Data Center / Storage — April 30, 2021 at 10:29 am

Ce tehnologii noi pentru servere aduce 2021?

by

Corridor of server room with server racks in datacenter. 3d illustrationInteresul pentru servere este în creştere, stimulat atât de intensificarea proceselor de digitalizare si implementare aplicatii de business, cât şi de lansarea unor tehnologii noi şi performante. De asemenea, modelul giganților online Facebook, Google, Amazon, principalii consumatori la nivel global de servere ODM (Original Design Manufactures), începe să fie replicat pe scară largă. Astfel, în următorii patru ani cererea de servere White Box va crește cu 22%, în detrimentul produselor OEM (Original Equipment Manufacturer).

Concurența este benefică pentru producătorii de componente, care nu au ratat ocazia de a lansa pe piață tehnologii noi. Iată câteva dintre principalele anunțuri făcute în ultimele luni de marii furnizori CPU, GPU și stocare:

Intel a pornit anul în forță, cu patru noi familii de procesoare prezentate la CES 2021. Printre noutăți s-a numărat și anunțul intrării în producție a celei de a treia generații Xeon Scalable Processor (SS) – nume de cod „Ice Lake“ – care ar fi trebuit să fie comercializat încă din toamna anului trecut. Fabricat în tehnologia de 10nm – care oferă o densitate de 2,7 ori mă mare decât cea de 14 nm – Ice Lake vine cu mai multe core-uri (36), suport PCIe Gen4, 72 thread-uri per socket și 8 canale DDR4-3200. Așteptările oficialilor Intel de la noul produs sunt mari, aceștia mizând pe faptul că noul procesor Xeon îi va ajuta să stopeze erodarea cotei pe piața procesoarelor de servere, care anul trecut a scăzut cu 17%, principalul beneficiar fiind challenger-ul AMD (care a crescut cu 90%).

AMD s-a folosit de prezența la CES 2021 pentru a da garanții despre iminenta lansare a celei de a treia generații de procesoare de server EPYC – nume de cod Milan. Noul procesor folosește arhitectura Zen3 și tehnologia de fabricație pe 7nm prin litografiere EUV (Extreme Ultraviolet), care îi asigură o creștere a densitătii de tranzistori cu 20%, scăderea consumului de energie cu 10% și mărirea vitezei IPC (Instructions-Per-Clock) cu pană la 15%. Potrivit specificațiilor disponibile, Milan utilizează un cache L3 partajat de peste 32 MB și un nou mecanism de multithreading simultan, care permite ca un procesor EPYC cu 4 core-uri, de exemplu, să suporte 16 thread-uri per CPU. Ca și rivalul sau Intel Xeon SP, Milan ar fi trebuit să fie lansat oficial în toamna trecută. Ca să elimine orice îndoială, președintele AMD Lisa Su a prezentat la CES un benchmark cu Milan Epyc 7003 (pe un socket Rome Epyc 7002) conform căruia procesorul AMD oferă o performanță cu 68% mai bună decât Intel Cascade Lake Xeon SP.

NVIDIA, care așteaptă încă aprobarea achiziției ARM de către autoritățile UE și cele din Marea Britanie, nu a bătut pasul pe loc și a lansat câteva produse interesante. Unul dintre acestea este A100 80GB GPU, cea mai puternică unitate de procesare grafică destinată platformelor de supercomputing AI, cu de două ori mai multă memorie decât versiunea precedentă. Tehnologia High Bandwidth Memory 2 Evolutionry (HBM2E sau Flashbolt, care oferă o performanță cu 33% mai bună decât HBM2) îi permite să atingă o viteză de până la 2 Terabytes pe secundă, iar cu ajutorul Multi-Instance GPU (MIG) A100 poate fi partiționat în maximum 7 instanțe GPU, cu câte 10 GB de memorie fiecare. Este o metodă prin care se poate asigura nu nivel superior de securitate, prin izolare la nivel hardware și se poate optimiza utilizarea unității de procesare prin repartizarea și gruparea workload-urilor cu încărcare mică. Aplicațiile imediate ale noului produs NVIDIA sunt în zona de Big Data Analytics – unde A100 poate aduce un plus de performanță aproape dublu, fiind recomandat pentru analiza rapidă a volumelor mari – și a aplicațiilor științifice (conform simulării Quantum Espresso, un singur nod A100 80GB asigură un troughput de două ori mai bun). Un alt produs dedicat platformelor de tipul Exascale AI Supercomputing și sistemelor HPC este Mellanox 400G InfiniBand, care oferă o densitte a porturilor de 3 ori mai mare și un troughput bi-direcțional de 5 ori mai bun decât produsele concurente, precum și o viteză 1,64 Petabits pe secundă.

La capitolul stocare se anunţă, de asemenea, câteva noutăți interesante. Astfel, Toshiba a anunțat recent primele modele de HDD-uri dotate cu tehnologia Flux Control – Microwave Assisted Magnetic Recording (FC-MAMR). Cu autorul ei, seria HDD-uri MG09 beneficiază de o densitate de 2 TB per disc, ajungând la o capacitate totală de 18 TB, cu 12,5% mai mult decât modelele precedente. Noile produse pot fi utilizate atât în medii on-premises, cloud sau hibride și asigură un Workload rating de 500 TB pe an. La rândul său, Seagate a lansat un produs din seria SkyHawk cu capacitatea de 18 TB poziționat ca primul HDD destinat tehologiei AI. Produsul Seagate suportă până la 32 de stream-uri AI și 64 de fluxuri video, acceptă NVR multi-bay și NVR compatibil cu AI. Un alt produs din aceeași gamă este Exos X18, un HDD cu capacitate de 18TB care poate fi utilizat în sisteme de stocare de tip Hyperscale, Data Center sau enterprise NAS și asigură viteze mari de transfer, consum mic și beneficiază de tehnologia de protecție Seagate Secure.

2021 se anunţă interesant şi chiar dacă nu vor lipsi amânările și nici sincopele de aprovizionare (vezi recenta criză a chipurilor din industria auto) furnizorii par hotărâţi să recupereze întârzierile de anul trecut.

Mai multe detalii găsiți pe site www.prosys.ro sau puteți primi prin trimiterea unui email la adresa: office@prosys.ro