Studii — November 17, 2020 at 9:28 am

Migrare pe termen lung către lucrul de acasă

by

Conform unui nou studiu elaborat de firma americană de analiză TCS, lucrul de acasă pare să devină o tendinţă greu de oprit în următorii ani, fiind în mod evident accelerată de pandemia Covic-19. Intitulat TCS Covid-19 business impact survey 2020, studiul examinează impactul pandemiei asupra firmelor, în special din punctul de vedere al pregătirii acestora pentru mediul digital.

Firma de analiză a intervievat aproape 300 de lideri de afaceri mari de la companii globale din America de Nord, Europa şi Asia, aparţinând unui număr de 11 domenii industriale, pentru a descoperi cum planifică şi gestionează aceştia impactul pe termen scurt, mediu şi lung al crizei sanitare. Dintre firmele chestionate, 63% au înregistrat venituri globale mai mari de 5 miliarde USD.

Studiul a avut mai multe rezultate interesante. În primul rând, cele mai mult firme au fost prinse pe picior greşit de izbucnirea crizei, lipsindu-le capabilităţile digitale esenţiale precum oferirea unei experienţe digitale complete clienţilor. Cele care au dispus de asemenea capabilităţi, etichetate drept lideri de studiu, s-au descurcat mai bine în timpul maximului crizei decât celelalte. În ciuda preocupărilor legate de numerarul existent, cei mai mulţi factori de decizie nu au redus bugetele de transformare digitală, însă s-a evidenţiat o lipsă de limpezime în privinţa modului de abordare eficientă din punct de vedere costuri a trecerii la acţiune de fronturi digitale multiple.

Un alt rezultat a fost poate şi mai interesant. Lucrul de la distanţă a ocupat treptat locul central al preocupărilor. Dacă trecerea la lucrul de acasă nu a reprezentat o provocare majoră, menţinerea angajaţilor în siguranţă şi în stare de productivitate a reprezentat o sarcină imensă. De exemplu, atacurile informatice asupra angajaţilor care lucrau de la distanţă a reprezentat o preocupare majoră pentru profesioniştii din securitate. În plus, aproape 45% din firme au constatat că le este foarte greu să gestioneze eficient proiecte cheie de îmbunătăţire a afacerii prin echipe de la distanţă.

Cu toate astea, studiul a mai descoperit că lucrul de la distanţă constituie deja noua normalitate pe termen lung, cele mai mult firme investind în soluţii care să asigure siguranţa şi productivitatea unui asemenea mod de muncă. Ca indicator principal al acestei tendinţe, numărul de oameni care lucrează de acasă a explodat faţă de vremea dinaintea pandemiei şi previziunile arată că va rămâne ridicat. Dacă doar 9% din firme aveau angajaţi care lucrau primordial de acasă înainte de pandemie, cifra a explodat la 64% la debutul toamnei. Iar previziunile arată că această cifră se va stabiliza în jurul a 40% până în 2025.

Cele mai comune zone de investiţii din punct de vedere al lucrului de la distanţă au fost tehnologiile colaborative (65%), securitatea cibernetică (56%) şi tehnologii de tip cloud (51%). Firma de analiză previzionează că aproximativ două treimi din angajaţii care acum lucrează de acasă vor continua acest mod de lucru în următorii cinci ani. În termeni de domenii industriale care se axează pe lucrul de la distanţă, în frunte se află industria financiar-bancară (44%), urmată de energie (43%) şi producţie (41%). În fine, angajaţii din zona Asiei sunt mai predispuşi să lucreze de acasă (45% din forţa medie de muncă) faţă de europeni (41%) şi nord-americani (37%).