Securitate — November 4, 2020 at 3:14 pm

Atacatorii cibernetici devin mai creativi, folosind tehnici noi, alături de cele clasice

by

Data securityActivitatea grupurilor APT (advanced persistent threat) din al treilea trimestru al anului 2020 a indicat o tendință interesantă: în timp ce mulți atacatori cibernetici avansează și continuă să își diversifice seturile de instrumente, recurgând uneori la unele extrem de bine personalizate și persistente, alții își ating obiectivele prin utilizarea unor metode de atac bine cunoscute, testate în timp. Aceasta și alte tendințe APT din diferite părți ale lumii sunt prezentate în cel mai recent raport trimestrial de informații despre amenințările cibernetice, realizat de Kaspersky.

În al treilea trimestru al anului 2020, cercetătorii Kaspersky au observat o divizare a abordării generale folosite de atacatori – multiple evoluții în tacticile, tehnicile și procedurile (TTP) grupurilor APT din întreaga lume au fost analizate alături de campanii eficiente care au folosit vectori și instrumente de infectare destul de banale.

Una dintre cele mai relevante descoperiri ale trimestrului a fost o campanie desfășurată de un actor necunoscut, care a decis să distrugă sistemul de securitate al uneia dintre victime, folosind un bootkit personalizat pentru UEFI – o componentă hardware esențială a oricărui dispozitiv computerizat modern. Acest vector a făcut parte dintr-un plan în mai multe etape, denumit MosaicRegressor. Răspândirea UEFI a făcut ca malware-ul plantat pe dispozitiv să fie extrem de persistent și extrem de greu de eliminat. În plus, informația descărcată de malware pe dispozitivul fiecărei victime putea fi diferită – această abordare flexibilă i-a permis actorului să se ascundă și mai multă vreme.

Alți infractori cibernetici folosesc steganografia. O nouă metodă care folosește binarul Windows Defender semnat Authenticode, un program aprobat, parte integrantă pentru soluția de securitate Windows Defender, a fost detectată într-un atac asupra unei companii de telecomunicații din Europa. O campanie în curs atribuită lui Ke3chang a folosit o nouă versiune a backdoor-ului Okrum. Această versiune actualizată a Okrum folosește un binar Windows Defender semnat Authenticode prin utilizarea unei tehnici unice de încărcare laterală. Atacatorii au folosit steganografia pentru a ascunde informația principală în executabilul Defender, păstrând în același timp semnătura digitală validă, și reducând astfel șansele de detectare.

Mulți alți atacatori cibernetici continuă, de asemenea, să își actualizeze seturile de instrumente pentru a le face mai flexibile și mai greu de detectat. Diverse planuri organizate în mai multe etape, precum cel dezvoltat de grupul MuddyWater APT continuă să apară. Această tendință este valabilă și pentru alte programe malware – de exemplu, Dtrack RAT (instrument de acces la distanță), care a fost actualizat cu o nouă caracteristică care permite atacatorului să folosească mai multe tipuri de informație utilă.

Cu toate acestea, unii atacatori încă folosesc cu succes instrumente cu tehnologie rudimentară. Un exemplu este un grup de mercenari numit DeathStalker de către cercetătorii Kaspersky. Acest APT se concentrează în principal pe firme de avocatură și companii care activează în sectorul financiar, colectând informații importante de la victime. Folosind tehnici care au fost în mare parte aceleași din 2018, concentrarea pe evitarea detectării a permis DeathStalker să continue să efectueze o serie de atacuri de succes.

„În timp ce unii atacatori cibernetici rămân consecvenți în timp și pur și simplu caută să folosească subiecte interesante precum COVID-19 pentru a atrage victimele să descarce atașamente rău intenționate, alte grupuri se reinventează și își perfecționează seturile de instrumente”, comentează Ariel Jungheit, Senior Security Researcher, Global Research and Analysis Team, Kaspersky. „Diversificarea platformelor atacate, concentrarea asupra unor noi lanțuri de compromitere a securității și utilizarea serviciilor legitime ca parte a infrastructurii lor de atac, este ceva la care am asistat în ultimul trimestru. În general, pentru specialiștii în securitate cibernetică acest lucru înseamnă că multe companii care se concentrează pe securitatea datelor trebuie să investească resurse în detectarea de activități periculoase în medii noi, posibil legitime, care au fost examinate mai puțin în trecut. Aici facem referire la programe malware scrise în limbaje de programare mai puțin cunoscute, sau transmise prin servicii cloud legitime. Urmărirea activităților atacatorilor și a TTP-urilor ne permite să detectăm, pe măsură ce se dezvoltă, noile tehnici și instrumente și astfel să ne pregătim să reacționăm la noi atacuri în timp util.”

Un rezumat al tendințelor APT din ultimul trimestru prezintă concluziile rapoartelor de informații despre amenințări, care pot fi accesate exclusiv de abonații Kaspersky, precum și alte surse care acoperă evoluțiile majore pe care ar trebui să le cunoască sectorul corporativ. Rapoartele de informații despre amenințări ale Kaspersky includ, de asemenea, date cu indicatori de compromitere (IoC), precum și reguli Yara și Suricata, pentru a ajuta la vânătoarea de malware. Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați: intelreports@kaspersky.com

Pentru a vă proteja împotriva unui atac direcționat din partea unui atacator cibernetic cunoscut sau necunoscut, cercetătorii Kaspersky recomandă implementarea următoarelor măsuri:
• Oferiți echipei dumneavoastră SOC acces la cele mai recente informații privind amenințările asupra securității datelor (TI). Kaspersky Threat Intelligence Portal este un punct unic de acces pentru TI-ul companiei, oferind date în timp real despre un atac cibernetic și informații colectate de Kaspersky de mai bine de 20 de ani. Accesul gratuit la funcțiile sale care permit utilizatorilor să verifice fișiere, adrese URL și adrese IP este disponibil aici.
• Pentru detectarea la nivel endpoint, investigarea și remedierea la timp a incidentelor, implementați soluții EDR, cum ar fi Kaspersky Endpoint Detection and Response.
• Pe lângă adoptarea protecției esențiale la nivel endpoint, implementați o soluție de securitate pentru întreaga companie, care să detecteze amenințările avansate la nivel de rețea într-un stadiu incipient, cum ar fi Kaspersky Anti Targeted Attack Platform.

Citiți raportul complet despre tendințele APT din trimestrul 3 pe Securelist.com.