Hardware, MANAGEMENT — June 4, 2021 at 10:06 pm

Pași spre o economie circulară în 2021

by

Impactul asupra mediului înconjurător a devenit un factor important în decizia de cumpărare a oamenilor, având în vedere că din ce în ce mai mulţi aleg produse și servicii și în funcție de anumite principii de business, nu doar de calitatea acestora. Companiile care nu au deja o abordare sustenabilă trebuie să-și regândească modelele de business. Nu există o altă cale, cu atât mai mult cu cât obiectivul unei economii circulare nu este important doar pentru companii, ci și pentru viitorul planetei și al comunităților în care trăim.

În spatele eforturilor de a construi o economie circulară se află o realitate dură şi imposibil de evitat. Risipim prea mult pentru ca modelele economice actuale să poată fi vreodată sustenabile. Potrivit unui studiu realizat de ONU, nivelul de risipă va depăşi drastic nivelul creşterii populaţiei până în 2050 .

Altfel spus: modelul de producţie tradițional liniar nu mai este viabil. Pentru a construi o economie care să funcţioneze atât pentru oameni, cât şi pentru mediul înconjurător, trebuie să găsim o cale de a folosi cantități mai mici, de a irosi mai puţin şi de a recicla mai mult. Acesta este modelul unei „economii circulare”.

Repară, Refoloseşte, Reciclează

„Într-o economie circulară, companiile trebuie să se asigure că fiecare proces este cât se poate de eficient. Strategia de a crea o economie circulară este definită în cadrul HP de trei imperative: repară, refoloseşte şi reciclează. Aceste principii sunt valide încă din 1992, când HP a lansat programul său Design pentru Sustenabilitate”, a declarat Mugur Pantaia, director general HP Inc Romania.

Resursele utilizate pentru fiecare produs sau serviciu, precum materiale fizice sau energie, sunt reduse la minimul necesar. Iar atunci când un produs ajunge la finalul ciclului de viață, este demontat şi reciclat, astfel încât la depozitul de deșeuri să ajungă cât mai puțin material posibil.

În acest demers, un element important este regândirea modului în care un produs este proiectat. La HP, sustenabilitatea face parte din procesul de design. Din momentul în care echipele creionează prima schiţă, este luată în considerare şi cantitatea de energie şi de materiale brute necesară pentru a produce, pentru a folosi şi, în cele din urmă, a lichida acel produs. De asemenea, se are în vedere şi posibilitatea de a recicla cât mai mult material.

Un alt element cheie în efortul de a ajunge la o economie circulară este crearea unor modele noi de business şi regândirea reţelei de aprovizionare. Alegând modelul contractual, bazat pe abonament, în defavoarea modelelor tranzacţionale, companiile pot colabora îndeaproape cu clienţii pentru a se asigura că, după folosire, produsele nu ajung în depozitele cu deșeuri. În acest fel, HP a reparat şi refolosit peste 4,6 milioane de unităţi hardware şi a reciclat peste 520.000 tone de materiale hardware şi consumabile pentru imprimante. Iar obiectivul companiei este să recicleze 1,2 milioane de tone până în 2025. În fiecare zi, aproape 1 milion de sticle de plastic sunt transformate în cartuşe noi în fabricile de reciclare din Nashville (SUA) şi Thurnau (Germania).

Serviciul Instant Ink de la HP – un serviciu de abonament lunar care livrează la ușă rezervele de cerneală înainte de golirea completă a cartușelor și care include o schemă de reciclare – reduce cu 73% amprenta de carbon asociată cu achiziționarea și distribuirea cartușelor de cerneală, comparativ cu procesele tradiționale de comercializare .

„Recent, am lansat Instant Ink și în România pentru a le oferi utilizatorilor acest serviciu care simplifică procesul de gestionare a echipamentelor HP și, în același timp, rezolvă problema reciclării cartușelor. Adoptarea unui astfel de model, pe bază de abonament sau contract, permite clienților să treacă automat la produse și servicii noi și mai eficiente din punct de vedere energetic, pe măsură ce acestea sunt disponibile pe piață. Astfel, nu mai sunt nevoiți să aștepte până când își vor putea permite o nouă investiție”, a precizat Mugur Pantaia.

Procesul de construire a unei economii circulare este susținut şi de noile tehnologii industriale, precum printarea 3D sau Internet of Things (IoT). Atunci când producătorii folosesc tehnologia de imprimare 3D de la HP, de exemplu, pot reutiliza până la 80% din surplusul de amestec rămas de la orice proiect . Astfel este redusă risipa şi cantitatea de resurse folosite. Utilizarea tehnologiei IoT pentru procesele de mentenanţă previne deteriorarea produselor și diminuează risipa de energie şi de materiale cu până la 20% .

Economia circulară: Abordare și Instrumente
Majoritatea instrumentelor necesare pentru a construi o economie circulară sunt disponibile. Şi multe companii le utilizează deja pentru a avea reţele de aprovizionare din ce în ce mai sustenabile.  Dar, acest lucru nu este suficient. La fel de important este demersul companiilor de a colabora cu partenerii din întreaga reţea de aprovizionare. De exemplu, în 2018, HP s-a alăturat iniţiativei NextWave Plastics pentru a susține prima reţea globală de aprovizionare cu plastic reciclat din apropierea oceanelor.

recycled ink cartridgesParte a acestui angajament, HP a investit 2 milioane de dolari pentru construcţia unei linii de spălare a plasticului reciclat în Haiti – care a fost finalizată cu succes în 2020, în pofida dificultăţilor cauzate de pandemia COVID-19. Plasticul ajuns pe plajele din Haiti este colectat, apoi este curățat pentru a putea fi utilizat la fabricarea de noi produse şi cartuşe HP. Pe lângă faptul că acest proces contribuie la un portofoliu de produse HP sustenabile și la reducerea poluării mediului înconjurător, iniţiativa a creat oportunităţi economice pentru mai mult de o mie de oameni din Haiti, în principal pentru femei care îşi pot întreţine astfel familiile.

HP colaborează și cu Smart Freight Centre, specializat în reducerea emisiilor rezultate din activități de transport . Parte a angajamentului HP de a reduce cu 10% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2025, această colaborare a crescut cu 31%  eficienţa livrării laptopurilor HP din Asia în Europa. Un număr tot mai mare de laptopuri HP sunt livrate cu trenul. Transportul feroviar este eficient din punct de vedere energetic, având o medie de 76% mai puţine emisii decât vehiculele care transportă marfa pe aceeaşi distanţă și cu aceeaşi încărcătură . Orice companie, care doreşte să aibă un rol în construcţia unei economii sustenabile, trebuie să adopte o strategie de transport multi-modală care să includă şi transportul feroviar.

Pentru o economie circulară, serviciile şi programele de reciclare și returnare a produselor folosite pot fi ușor adoptate de companii pentru a preveni poluarea mediului înconjurător. HP a dezvoltat și HP Planet Partners – un program de reciclare pentru echipamente și consumabile hardware, care este activ în 76 de ţări, inclusiv în Romînia.