NEWS — November 25, 2020 at 2:02 pm

Kaspersky și Coaliția împotriva Stalkerware: Un an în lupta pentru viața privată în mediul digital

by

Pentru a marca Ziua Internațională pentru Oprirea Violenței împotriva Femeilor, Kaspersky a introdus un instrument special de detectare a amenințărilor de tip stalkerware și spyware, la 12 luni de la înființarea Coaliției împotriva Stalkerware.

coalition-against-stalkerware-featuredProgramele de tip stalkerware permit cuiva să spioneze în secret viața privată a altei persoane printr-un dispozitiv inteligent și sunt adesea folosite pentru a facilita violența împotriva unui partener de cuplu. Coalition Against Stalkerware a fost fondată în noiembrie anul trecut ca răspuns la această amenințare în creștere. Cu scopul de a lupta împotriva tehnologiei care a facilitat abuzul, inițiativa își propune să unească atât organizațiile care lucrează pentru combaterea violenței domestice, cât și comunitatea din domeniul securității IT.

În decursul unui an, alianța a crescut de la zece parteneri fondatori la un mare grup internațional de lucru. Certo Software, ECHAP, Institutul German pentru Tehnologie și Jurnalism (ITUJ e.V.), Traced Ltd și WESNET s-au alăturat recent coaliției, care are acum 26 de parteneri.

Păstrarea în siguranță a tehnologiei pentru toți
Coaliția consideră că stalkerware-ul este o problemă în creștere, care, din păcate, nu dă semne de recul. În 2019, Kaspersky a detectat o creștere de 67% de la an la an a utilizării programelor de tip stalkerware pe dispozitivele mobile ale utilizatorilor săi, la nivel global.

Numărul de instalări de stalkerware la nivel mondial în primele 10 luni ale anului 2020 (din ianuarie până în octombrie) a depășit 48.500, ceea ce reprezintă aproape totalul (aproximativ 52.000 de instalări) observat în aceeași perioadă din 2019. Deși există o ușoară scădere a fenomenului în comparație cu anul trecut, nu sunt suficiente motive pentru a sărbători, deoarece încă nu există niciun indiciu că aceste programe ar dispărea.

Experții Kaspersky văd astfel de incidente în fiecare zi pe tot globul. Este important să subliniem că, în ciuda riscului pe care îl pot aduc tehnologiile moderne, persoanele care au trecut prin astfel de situații nu ar trebui să fie discriminate și nu ar trebui să înceteze să-și mai folosească dispozitivele tehnologice. „Trebuie să ne asigurăm că persoanele afectate au acces la un Internet sigur, la telefoane și dispozitive sigure, astfel încât să poată rămâne conectate, să solicite ajutor și, cel mai important, să fie împuternicite să ia cele mai bune decizii pentru ele”, a subliniat Rachel Gibson, Senior Technology Safety Specialist la National Network to End Domestic Violence.

Pentru a ajuta la protejarea utilizatorilor împotriva programelor de tip stalkerware, Félix Aimé, cercetător în securitate în echipa globală de cercetare și analiză (GReAT) a Kaspersky, a dezvoltat „TinyCheck” – un instrument simplu pentru a detecta stalkerware-ul și spyware-ul instalate pe smartphone-uri și tablete, fără ca făptuitorul să știe că se efectuează o astfel de verificare. „Ideea mi-a venit într-o ședință în timp ce discutam despre problema stalkerware-ului cu o organizație non-profit pentru drepturile femeilor franceze. Grupul a dorit să ajute persoanele care suspectează că pe dispozitivele lor rulează programe de stalkerware , fără a fi nevoie să instaleze aplicații suplimentare sau să efectueze o investigație”, explică Félix Aimé.

Acest instrument open-source ușor de utilizat se bazează pe Raspberry Pi, o platformă accesibilă la scară largă. Folosind o conexiune Wi-Fi obișnuită, TinyCheck scanează traficul extern al unui dispozitiv mobil și identifică interacțiunile cu surse rău intenționate cunoscute, cum ar fi serverele care au legătură cu spyware. Scopul aplicației TinyCheck este de a ajuta organizațiile non-profit, precum furnizorii de servicii, să sprijine victimele violenței domestice astfel încât să protejeze aceste persoane și viața lor privată.

