Analiza, Securitate — March 22, 2021 at 2:57 pm

Dell Technologies: priorități de securitate 2021

by

În 2021, companiile își concentrează eforturile pe extinderea proceselor de transformare digitală, asigurarea continuității operaționale și îmbunătățirea securității datelor. Abordarea Dell Technologies este de a asigura o protecţie corelată pentru infrastructura IT şi utilizatorii finali, cu ajutorul unor produse care integrează un nivel superior de inovaţie şi inteligenţă.

Cyber security network. Padlock icon and internet technology networking. Businessman protecting data personal information on tablet and virtual interface. Data protection privacy concept. GDPR. EU.Procesul de digitalizare a mediului de afaceri a înregistrat în ultimele 12 luni o evoluție rapidă. În 2020, majoritatea companiilor au investit în accelerarea transformării proceselor de business sub presiunea limitărilor impuse de pandemie. Fenomenul continuă însă și în 2021, 84% dintre organizațiile mari și 74% dintre companiile mici și mijlocii preconizând creșterea bugetelor pentru cheltuieli IT. Securitatea informatică este una dintre cauzele acestei decizii de business – conform studiului „The 2021 State of IT în Enterprises“, 47% dintre companii vor crește bugetele IT ca urmare a îngrijorărilor legate de amenințările cibernetice.

Incertitudinea în privința nivelului de securitate informatice este, în prezent, un numitor comun. Potrivit „2020 Global Data Protection Index“, 69% dintre managerii IT nu au încredere în capacitatea companiilor lor de a-și recupera datele critice în cazul unui atac informatic, iar 62% au îndoieli că întrunesc cerințele de conformitate.

Pierderi și investiții

Perspectivele pesimiste sunt justificate de faptul că 82 dintre companii s-au confruntat în ultimele 12 luni cu un eveniment perturbator pentru activitatea pe care o desfășoară.

Principalele efecte resimțite au constat în:
• scăderi ale productivității angajaților (47%);
• întârzieri în dezvoltarea de produse și/sau servicii de business (46%);
• imposibilitatea furnizării de servicii esențiale către proprii angajați și clienți (44%);
• reducerea veniturilor (43%).

La acestea se adaugă pagube mai puține vizibile, dar cu impact pe termen lung, precum: deteriorarea imaginii companiei, ratarea de oportunități de business, pierderea încrederii partenerilor de afaceri etc.

Este explicabil deci de ce, pe parcursul următoarelor 12 luni, companiile își vor concentra investițiile în securitate pe următoarele direcții:
• depistarea amenințărilor cu ajutorul tehnologiilor de Inteligență Artificială și Machine Learning (32%);
• securizarea datelor (31%);
• protecția rețelei (30%);
• securitatea aplicațiilor (27%) și infrastructurii (24%) în cloud;
• protecția echipamentelor folosite de utilizatorii finali (24%);
• analize avansate de securitate (23%).

(Sursa: Enterprise Strategy Group)

Garanția integrității și restaurării datelor

Diversitatea vectorilor de atac şi a resurselor ce trebuie protejate pune însă în dificultate chiar și companiile din categoria „large enterprise“, acoperirea riscurilor necesitând investiții consistente, un efort susținut și acces la competențe avansate.

Una dintre soluțiile propuse de Dell Technologies pentru a depăși aceste limitări este PowerProtect Cyber Recovery, un produs de securitate care acoperă cerințele de protecție ale organizațiilor din diferite industrii și oferă garanția integrității datelor și recuperării acestora în cazul unui atac informatic. PowerProtect Cyber Recovery funcționează practic ca un „seif“ în centrul de date al clientului, care este însă separat fizic și logic de restul infrastructurii, datele stocate fiind protejate împotriva accesului din exterior și a amenințărilor informatice.

PowerProtect Cyber Recovery acoperă astfel o serie de cerințe de securitate critice pentru mediul enterprise:

• Izolează datele în medii sigure – soluția Dell Technologies creează mai multe niveluri de protecție deconectând „seiful“ de mediile de producție și backup, mută datele critice în afara suprafeței de atac și elimină interfețele de control care pot fi compromise, asigurând un nivel superior de reziliență.
• Realizează automat copii ale datelor – prin automatizarea proceselor de sincronizare între mediul de producție și „seif“, PowerProtect Cyber Recovery realizează copii ce nu pot fi modificate – în cazul unui atac, compania identifică rapid cea mai recentă copie validă de pe care se poate face restaurarea.
• Utilizează unelte inteligente de analiză a integrității datelor – soluția folosește algoritmi de Machine Learning, un sistem de indexare fullcontent și funcționalități inteligente de analiză pentru verificarea automată a integrității datelor stocate, precum și instrumente pentru remedierea posibilelor probleme apărute.
(Tehnologia proprietară CyberSense monitorizează modul în care se modifică datele și detectează automat semnalele de corupere a acestora, cu o acuratețe de 99,5%.)
• Realizează procesele de restaurare și remediere – PowerProtect Cyber Recovery integrează funcționalități, instrumente și fluxuri de lucru care simplifică recuperarea datelor în urma unui incident, utilizând procese de restaurare dinamică și procedurile existente de Disaster Recovery.
• Permite configurări și dezvoltări personalizate – soluția este concepută astfel încât să ofere flexibilitate și scalabilitate, pentru a putea fi adaptată cerințelor specifice fiecărei organizații,
permițând definirea categoriilor de date și aplicații critice, stabilirea indicatorilor RTO (Recovery Time Objective) și RPO (Recovery Point Objective) etc.

Protecție și pentru utilizatorul final

Abordarea propusă de Dell EMC nu se rezumă însă doar la asigurarea protecției infrastructurii companiei, ci și la nivel de endpoint, cerință critică în condițiile menținerii și extinderii lucrului la distanță.
Pentru aceasta, Dell Technologies utilizează suita Unified Workspace, care asigură nu doar protecție, ci și o experiență optimizată utilizatorului final.
Componenta de securitate a suitei acoperă următoarele cerințe:
• Prevenirea, detecția și remedierea atacurilor;
• Criptarea informațiilor sensibile și protecția datelor;
• Accesarea echipamentelor de la distanță în condiții de securitate garantată;
• Protejarea datelor de logare;
• Identificarea atacurilor la nivel de BIOS.

Pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor finali, Dell a integrat în oferta de PC-uri o serie de inovații, precum soluția Dell Optimizer, care utilizează funcționalități de Inteligență Artificială și Machine Learning pentru a optimiza automat performanța aplicațiilor, consumul bateriei, calitatea audio și conectivitatea.

Securitatea este integrată nativ și în laptop-urile Dell Latitude recent lansate. Modelele din seriile 5000, 7000 și 9000 destinate mediului enterprise sunt dotate cu noile procesoare Intel Core i7 vPro din generatia 11, care oferă o serie tehnologii de securitate inovatoare – Intel Hardware Shield, Trusted Execution, Active Management, criptare hardware etc. –, rulează Windows 10, care oferă functionalitatea de autentificare facială Hello și pot fi livrate cu un cititor de amprente în butonul de pornire. O noutate exclusivă este și SafeShutter o funcție pe care Dell o recomandă a fi primul shutter automat pentru camera web, disponibilă pe Latitude 9420 și Latitude 9520.

Avantajele unui furnizor unic
Studiile pe zona EMEA arată că, în 2019, 78% dintre companii utilizau soluții de protecție de la mai mulți vendori.