Securitate — October 10, 2017 at 11:50 am

Atacurile DDoS care afectează organizațiile sunt în creștere

by

Atacuri cibernetice

Atacurile DDoS (Distributed Denial of Service) sunt în creștere, aproape un sfert (33%) dintre organizații confruntându-se cu un atac DDoS în 2017, comparativ cu 17%, în 2016.

Infractorii cibernetici folosesc din ce în ce mai mult atacurile DDoS pentru a obține acces în companii la date valoroase și din care pot obține profit, nu doar pentru a întrerupe furnizarea serviciilor victimelor. Această schimbare rapidă din domeniul securității cibernetice înseamnă că toate companiile sunt ținte potențiale ale unui atac DDoS, de la cele mai mici, până la corporații.

Conform studiului Global IT Security Risks Survey 2017 realizat de Kaspersky Lab*, 50% dintre companii susțin că frecvența și complexitatea atacurilor DDoS care vizează organizații similare cu ale lor cresc în fiecare an. Într-adevăr, 33% dintre organizații au trecut printr-un atac în 2017, dublu față de 2016, demonstrând importanța unei conștientizări mai mari și a unei protecții mai bune împotriva atacurilor DDoS, care nu dau niciun semn de regres.

Dintre cei afectați, 20% au fost companii foarte mici, 33% – IMM-uri, iar 41% au fost companii mari, ceea ce demonstrează că organizațiile, indiferent de tip sau de dimensiuni, sunt expuse riscurilor. Deși cifrele din acest an arată faptul că sunt șanse mai mari ca o companie să treacă print-un singur atac DDoS – în 2016, 82% au avut de-a face cu mai mult de un atac DDoS, comparativ cu 76% în acest an – consecințele nu sunt mai puțin grave, conducând la întreruperi serioase ale activității. 26% dintre organizațiile care au fost afectate de atacuri DDoS au raportat o scădere semnificativă a performanței serviciilor lor, iar 14% au spus că tranzacțiile și procesele au clacat, în cazul serviciilor afectate.

În afară de cauzarea unor probleme operaționale vizibile, multe companii spun și că atacurile DDoS au fost folosite ca să acopere alte tipuri de incidente, ducând la grave prejudicii financiare și de reputație. În prima jumătate a anului 2017, peste jumătate dintre respondenții afectați de atacurile DDoS (53%) susțin că acestea au fost folosite ca paravan. Jumătate dintre respondenți (50%) au raportat faptul că atacul a ascuns o infecție malware, 49% – că a mascat o scurgere sau un furt de date, iar 42%, că atacul DDoS a fost folosit ca să acopere o intruziune în rețea sau un atac de hacking. Alte companii (26%) au spus că atacul a ascuns un furt financiar.