COMUNICATE — May 29, 2020 at 1:31 pm

Competiția JA Compania Anului 2020 și-a desemnat afacerile pilot câștigătoare

by

ca2020-castigatori-02Finala națională a competiției de antreprenoriat Junior Achievement (JA) Compania Anului 2020 a fost marcată printr-un mod inedit de desfășurare. Tinerii antreprenori și-au expus afacerile pilot prin intermediul unei platforme online, încercând să impresioneze juriul cu idei inovatoare din diverse domenii, precum: tehnologie, e-commerce, afaceri sociale, industrii creative, educație sau agricultură.

Membrii juriului, format din profesioniști ai partenerilor și susținătorilor competiției, au interacționat cu cele 34 de echipe finaliste ale secțiunilor de elevi și studenți, verificând fezabilitatea start-up-urilor și oferind sfaturi de bună practică.

Cele 16 echipe de studenți și 18 echipe de elevi sunt cele mai bune dintre cele 243 de mini-companii care și-au pilotat anul acesta ideile de afaceri în cadrul incubatorului educațional JA BizzFactory™. Tinerii au beneficiat de consultanță din partea voluntarilor JA și au participat la 45 de webinarii live susținute de specialiști din business, dobândind astfel abilități antreprenoriale.
Câștigătorii vor beneficia de mini-granturi pentru dezvoltarea antreprenorială a echipelor și proiectelor.

Echipele câștigătoare

Marele Premiu – Secțiunea Elevi, echipă ce va reprezenta România la finala online European Company of the Year 2020 – secțiunea elevi – 22‐24 iulie 2020 (organizat de Junior Achievement Portugalia).
• Echipa Cyber Coffee, de la Colegiul Național Mihai Eminescu, din București, coordonată de doamna profesor Gabriela Ianoș

Echipa Cyber Coffee a creat un ecosistem inteligent care utilizează o aplicație mobilă și un aparat inteligent pentru a oferi o „cafea fără eroare”, adaptată preferințelor individuale ale consumatorilor. Clienții au posibilitatea de a comanda cafeaua personalizată în depline condiții de siguranță. Tinerii din clasa a X-a au proiectat acest serviciu având în vedere principii de etică și de utilizare responsabilă a resurselor.

Pentru echipele de elevi s-au acordat și următoarele premii speciale:
Innovation Award susținut de Accenture Romania – echipa MSC – Modern Software Corporation, de la Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu, Toplița
Access Award susținut de FedEx Romania – echipa Track Plans & Schematic, de la Colegiul Național Ion Luca Caragiale, București
Best Financial Plan susținut de EY Romania – echipa Home Solution Innovators, de la Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Oradea
Agribusiness Award susținut de Romanian-American Foundation,

Echipa Rainbow, de la Liceul Tehnologic Agricol Mihail Kogălniceanu, Miroslava
Echipa Ferma Măriucăi, de la Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir, Iași
Echipa Agra, de la Colegiul Agricol Dimitrie Cantemir, Huși

Best Business Plan susținut de Citi Romania, – echipa Pet Pub – Pet & Play, de la Colegiul Național Gheorghe Tițeica, Drobeta Turnu Severin
Best Business Concept for Community susținut de Metropolitan Life, – echipa Vidys de la Colegiul Național Alexandru Odobescu, Pitești

Marele Premiu – Secțiunea Studenți (susținut de Romanian-American Foundation), echipă ce va reprezenta România la finala online European Enterprise Challenge – secțiunea studenți – 24 – 26 iunie 2020 (organizat de Junior Achievement Grecia)
• Echipa VMPVolunteering Management Platform, de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, coordonată de doamna profesor Anca Șerban

Studenții au proiectat o platformă online – Evenss – care include și o aplicație mobilă pentru organizatorii de evenimente, dar și pentru voluntari. Soluția echipei eficientizează munca coordonatorilor de voluntari, aducându-le toate uneltele necesare pentru organizarea și administrarea unui eveniment și este un instrument util unde voluntarii pot găsi evenimentele preferate din care vor să facă parte, își pot genera un CV de voluntar, pot fi parte dintr-o rețea națională de voluntari.

Echipa Eco World, coordonată de profesor Ana-Maria Grigore, de la Universitatea din București, care a convins juriul prin creativitate și folosirea inteligentă a tehnologiei, a primit premiul Best Tech Idea, susținut de HP, prin programul HP LIFE.
Tinerii au propus un concept nou pe piața reciclării deșeurilor din România, prin dezvoltarea unei aplicații (Eco Llama), ce are ca scop înglobarea firmelor ce activează în domeniul reciclării și a celor ce doresc să contribuie la formarea unui oraș sustenabil.

De asemenea, s-au acordat și următoarele premii speciale pentru echipele de studenți:
•    Best Business Plan susținut de Citi Romania – echipa Umalo, de la Universitatea Politehnica București
•    Best Marketing Plan – echipa Wash Point, de la Universitatea Lucian Blaga Sibiu
•    Best Financial Plan – echipa Wash Up, de la Universitatea Politehnica Timișoara

Juriul  competiției Compania Anului 2020 a fost format din reprezentanți ai partenerilor și susținătorilor programului JA de antreprenoriat: Romanian-American Foundation, Citi România, Metropolitan Life, Accenture, Accelera Consulting, Bayer Fund, EY, FedEx, HP România, KPMG, NN România.