Bizpoint — April 26, 2018 at 9:27 am

Parteneriat european pentru blockchain

by

Uniunea Europeană a anunţat recent că douăzeci şi două de ţări au semnat un document de creare a unui parteneriat pentru tehnologia blockchain, în cadrul căruia se vor depune eforturi conjugate pentru ca Europa să se afle în fruntea mişcării de dezvoltare şi distribuire a acestei tehnologii bazate de tip jurnal. Parteneriatul, denumit European Blockchain Partnership, va acţiona ca un vehicol de cooperare pe întregul continent, cu ajutorul căruia se vor disemina cunoştinţe şi expertiză.

Documentul este un rezultat al apelului adresat de Consiliul European către Comisia Europeană de alcătuire a unei proceduri unificate de abordare a tehnologiei blockchain. Scopul final este acela de pavare a căii către lansarea de aplicaţii blockchain unitare europene, care să înlesnească atingerea obiectivului numit piaţa digitală unică.

Prin cooperare strânsă în crearea unui ecosistem european al serviciilor şi aplicaţiilor blockchain se vor putea evita abordări fragmentate. Conform documentului, astfel se “va putea activa dezvoltarea de cadre de lucru interoperabile pentru tehnologia blockchain în Europa pe baza unor soluţii standardizate şi a modelelor de bună guvernanţă. De asemenea, o astfel de cooperare va putea întări conformitate cu reglementările europene şi convergenţa legislativă, elemente esenţiale pentru sprijinul scalabilităţii unor astfel de soluţii dincolo de graniţele europene.”

Tehnologia blockchain permite stocarea şi diseminarea securizată a datelor în cadrul unei reţele. Chiar dacă este mai bine cunoscută ca o tehnologie pentru servicii financiare deoarece stă la baza criptomonedelor, blockchain se bucură acum de o răspândire tot mai largă în cadrul altor industrii. În acest sens, comisarul european pentru economie şi societate digitală, Mariya Gabriel, a declarat recent că în viitor toate serviciile publice europene vor folosi tehnologie blockchain.

Conform comisarului european, blockchain reprezintă o oportunitate imensă pentru Europa şi pentru statele membre de a-şi regândi sistemele informatice, de a promova încrederea în rândul utilizatorilor de IT şi protecţia datelor personale, de a ajutra la crearea de noi oportunităţi de afaceri şi de a stabili noi arii de leadership, de beneficii cetăţeneşti, de servicii publice şi de servicii pentru firme.