Data Center / Storage — September 12, 2018 at 1:05 pm

Opțiuni practice pentru camerele de server de mici dimensiuni și micro centrele de date

by

Micro Data Centers

Schneider Electric, specialistul global în transformarea digitală a managementului energiei și al automatizării, oferă clienților din România atât soluții de infrastructură fizică, cât și software pentru managementul centrelor de date de toate dimensiunile. Experții Schneider Electric știu că administratorii IT din firmele mici sau ale sucursalelor locale ale unor companii globale se confruntă adeseori cu o lipsă de resurse pentru gestionarea centrelor de date. Soluțiile Schneider Electric pentru micro centre de date protejează echipamentele IT din spațiile mici și datele gestionate de acestea.

„Din experiența noastră, majoritatea camerelor de server ale firmelor mici sunt neorganizate, înghesuite, nesigure, iar echipamentele stau la temperaturi crescute. Este clar că aceste condiții conduc adesea la perioade de întrerupere, care ar putea fi însă evitate”, spune Traian-Alexandru Petric, National Sales Director pe România și Republica Moldova, APC by Schneider Electric. „Știm, de asemenea, că managerii IT din aceste medii nu au la dispoziție timpul necesar pentru a optimiza infrastructura, așa că ne dorim să le oferim o grilă de bune practici pentru camerele de server de dimensiuni reduse și pentru centrele de date de până la 10kW.”

Alimentarea cu energie

Camerele de server de dimensiuni reduse au, de regulă, două elemente ce țin de alimentarea cu energie: distribuția energiei și un UPS. Există două metode principale de distribuție a energiei:

  • Conectarea echipamentului IT prin intermediul port-urilor din spatele UPS-ului
  • Conectarea echipamentului IT la o unitate pentru distribuția puterii (PDU) pentru rack-uri, care este conectată la rândul ei la UPS. Aceasta metodă necesită montarea echipamentului IT într-un rack.

Folosirea unui rack permite o gestionare a cablurilor de alimentare mai simplă și mai organizată, mulțumită PDU-urilor, deoarece cablurile nu se mai suprapun. Un alt avantaj constă în faptul că spatele rack-ului nu mai este ocupat de o multitudine de cabluri, ceea ce îmbunătățește circulația aerului și permite o răcire mai eficientă a echipamentului.

Răcirea

ASHRAE (American Society of Heating, Refrigeration and Air Conditioning Engineers) a oferit în 2011 valorile recomandate (18-27 grade Celsius) și pe cele permise (15-32 grade Celsius) pentru operarea echipamentelor IT de clasa 1.

Există 5 modalități prin care căldura poate fi eliminată dintr-un spațiu de dimensiuni reduse:

  • Conducția: căldura poate fi eliminată prin pereți
  • Ventilația pasivă: căldura este eliminată prin orificiile de aerisire sau printr-un grilaj, fără ventilator
  • Ventilatorul: folosirea unui orificiu de ventilație sau a unui grilaj dotat cu ventilator
  • Răcirea confort: căldura este eliminată cu ajutorul sistemului confort de răcire
  • Răcirea dedicată: căldura este eliminată prin intermediul unui aparat dedicat de aer condiționat,

Cele cinci metode enumerate mai sus diferă în funcție de performanță, limitări și costuri. Soluția ideală de răcire va depinde de locul unde se află echipamentul IT și sarcina sa (kW). Schneider Electric le recomandă administratorilor IT să răspundă la trei întrebări pentru a-și putea da seama care soluție se potrivește cel mai bine nevoilor:

  1. Există în spațiile adiacente echipamentelor IT aparate de aer condiționat care să ajute la menținerea unei temperaturi optime?
  2. Există un perete, o podea sau un tavan care se află în proximitatea unui spațiu cu o sursă de căldură? (de exemplu, un perete exterior expus la soare)
  3. Cât de multă energie consumă echipamentele din acel spațiu?

Per total, o bună practică pentru un proces eficient de răcire o constituie organizarea echipamentelor IT într-un rack (cu fantele pentru aer poziționate spre partea din față a rack-ului) și folosirea unor panouri de închidere pentru a umple golurile unde nu se află echipamente. Această practică va ajuta la prevenirea situațiilor în care temperatura crescută determină oprirea echipamentelor și va reduce nevoia de a răci prea mult spațiul cu aparate de aer condiționat de dimensiuni mari. Atunci când echipamentele nu sunt plasate într-un rack, aerul fierbinte al unui echipament va fi pur și simplu evacuat înspre celelalte echipamente. În general, cu cât mai bine organizat este un mediu IT, cu atât va fi mai ușor de răcit echipamentele și de separat fluxurile de aer cald de aerul rece.

