Guvernare/Licitatii — May 17, 2021 at 2:14 pm

Rezultatele măsurărilor de câmp electromagnetic realizate de ANCOM

by

ANCOM lansează astăzi o nouă versiune a platformei www.monitor-emf.ro, unde toți cei interesați pot vizualiza rezultatele măsurărilor privind nivelul de câmp electromagnetic emis de antenele utilizate în benzi de frecvente de până la 7 GHz (radio-TV, Wi-Fi, toate benzile de telefonie mobilă inclusiv cele folosite în prezent pentru tehnologia 5G etc).

image004Harta interactivă Monitor EMF
Prin actualizarea platformei, ANCOM pune la dispozitia utilizatorilor un instrument obiectiv unde pot fi consultate atat rezultatele obtinute din masurarile permanente ale campului electromagnetic prin intermediul senzorilor ficsi EMF, cat si rezultatele masurarilor realizate in cadrul campaniilor anuale de catre ANCOM cu echipamente portabile de masurare a campului electromagnetic raportate la nivelurile de referinta.

Pentru fiecare masurare, pe site-ul www.monitor-emf.ro sunt precizate locatia, perioada si nivelul de expunere la camp electromagnetic inregistrat la momentul masurarii si apoi calculat procentul din nivelul maxim de referinta stabilit de cadrul legal in vigoare.

Masurarile se fac in spatii publice, in vecinatatea carora exista aglomerari de surse de camp electromagnetic. Pana in prezent, toate masurarile realizate de ANCOM cu ambele tipuri de echipamente nu au evidentiat depasiri ale limitelor prevazute de legislatia nationala.

Harta măsurărilor cu senzori EMF amplasați în puncte fixe
Sectiunea hartii dedicata masurarilor realizate prin senzorii ficsi ofera detalii cu privire la rezultatele masurarilor realizate de cei 150 de senzori ficsi de monitorizare de banda larga amplasati in Bucuresti si alte 103 de orase din tara, in spatiile publice in vecinatatea carora exista multiple surse de emisii radio – scoli, centre universitare, piete publice etc. Senzorii functioneaza permanent, transmitand rezultatele catre platforma informatica o data la 24 de ore. Astfel, utilizatorii pot consulta pentru fiecare senzor rezultatele pentru ultimele 3 zile, ultimele 3 luni sau ultimul an si pot descarca rezultatele in format PNG.

Pentru masurare, fiecare senzor foloseste o sonda izotropica triaxiala de masurare a intensitatii campului electric in patru benzi de frecvente – 100 kHz – 7 GHz, 925 MHz – 960 MHz, 1805 MHz – 1880 MHz si 2110 MHz – 2170 MHz.

Harta măsurărilor EMF cu echipamente portabile
In aceasta sectiune a hartii interactive, pot fi consultate rezultatele masurarilor realizate in cadrul campaniilor anuale de catre ANCOM, prin intermediul sistemului autonom national de masurare a campului electromagnetic. Pe pagina de internet sunt publicate rezultatele celor 20.541 masurari realizate de ANCOM din anul 2012 si pana in prezent si va continua sa fie actualizata permanent.

Masurarile au fost realizate cu echipamente portabile specializate pe o banda larga de frecventa cuprinsa intre 9KHz si 6 GHz, cu antene triaxiale de masura instalate la o inaltime de 1,5 m fata de sol, rezultatele fiind mediate pe intervale de timp de sase minute si ulterior comparate cu nivelurile de referinta.

Utilizatorii pot vedea cum realizeaza ANCOM masurarile cu echipamentele mobile aici.

Reglementări și atribuții
In Romania, expunerea la camp electromagnetic este reglementata prin lege, conform practicilor adoptate si in Uniunea Europeana. Astfel, Ordinul ministrului sanatatii publice nr. 1193/2006 pentru aprobarea Normelor privind limitarea expunerii populatiei generale la campuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz are la baza Recomandarea 1999/519/EC privind limitarea expunerii populatiei generale la campuri electromagnetice (de la 0 Hz pana la 300 GHz), document de referinta pentru toate statele membre ale UE, avizat de Comisia internationala de protectie la radiatii neionizante (ICNIRP).

In acest context, institutiile aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, precum Institutul National de Sanatate Publica, sunt entitatile in masura sa interpreteze din perspectiva sanatatii publice rezultatele buletinelor ANCOM de masuratori ale campului electromagnetic. Conform atributiilor legale care ii revin, activitatea ANCOM este de a analiza si expertiza tehnic utilizarea frecventelor radio pentru asigurarea compatibilitatii radioelectrice dintre statiile si retelele de radiocomunicatii autorizate si pentru prevenirea aparitiei interferentelor prejudiciabile asupra spectrului radio cu utilizare neguvernamentala.

17 mai – Ziua Internațională a Telecomunicațiilor
Pe perioada expozitiei de la Sun Plaza, se aniverseaza si Ziua Internationala a Telecomunicatiilor. Ziua de 17 mai a fost declarata Ziua Internationala a Telecomunicatiilor si Societatii Informationale in urma cu 156 de ani odata cu semnarea la Paris, la 17 mai 1865, a primei Conventii Internationale privind Telegrafia, ocazie cu care a fost creata Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (UIT). Romania este stat membru UIT inca din 1866, iar in prezent este membru al Consiliului UIT, pentru perioada 2018 – 2022, fiind al saptelea mandat consecutiv in structura de conducere a organizatiei internationale.