Analiza — December 8, 2020 at 4:59 pm

Opţiuni pentru strategia IT 2021

by

Digital transformation technology strategy, digitization and digitalization of business processes and data, optimize and automate operations, customer service management, internet and cloud computingApropierea de finalul anului pandemic lasă loc la întrebări legate de strategia IT pentru 2021, un an socotit de mulţi al unei noi normalităţi. Vorbim aici în special despre IT-ul existent, care presupune costuri fixe adesea imense asociate cu suportul şi întreţinerea.

Studiile arată că pentru anul viitor mai bine de jumătate din firme intenţionează să adopte iniţiative de modernizare a aplicaţiilor. În acest proces, însă, se va pune acut problema resursei umane necesare. De aceea, mulţi experţi sugerează că firmele trebuie să se gândească de pe acum la opţiuni pentru strategia lor IT de anul viitor.

Una din opţiuni este accentuarea fenomenului de închiriere talente umane din exteriorul firmei. În această privinţă, furnizorii de servicii de gestiune pot ajuta firmele să depăşească problema lipsei de talente. Previziunile arată că în mai puţin de trei ani, multe firme vor ajunge să apeleze la furnizori dedicaţi pentru gestionarea în special a aplicaţiilor de infrastructură.

O altă opţiune este reprezentată de externalizarea suportului software către furnizori de servicii specializaţi. Pentru multe firme, în actualele condiţii de austeritate financiară, actualizarea aplicaţiilor software de firmă ar putea reprezenta un efort prea mare. Cercetările arată că mentenanţa software ajunge uneori să reprezinte şi 20% din bugetele IT ale firmelor.

Nu în ultimul rând, o opţiune tot mai mult de luat în calcul pentru 2021 este inteligenţa artificială (AI). Gartner afirma recent că firmele vor trebui în 2021 să reevalueze modul de măsurare a valorii în investiţiile IT. Iar calea va fi aceea de a mări viteza iniţiativelor digitale şi finanţarea acestor iniţiative prin atragerea de fonduri din alte zone IT.

Este contextul în care firmele ar face bine să ia în considerare iniţiativele AI pentru anul viitor. McKinsey arăta într-un raport că firmele care au implementat deja proiecte AI au cunoscut creşteri de venituri de 5%. În vremuri de pandemie. O astfel de cifră nu poate fi trecută cu vederea de nicio firmă care se gândeşte la soluţii reale de creştere a afacerii. Mai ales că universul post-pandemie nu va însemna în niciun caz o revenire la universul de dinainte de pandemie, ci ceva cu totul nou, un univers în care necunoscutele vor continua să abunde.