Rack-urile

Este dificil pentru firmele mici să justifice costul suplimentar al unui rack, dar atunci când decizia face parte dintr-un proiect general de upgrade al spațiului, integrarea și costul unei astfel de achiziții devin mai ușor de aprobat. Un rack ales cum trebuie are numeroase beneficii, printre care se numără accesibilitatea, organizarea, managementul cablurilor, securitatea fizică, eficiența răcirii și ușurința distribuției energiei electrice. Un rack este o structură fundamentală pentru echipamentele IT care permite organizației să scadă numărul erorilor umane atunci când depistează o problemă. De exemplu, gestionarea cablurilor devine mai ușoară cu ajutorul accesoriilor integrate, iar rețeaua de cabluri nu mai este în pericol să devină un ghem încâlcit. Panourile laterale detașabile îmbunătățesc, de asemenea, gestionarea cablurilor.

Securitatea fizică

Oamenii sunt esențiali pentru funcționarea sistemelor IT, dar studiile arată în mod constant că oamenii sunt direct responsabili pentru majoritatea timpilor de nefuncționare, provocând numeroase accidente și comițând greșeli – proceduri necorespunzătoare, echipamente gestionate greșit, lichide vărsate și alte evenimente neprevăzute. Atunci când costul perioadelor de nefuncționare este semnificativ, securitatea fizică este deosebit de importantă, chiar și pentru o firmă sau o sucursală mică. Opțiunea de blocare a accesului la camera de server sau la rack devine astfel o necesitate. Dacă un spațiu IT este considerat critic, experții Schneider Electric recomandă utilizarea camerelor de securitate.

Unele camere au integrați senzori de mediu și porturi suplimentare pentru alte tipuri de senzori, incluzând detectoare de fum, detectoare de lichide și comutatoare de ușă. Senzorii integrați trebuie să includă detectarea temperaturii, a umidității și a mișcării. Camerele cu detectare a mișcării pot recunoaște și înregistra automat mișcarea, permițând ca înregistrarea imaginilor să fie asociată cu o alertă de acces sau de mediu, ceea ce accelerează identificarea problemelor. De exemplu, un administrator IT poate fi avertizat prin SMS sau prin e-mail privind accesul personalului neautorizat, mulțumită comutatorului de ușă și senzorului de detectare a mișcării.

Monitorizarea

Camerele de server de dimensiuni reduse trebuie să aibă două tipuri de monitorizare: monitorizarea UPS-ului și monitorizarea mediului. Costul unei monitorizări de bază a UPS-urilor a scăzut atât de mult în ultimii ani încât nu mai există nicio scuză pentru a sări peste acest instrument. Monitorizarea UPS-ului și a mediului sunt deosebit de valoroase pentru firmele mici, cu echipe IT cu puțini membri, și pentru sucursalele care nu au un specialist IT pe plan local. În aceste cazuri, administratorii IT sunt avertizați de la distanță, prin e-mail, atunci când există alarme critice ale UPS-ului, cum ar fi nevoia de înlocuire a bateriei, supraîncărcarea, dar și evenimentele ce țin de mediu, cum ar fi temperatura ridicată, activarea senzorului de apă etc.

Iluminarea

În spațiile de lucru de dimensiuni reduse, soluțiile de iluminare nu sunt gândite pentru echipamentele IT, care ajung frecvent în locuri cu iluminare slabă. Astfel, pot apărea multe probleme atunci când utilizatorii nu pot vedea clar etichetele și cablurile care conectează echipamentele IT, mai ales când acestea sunt montate în rack-uri. Chiar dacă se face o investiție în instalarea unor lămpi speciale, în mod frecvent pur și simplu nu există un spațiu corespunzător care să ofere condiții adecvate de iluminare a echipamentelor IT. O soluție simplă și eficientă este furnizarea unei lanterne frontale care oferă, la costuri reduse, vizibilitate asupra instalațiilor IT înghesuite, fără a ocupa mâinile specialiștilor. În mod obișnuit, o astfel de lampă este atârnată de un cârlig în spatele rack-ului IT închis.

Oferim certitudine într-o lume conectată

APC by Schneider Electric este un brand global de top pe piața software-ului și a infrastructurii fizice integrate. Cu ajutorul unei game extinse de produse care furnizează soluții fiabile de alimentare și performanță operațională pentru tehnologiile comunicaționale și de IT, APC oferă certitudine într-o lume conectată. Prin intermediul unei comunități extinse de parteneri care personalizează soluții pentru casă și medii IT distribuite, APC le permite utilizatorilor individuali și companiilor să anticipeze neașteptatul și să protejeze datele și informațiile critice.