Data Center / Storage — February 12, 2021 at 1:25 pm

Datacor își propune să îmbunătățească consumul de energie și sustenabilitatea centrelor de date

by

Datacor_Integratorul de soluții de comunicații și infrastructuri inteligente Datacor își propune din 2021 să ofere soluții mai sustenabile și mai eficiente energetic pentru centrele de date din România și să încurajeze companiile să se alinieze la noile tendințe și inovații tehnologice în ceea ce privește soluțiile de răcire.

“În ultima perioadă se acordă o importanţă tot mai mare reducerii consumului de energie electrică. Multe companii doresc să se alinieze la directivele de mediu sau să fie certificate drept companii verzi, dar cele mai multe companii doresc să reducă costurile de operare. Centrele de date sunt mari consumatoare de energie electrică iar consumul pentru răcirea acestora a reprezentat până acum aproximativ 40% din consumul total al unui centru de date”, a explicat Iulian Banu, Product Manager soluții de climatizare în cadrul Datacor.

În contextul pandemiei, eficiența energetică a devenit o preocupare tot mai mare în industrie, din cauza cererii pentru o capacitate de procesare mai mare, iar tendința către centralizarea IT a crescut semnificativ consumul de energie al centrelor de date. Din cauza consumului de energie și a costurilor de administrare tot mai mari, eficiența energetică a centrelor de date reprezintă acum o parte importantă a strategiei de reducere a costurilor. În plus, eficiența energetică este abordată atât ca o strategie de economisire a costurilor, cât și de promovare a responsabilității de mediu pentru companii.

„Deși industria a făcut progrese mari pentru a reduce și compensa consumul de energie, inclusiv adoptarea energiei regenerabile, se poate lucra mai mult către un viitor mai durabil și neutru în ceea ce privește amprenta de carbon. Obiectivul nostru este să adaptăm soluțiile integrate pe care le oferim, pentru a optimiza sustenabilitatea, și pentru a-i încuraja pe operatorii centrelor de date să funcționeze mai eficient și mai economic în ceea ce privește consumul de energie, ajutând la protecția mediului”, a declarat Cristian Bilegan, Chief Marketing Officer în cadrul Datacor.

Printre noile tehnologii care ajută companiile să economisească bani și să își reducă amprenta de carbon, funcționând în același timp în ritm accelerat, se numără:

1. Folosirea unor tehnologii noi care asigură “cooling continuity”
Noile echipamente dezvoltate au posibilitatea să funcționeze în continuare chiar dacă o parte din componente se defectează (controller, ventilatoare, senzori) sau dacă echipamentul se restartează după o întrerupere de energie. Aceste echipamente folosesc o nouă valvă care asigură un debit constant de lichid de răcire, chiar dacă în sistem apar modificări ale presiunii lichidului de răcire (PICV – Pressure independent control valve). De asemenea folosirea unor soluții de alimentare paralelă sau dubla, cu ATS sau cu ultracapacitori asigură continuitatea de răcire.

2. Folosirea inteligenței artificiale (AI)
Plecând de la lucrul în echipă al mai multor echipamente care își împart senzorii și sarcina termică și continuând cu folosirea algoritmilor care optimizează funcționarea componentelor echipamentelor sau care pot calcula cu o precizie de ±5% energia consumată, controllerele echipamentelor au devenit din ce în ce mai inteligente, pentru a acoperi nevoia de control al funcționării componentelor, al replicării pe web și pentru a monitoriza eficiența energetică a echipamentelor.

3. Soluții de închidere de culoar (air containment), atât a culoarului cald cât și a culoarului rece
Această inovație are un rol important în creșterea eficienței energetice și atingerea unui coeficient PUE (Power Usage Effectiveness) cât mai mic. Închiderea de culoar rece și folosirea unor senzori în fante speciale pentru a regla debitul de aer prin podea și capacitatea de răcire a echipamentelor de climatizare sunt special concepute pentru asemenea aplicații.

4. Relaxarea intervalului de control al temperaturii și umidității într-un datacenter
Noile recomandari ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers) permit mărirea intervalului de control al temperaturii și umidității, în primul rând datorită evoluției echipamentelor IT care nu mai sunt sensibile la temperaturi mari sau umiditate scăzută, dar și din dorința de a eficientiza consumul electric al echipamentelor.

Centrele de date risipesc energie funcționând la o putere de răcire mult sub cea necesară. În schimb, un program eficient de optimizare termică ar putea contribui la economii de peste 10 MW de energie de răcire – echivalentul a 10 milioane de dolari de economisire a costurilor de răcire de la implementare sau mai mult de 20.000 de tone de CO2.

Iulian Banu_Datacor
Iulian Banu, Product Manager Datacor

„Menținerea unui interval strict pentru temperatură și umiditate înseamnă necesitatea de funcționare mai mult timp a compresorului sau a umidificatorului, acest lucru fiind tradus automat într-un consum mai mare de energie electrică. În cazul soluțiilor cu apă răcită, o setare de temperatură mai ridicată (de exemplu 28 de grd C în loc de 20, 22 sau 24 grd C) permite temperaturi mai mari de apa răcită (în loc de 7/12 grd C, se poate opera cu 10/15 sau chiar 20/32 grd C), ceea ce înseamnă o economie de energie prin folosirea răcirii libere (Free Cooling) mai mult timp pe parcursul unui an”, a explicat Iulian Banu.

Pe măsură ce companiile ies din criza cauzată de pandemie, alte provocări vor rămâne, cum ar fi poluarea și nevoia de a reduce impactul negativ asupra mediului. Un centru de date care asigură performanțe maxime și o eficiență energetică optimă va reprezinta un element important pentru bilanțurile economice ale companiilor, dar și pentru mediul înconjurător.

Mai mult, odată cu ridicarea restricțiilor, multe economii se așteaptă să intre în recesiune, iar companiile și organizațiile din sectorul public vor fi supuse presiunii de a reduce costurile prin reducerea consumului de energie.

În acest context, 25 de centre de date, companii care furnizează în cloud și 17 asociații au semnat recent un angajament pentru a face centrele de date europene neutre din punct de vedere climatic până în 2030, într-un efort semnificativ pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a industriei. De asemenea, Comisia Europeană va monitoriza de două ori pe an progresele realizate în vederea realizării unor centre de date neutre din punct de vedere climatic.