Internet/Telecom, Securitate — September 19, 2020 at 11:50 am

Preocupare majoră faţă de securitatea 5G

by

Creative background, male hand holding a phone with a 5G hologram on the background of the city. The concept of 5G network, high-speed mobile Internet, new generation networks. Copy space, Mixed media.Un studiu recent publicat de Accenture arată că factorii de decizie din întreaga lume sunt îngrijoraţi de faptul că tehnologia 5G va însemna tot felul de provocări de securitate pentru organizaţiilor lor. Pentru acest studiu au fost intervievaţi peste 2600 de factori de decizie din zonele de tehnologie şi afaceri, dintr-un număr de 10 ţări reprezentative pentru conturarea unei imagini globale.

În mod cert, 5G este privită ca o tehnologie de mare impact pentru viitor. Aproape 80% dintre cei intervievaţi consideră că tehnologia va avea un efect semnificativ asupra organizaţiilor. În plus, aproape 60% dintre ei consideră 5G ca fiind o tehnologie revoluţionară, cu origini în zona de mobilitate. În acelaşi timp, însă, peste 35% din respondenţi s-au declarat îngrijoraţi cu privire la securitatea 5G, un procent în creştere faţă de cei 30% dintr-un raport cu temă similară publicat de Accenture în 2019. În plus, peste 60% se tem că tehnologia 5G va face organizaţiile şi mai vulnerabile la atacuri cibernetice. Iar cele mai multe riscuri, conform respondenţilor, îşi vor avea originea la nivelul de utilizator, din pricina dispozitivelor inteligente sau a oamenilor.

La nivelul deciziei de afaceri, factorii implicaţi cred că tehnologia 5G îi va ajuta să-şi protejeze mai bine afacerea, dar consideră că arhitectura de reţea 5G prezintă provocări inerente în termeni de confidenţialitate, număr de dispozitive şi reţele interconectate, şi acces la servicii şi integritatea lanţului de aprovizionare. Ca atare, autorii raportului notează că relaţia dintre tehnologia 5G şi riscurile de securitate percepute este una extrem de complexă deocamdată.

Studiul indică faptul că firmele iau deja în considerare modalităţi de a adresa astfel de provocări. Aproape trei sferturi dintre cei chestionaţi au declarat că speră să redefinească politicile şi procedurile legate de securitate pe măsură ce proiectele 5G vor începe să fie implementate.

Tocmai din perspectiva implementării unor astfel de proiecte lucrurile nu sunt încă deloc clare. Într-un alt studiu publicat recent de Ernst & Young, se arată că firmelor le lipseşte deocamdată încrederea deplină în proiectele 5G. Motivele sunt legate de lipsa de înţelegere privind beneficiile 5G şi percepţia larg răspândită că tehnologia 5G este doar un progres faţă de 4G sau tehnologia Wi-Fi.

În acelaşi timp, costurile legate de adaptarea la schimbările induse de 5G reprezintă un alt motiv de îngrijorare pentru decidenţii de afaceri. 80% dintre decidenţii intervievaţi au declarat că aceste cheltuieli legate de gestionarea eficientă a infrastructurilor şi aplicaţiilor IT adaptat la 5G vor creşte. Simultan, peste 30% din respondenţi consideră costurile iniţiale de implementare 5G ca fiind prea mari.

Din această perspectivă, autorii studiului recomandă iniţierea unei strategii corecte de afaceri legate de 5G, o strategie care să includă colaborarea strânsă între toate componentele ecosistemului firmelor. La rândul lor, furnizorii de servicii de comunicaţii sunt atenţionaţi să treacă deja la acţiune pentru a se asigura că se vor regăsi în inima ecosistemului 5G în scopul atenuării temerilor exprimate şi asigurării creşterilor promise de această tehnologie.