Analiza — March 29, 2021 at 6:33 pm

Reţelele viitorului post-pandemic

by

Un recent studiu realizat de furnizorul de soluţii WAN bazate pe cloud Aryaka şi intitulat State of the WAN, bazat pe răspunsuri primite de la peste 1350 administratori de reţele globale de la firme cu sediul în America de Nord, Asia-Pacific şi EMEA, arată că în termeni de reţele anul 2020 a fost un adevărat coşmar.

Retea FWA

Studiul reflectă multe tendinţe apărute în alte studii, cum ar fi integrarea dintre serviciile de reţea bazate pe cloud şi securitate, mai exact adopţia în creştere a soluţiilor secure access service edge (SASE), dar şi o cerere tot mai mare pentru soluţii de networking virtualizat care să asigure lucrul de oriunde şi medii hibride de lucru.

Ca indiciu al accelerării fuziunii dintre networking şi securitate, aproape o treime din firmele chestionate au declarat că implementează deja ceea ce ele consideră a fi o arhitectură SASE. O altă tendinţă esenţială este aceea a creşterii cererii de medii hibrid de lucru. Mai bine de 80% din respondenţi au declarat că se aşteaptă ca un sfert din angajaţi să rămână ancoraţi în lucrul de acasă, iar peste două treimi dintre aceştia vor pendula între lucrul de la firmă şi lucrul de acasă.

În atari condiţii, reţelele de arie largă (WAN) au continuat să se extindă, numărul de firme care au ajuns să conecteze peste 100 de locaţii interregionale crescând de la 19% în 2020 la 28% în 2021. Cifrele se cuplează cu creşterea continuă a numărului de aplicaţii folosite. Numărul de firme care au declarat că au implementat mai mult de 500 de aplicaţii distincte a crescut cu 46%, faţă de 32% în 2020.

Creşterea continuă WAN şi a numărului de aplicaţii a dus, pe de altă parte, la creşterea complexităţii reţelelor. Nu mai puţin de 37% din respondenţi au identificat complexitatea drept principal motiv de îngrijorare legat de reţea. În acelaşi timp, circa 43% din respondenţi au identificat performanţa aplicaţiilor drept element fundamental de antrenare a transformărilor WAN.

Ca indiciu al maturizării pieţei SASE, studiul arată că aproape 30% din firme evaluează adoptarea unei soluţii SD-WAN în acest an, faţă de 20% în 2020. În plus, firmele sunt mai puţin îngrijorate acum că serviciile WAN nu vor adresa în mod adecvat performanţele aplicaţiilor. La fel scăderi semnificative au fost înregistrate în privinţa SLA-urilor, a maturităţii tehnologice şi a lipsei de talente umane. De asemenea, firmele au început să prioritizeze flexibilitatea, peste 60% dintre ele afirmând ca foarte importantă capacitatea reţelei de a transfera rapid resurse între sediile firmei şi locaţiile de lucru de la distanţă.