Securitate, Studii — July 14, 2021 at 2:57 pm

Inteligența artificială te ajută să-ți găsești jumătatea

by

Studiul internațional realizat de Kaspersky, privind datingul și impactul tehnologiei asupra relațiilor personale, a constatat că majoritatea utilizatorilor percep în mod pozitiv rolul algoritmilor inteligenți în ceea ce privește aplicațiile de dating. Astfel, 44% ar avea încredere în alegerea făcută cu ajutorul inteligenței artificiale, iar 64% au remarcat că recomandările algoritmilor corespund pe deplin preferințelor lor.

dating_reportAceastă percepție pozitivă despre AI în general este susținută de un sondaj global comandat de ARM, unde 54% dintre respondenți au recunoscut că sunt interesați să folosească AI ca însoțitor personal sau asistent.

Întâlnirile online nu sunt difererite din acest punct de vedere, serviciile folosind algoritmi inteligenți pentru a ajuta oamenii să găsească partenerul potrivit și să le recomande profiluri adecvate. Și mai mult de jumătate (54%) dintre respondenți sunt de acord că aplicațiile de dating în general au simplificat acest proces. Mai mult, 43% s-ar întâlni doar cu persoanele compatibile pe care algoritmul le recomandă acestora.

Dar una este să ai încredere în recomandări și alta să-ți alegi partenerul numai pe baza recomandărilor AI. Peste jumătate (56%) dintre cei chestionați nu sunt siguri dacă algoritmii pot acoperi întreaga complexitate a factorilor care atrag oamenii unul către celălalt. Mai mult, 39% consideră că alegerea unui partener prin intermediul unui algoritm e dezumanizantă.

„Rezultatele cercetării noastre arată că mulți oameni percep în mod pozitiv introducerea AI în aplicațiile de dating și că AI-ul ar putea ușura pentru multe persoane procesul de găsire a jumătății. Algoritmii inteligenți analizează interesele, preferințele și profiluril utilizatorilor, pentru a recomanda candidații potriviți pe baza acestor informații. În același timp, în ciuda beneficiilor și posibilităților serviciilor de recomandare, ar trebui să fiți întotdeauna vigilenți și să vă amintiți că nu putem ști niciodată cu siguranță cine se află de cealaltă parte a ecranului”, spune David Jacoby, cercetător în securitate la Kaspersky.

„Dacă abordăm acest subiect cu sinceritate, digitalizarea și posibilitățile sale nu fac decât să schimbe procesul de căutare a iubirii adevărate și nu iubirea adevărată în sine. Tehnologiile, cum ar fi inteligența artificială, fac posibilă căutarea mai precisă, mai rapidă și mai ușoară. Minimizează riscurile. Și acest lucru este important, deoarece aplicațiile de dating sunt legate de găsirea partenerului perfect. De aceea suntem atât de dispuși să lăsăm inteligența artificială să ne ajute. Face o muncă preliminară valoroasă – până la prima întâlnire.

Lucrurile nu stau altfel nici în viața reală. Când întâlnim pe cineva la locul de muncă, la un eveniment sportiv sau într-un bar, verificăm mai întâi punctele comune. Și, de obicei, ne prefacem că suntem ceva mai interesanți decât am putea fi. Dar modul în care „se simte” această compatibilitate în realitate, adică dacă conexiunea este autentică sau artificială, dacă persoana este interesată sau plictisită, nu poate fi niciodată descifrat cu adevărat de inteligența artificială și de recomandările sale. Nici nu ne poate spune cum cealaltă persoană miroase, râde sau se poartă în general.
De aceea inteligența artificială și dragostea nu merg mână în mână la prima vedere. Este posibil ca algoritmii să nu poată simți, dar fac posibile relații care implică calități foarte personale, cum ar fi empatia, deschiderea și stabilitatea emoțională”, comentează terapeuții Birgitt Hölzel și Stefan Ruzas de la cabinetul Liebling + Schatz din München.

Dacă doriți să aflați mai multe despre modul în care tehnologiile pot schimba modalitățile de întâlnire și relațiile, accesați acest link.

În iunie 2021, Kaspersky a delegat compania Sapio să efectueze un sondaj online cu peste 18.000 de respondenți pentru a explora rolul aplicațiilor de dating și starea actuală a tehnologiei și a relațiilor. Eșantionul a inclus 2.000 de respondenți din Marea Britanie, 1000 din fiecare țară: SUA, Franța, Germania, Spania, Italia, Olanda; și 500 din următoarele: Elveția, Austria, Republica Cehă, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Africa de Sud, Turcia, Egipt, China, Japonia, India, Australia, Indonezia, Brazilia, Columbia, Chile, Peru, Argentina, Mexic și Rusia.