Activ împotriva stalkerware-ului
„Aceasta este prima aniversare a Coaliției împotriva Stalkerware și a fost un an în care am învățat multe”,  comentează Kristina Shingareva, Head of External Relations la Kaspersky. „Acum înțelegem că stalkerware-ul nu este doar o problemă tehnică. Provocarea reală nu o reprezintă partea IT, ci faptul că trebuie să ne ocupăm de problema disponibilității comerciale a stalkerware-ului, de lipsa de reglementare cu privire la modul în care sunt utilizate astfel de programe și, probabil, cea mai dificilă problemă, de faptul că violența asupra femeilor și diferite forme de abuz online au devenit ceva normal. Putem oferi instruire tehnică cu privire la diferite forme de abuz tehnologic pentru ONG-uri, dar nu este suficient. Aceasta ar trebui să fie completată cu un capitol care să se ocupe de și să evalueze experiențele psihologice ale persoanelor care au trecut prin astfel de situații.”

În conformitate cu angajamentul de a sensibiliza publicul și de a educa organizațiile de servicii despre fenomenul stalkerware, membrii Coaliției s-au concentrat pe organizarea de evenimente publice și pe schimbul de cunoștințe cu experții. Activitățile din ultimele luni au inclus un workshop online ținut de experții Kaspersky la conferința anuală a European Network for the Work with Perpetrators (WWP EN), de la începutul lunii septembrie.

Luna trecută, Kaspersky și alți membri ai Coaliției au avut oportunitatea de a se asocia cu United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) și cu United Nations (UN) Women), pentru a găzdui un eveniment online pe tema stalkerware-ului. În mod similar, pe 2 noiembrie, forumul UN Internet Governance Forum a găzduit o sesiune virtuală pre-eveniment, în care câțiva membri ai Coaliției împotriva Stalkerware au discutat problema. Evenimentul a avut loc în colaborare cu un reprezentant al Europol European Cybercrime Center EC3, pentru a identifica modalități de a acționa împreună împotriva acestei amenințări cibernetice în creștere.

Întrucât luna octombrie este, de asemenea, luna dedicată creșterii gradului de conștientizare cu privire la securitatea cibernetică în multe țări, Kaspersky a organizat evenimente digitale regionale destinate utilizatorilor din regiunea vorbitoare de limbă germană din Austria, Germania și Elveția, precum și din zonele vorbitoare de limbă engleză din America de Nord. Kaspersky a făcut echipă cu influenceri cunoscuți, precum și cu experți în prevenirea hărțuirii și combaterea abuzului digital, pentru a ajunge la o audiență publică mai largă și pentru a informa despre abuzurile realizate prin intermediul tehnologiei și despre stalkerware.

Activități pentru cele 16 Zile de Activism ale ONU
Ca parte a activității sale, membrii Coaliției au planificat câteva activități în sprijinul celor 16 Zile de Activism ale ONU împotriva violenței de gen, care se vor desfășura până pe 10 decembrie. Aceasta include lansarea de către WWP EN a unei campanii europene împotriva violenței cibernetice. Campania 2020 Responsible Together își propune să crească nivelul de conștientizare privind violența cibernetică împotriva femeilor și a fetelor.

În ultima zi a celor 16 Zile de Activism, pe 10 decembrie, Kaspersky va găzdui un alt eveniment online regional, destinat publicului vorbitor de limbă franceză, pentru a informa despre fenomenul stalkerware. Evenimentul va facilita o discuție cu privire la modul în care indivizii se pot proteja, la care participă un influencer și Centre Hubertine Auclert, un membru francez non-profit al Coaliției împotriva stalkerware-ului. Mai multe informații despre alte activități care implică membrii Coaliției pot fi găsite pe site-ul acesteia.

Pentru utilizatorii care suspectează că s-ar putea să fie afectați sau că sunt afectați în prezent de stalkerware, Kaspersky are următoarele recomandări:
• Contactați organizații locale de sprijin sau poliția. Acestea vă pot oferi asistență profesională dacă sunteți îngrijorat sau ați găsit indicii privind existența unui program de tip stalkerware pe dispozitiv. Site-ul Coaliției furnizează o listă a organizațiilor de sprijin.
• Vizitați www.stopstalkerware.org și urmăriți videoclipul explicativ, ambele disponibile în șase limbi (engleză, franceză, germană, italiană, portugheză și spaniolă) – pentru a găsi informații utile victimelor acestui fenomen și persoanelor care au trecut prin situații similare, pentru a înțelege și detecta semnalele de alarmă ale stalkerware-ului. Videoclipul afișează indiciile cu ajutorul cărora cineva care crede că este victimă a stalkerware-ului poate verifica acest lucru. De asemenea, aici poate afla ce măsuri ar trebui să ia și care sunt de evitat.
• Utilizați o soluție de protecție cibernetică eficientă, cum ar fi Kaspersky Internet Security, pentru a efectua o verificare pe dispozitivul utilizat și pentru a descoperi dacă pe acesta a fost instalat stalkerware.