Analiza — March 22, 2021 at 4:32 pm

Efecte neaşteptate ale lucrului de la distanţă

by

Reţeta clasică arăta până nu demult cam aşa: Oamenii se mutau în oraşe pentru a profita de cele mai bune oportunităţi de muncă. Însă asta implica costuri mai mari de trai şi timpi îndelungaţi pierduţi cu naveta. Una din cele mai mari firme software, Citrix, susţine însă că această situaţie s-ar putea schimba dramatic în scurt timp.

Practic, Citrix a intervievat câteva mii de angajaţi cu muncă de birou din întreaga lume şi a descoperit că la ora actuală doar un sfert dintre aceştia consideră că traiul într-un oraş mare are un impact pozitiv asupra vieţii lor şi asupra oportunităţilor de carieră. Cifra reprezintă o scădere dramatică faţă de nivelul de 45% de dinainte de pandemie.

RemotePentru aproape jumătate dintre intervievaţi, locaţia unde îşi desfăşoară acum activitatea nu mai are nicio importanţă, în vreme ce 10% consideră chiar că traiul în oraş le dăunează. În afară de oportunităţile de carieră, angajaţii au început să pună un accent tot mai mare pe echilibrul muncă-viaţă şi pe costul traiului, pe care le consideră stimulente majore pentru a pleca din marile oraşe.

Mulţi au început deja să acţioneze în acest sens, fie relocându-se deja în alte zone, fie intenţionând să facă asta. Dintre cei care se află încă în faza de planificare a mutării, jumătate o consideră o soluţie temporară, însă deja o treime o consideră permanentă.

Cei mai înclinaţi să se mute în alte locaţii cu cost de trai mai mic sunt tinerii, mai ales dacă îşi pot face treaba în continuare fără să mai facă naveta. O astfel de situaţie s-ar putea dovedi benefică şi pentru firme, care şi-ar putea scădea în mod semnificativ costurile prin renunţarea la spaţii de birouri sau prin relocarea către locaţii mai ieftine.