IoT powered by ALLIED TELESIS — October 30, 2018 at 10:04 am

Narrowband – Tehnologia care revoluţionează lumea IoT

by

narrowband fotoSintagma “disruptive technologies” este din ce în ce mai prezentă atât în sfera de business, cât şi în  viaţa  de zi cu zi. Tehnologiile Internet of Things (IoT) se bazează exact pe această sintagmă întrucât promit optimizarea proceselor, reducerea costurilor şi creşterea profiturilor în cazul companiilor care le implementează.

O  nouă arie de business a luat naştere odată cu aceste tehnologii, care are potenţialul de a îmbunătăţi semificativ modul în care operează companiile, dar şi stilul de viaţă al oamenilor.

Tehnologiile NarrowBand IoT (NB-IoT) si LTE-M (Long Term Evolution for Machines)  sunt tehnologiile care vor pune cel mai bine în valoare IoT, iar Telekom Romania are expertiza şi capabilităţile necesare pentru a le implementa şi a contribui la schimbarile pozitive pe care acestea le aduc. Care sunt avantajele implementării tehnologiilor NB-IoT/LTE-M?

Tehnologiile NB-IoT/LTE-M au ca fundament succesul răsunător al tehnologiei momentului cunoscută sub numele de 4G sau Long Term Evolution (LTE). Efortul introducerii NB-IoT în cadrul serviciilor oferite de Telekom Romania este simplificat întrucat pentru implementare pot fi folosite aceleaşi echipamente recent instalate pentru reteaua 4G, ce oferă servicii de Mobile Broadband.
Un alt beneficiu important este răspândirea si notorietarea de care se bucură tehnologiile standardizate de organizaţia internaţională 3rd Generation Partnership Project (3GPP), care a revoluţionat interacţiunea dintre oameni prin standardele emise (2G, 3G, 4G) precum şi interactiunea dintre oameni şi lumea virtuală, prin introducerea transmisiilor de date.

În plus NB-IoT oferă o acoperire mai bună în comparaţie cu tehnologiile existente, o viteză de transfer adaptată nevoilor şi un consum de energie redus, ceea ce va facilita conectarea milioanelor de terminale din diverse zone ale industriei printre care proiectele Smart City cu soluţii complexe de iluminat public şi parcări inteligente sau industria utilităţilor cu contoarele de apă, gaz sau electricitate.

Un alt beneficiu al NB-IoT este legat de operabilitatea în bandă de frecvenţă licenţiată care permite controlul interferenţelor nedorite, aspect diferenţiator faţă de serviciile LPWA (LowPower-Wide-Area) în bandă nelicenţiată. Astfe, operabilitatea va fi mai bună în momentul creşterii traficului şi a numarului de terminale pe unitatea de
arie.

Tehnologiile NB-IoT şi LTE-M utilizează infrastructura LTE (Long Term Evolution) existentă care include site-urile, staţiile de bază, antenele, conexiunile IP existente pe suport de fibră optică precum şi spectrul de frecvenţe licentiat, facilitând astfel ofertarea unui serviciu sigur, stabil şi performant incluzând perspectiva operaţiunilor şi a mentenanţei. Astfel, o actualizare software şi o reconfigurare a nodurilor de reţea implicate, permite activarea serviciilor IoT într-un timp mult mai scurt în comparaţie cu construcţia unei reţele celulare naţionale de la zero.