creșterii temperaturilor, este amenințata starea de sănătate a salariaților cu roluri active in aer liber, de exemplu paznicii sau distribuitorii de produse. În Japonia, 400-500 de victime la locul de muncă se datorează accidentelor cauzate de căldură în fiecare an, determinând companiile să treacă la măsuri pentru a proteja angajații care lucrează în condiții extreme. În sprijinul acestora, Fujitsu a dezvoltat un algoritm de consolidare a siguranței pe timp de vară la locul de muncă. Acesta este bazat pe platforma Fujitsu Human Centric AI, Zinrai, algoritmul estimând stresul permanent cauzat de căldură, al lucrătorilor. Fujitsu va lansa algoritmul ca parte a platformei sale digitale de afaceri, MetaArc, care utilizează IoT pentru a sprijini managementul siguranței la fața locului. De asemenea, în prezent se efectuează un proces intern de testare, din iunie până în septembrie, la uzina companiei din Kawasaki.