IT Efficiency / Sustainability — June 22, 2018 at 4:23 pm

10 moduri de creștere a performanței sistemului de operare Windows

by

PC

PC-urile cu Windows nu trebuie să încetinească în timp, dar dacă totuși PC-ul a devenit treptat mai lent sau a început să se oprească brusc, ar putea exista câteva motive pentru aceste probleme. Uneori problemele dispar după un restart, dar dacă acestea persistă, există câteva moduri de rezolvare a problemelor cele mai simple, frecvente dar enervante.

  1. PC-ul rulează lent din cauza unei utilizări nejustificate a resurselor, precum CPU sau RAM, acest lucru poate fi din cauza unei aplicații cu probleme sau a unei scurgeri de memorie. Rezolvarea vine din accesarea Task Manager, apoi acolo urmărind reprezentarea proceselor, se observă cu ușurință cele care consumă resurse în mod neobișnuit. Pot fi închise forțat din Task Manager sau dezinstalate, dar fiind vorba de posibile aplicații utilizate frecvent se pot căuta versiuni mai noi sau patchuri pentru eventualele probleme, existând și posibilitatea ca problema să fie chiar din sistemul de operare în cazuri destul de rare.
  2. Multe aplicații tind să ruleze în system tray sau în zona de notificare. Aceste aplicații se declanșează adesea la pornire și rulează în fundal. Faceți clic pe pictograma pe care nu o cunoașteți și închideți-o pentru a elibera resurse.
  3. Resurse utilizate ineficient mai pot fi captate și de programele ascunse ce pornesc odată cu calculatorul, acestea pot fi descoperite și filtrate cu ajutorul tabului Startup din Task Manager. Administrarea eficientă a acestora poate duce o pornire mai rapidă a sistemului de operare dar și la o operare mai rapidă în timpul lucrului.
  4. Windows, după versiunea 7, utilizează o gamă largă de resurse din memoria video pentru a reda ferestrele și grafica sistemului de afișare, dar duc la îngreunarea operării aplicațiilor. Aceste efecte vizuale pot fi controlate din setările sistemului, în zona de Systen – Advanced System Settings – Performance, de unde pot fi dezactivate în special efectele vizuale și animațiile, puțin utile într-un mediu de producție.
  5. Browserele moderne au deja uzual sistemul de extensii sau pluginuri, dar acestea pe cât de utile sunt, pe atât de consumatoare de resurse devin. Astfel, intrând în setările extensiilor browserului puteți dezactiva pe cele care utilizează resurse, cum ar fi cele care rulează conținut Flash sau afișează diferite mesaje ale paginilor de internet.
  6. Aplicațiile Malware și Adware ascunse pot fi o problemă gravă de performanță, scanarea sistemului la intervale scurte și regulate scoțând în evidență fișiere și aplicații mici, ascunse în calculator, care rulează publicitate și mai grav, pot afecta siguranța datelor personale.
  7. Spațiul ocupat fără un scop anume pe hard-disk este de asemenea o cauză a reducerii performanței PC-ului. Spațiul este frecvent ocupat de fișiere temporare, loguri sau componente rămase de la anumite aplicații pe care nu le mai utilizați, astfel, spațiul poate fi eliberat utilizând Disk Cleanup din Windows, sau pentru cei mai avansați, aplicații gratuite care fac acest lucru.
  8. Defragmentarea hard disk-ului nu ar trebui să fie necesară în versiunile moderne de Windows. Acestea defragmentează în mod automat hard-discurile în fundal. Solid-state drive-urile nu au nevoie de defragmentare tradițională, deși versiunile moderne de Windows le optimizează. Cu toate acestea, dacă aveți o unitate de HDD și tocmai ați urcat sau modificat multe fișiere pe unitate, acele fișiere ar putea fi defragmentate deoarece Windows nu a ajuns la ele pentru a le defragmenta încă. În această situație, este posibil să deschideți instrumentul de defragmentare din Windows, Disk Defragmenter, și să efectuați o scanare pentru a vedea dacă este necesar să executați o defragmentare manuală, cu ajutorul aplicației.
  9. Toată lumea utilizează programele uzuale, dar în anumite momente sunt necesare și aplicații temporare, pe care le utilizăm doar o scurtă perioadă de timp. Pentru creșterea fiabilității sistemului, puteți dezinstala aceste aplicații pe care nu le mai utilizați, Windows oferind din Control Panel funcția Programs, unde aveți lista cu toate aplicațiile instalate și posibilitatea de dezinstalare rapidă.
  10. Ultima posibilitate de eficientizare a PC-ului, și cea mai serioasă, este resetarea sau reinstalarea versiunii de Windows, practic, în ambele variante, prima realizată prin funcția sistemului de operare, a doua cu un kit de instalare, PC-ul este practic luat de la 0, fiind necesară reinstalarea tuturor aplicațiilor. În aceste situații este necesar să salvați toate fișierele personale și setările aflate în PC, dar să va și asigurați că aveți la dispoziție kit-urile de instalare pentru toate aplicațiile care nu sunt incluse în Windows.
Tags