Analiza — May 31, 2021 at 9:35 am

O lună care face cât un an

by

dataAnaliştii de la firma de cercetare Imperva au ajuns, după analizarea detaliilor legate de mii de furturi de date la nivel mondial, că doar în luna ianuarie a acestui an au fost compromise peste 878 milioane de înregistrări de date, ceea ce înseamă mai mult decât în întreg anul 2017.

Studiul Imperva arată că în 2017 au fost compromise 826 milioane înregistrări în cadrul unui număr de 488 de atacuri reuşite, cu o medie de 1,7 milioane înregistrări per atac. În 2018 au fost compromise 2,3 miliarde înregistrări în 577 de atacuri reuşite, ceea ce a reprezentat o creştere de 14% a atacurilor reuşite de de 183% a volumului de date compromise.

Pentru 2019 au existat 956 atacuri reuşite documentate, care au dus la compromiterea a peste 12 miliarde înregistrări, adică o creştere de 72% a atacurilor şi de 426% a volumului de date compromise. În 2020 au existat 1120 atacuri reuşite, care au dus la compromiterea a peste 20 miliarde înregistrări, ceea ce a reprezentat o creştere de 17% a atacurilor şi de 64% a volumului de date compromise.

Pentru acest an, analiştii Imperva prevăd peste 1500 de atacuri reuşite şi peste 40 de miliarde de înregistrări compromise, cu o medie de 26 milioane înregistrări compromise per atac. Ca principale motive pentru această evoluţie, ei văd câteva ca fiind principale.

Astfel, epoca digitală a dus la creşterea consumului zilnic de servicii online şi deci la creşterea posibilităţilor de atac. Un alt motiv este legat de faptul că tot mai multe firme migrează în cloud, ceea ce le face vulnerabile dacă această migrare nu este efectuată cu mare atenţie. În fine, un alt motiv rezidă în faptul că adopţia măsurilor de securitate adecvate se face mai încet decât adopţia de servicii digitale care generează profituri de pe urma dependenţei consumatorilor de servicii online.

Studiul Imperva a mai descoperit că tipul de date cel mai frecvent compromise este legat de informaţii personale, unde intră date precum nume complete, sex, vârstă, locaţie, stare de sănătate, religie şi orientare sexuală. Acest tip a reprezentat aproape 76% din datele furate identificate de analize. El a fost urmat de date legate de parole şi credenţiale (aproape 15%) şi de date legate de carduri bancare (9%).