Expert IT — July 16, 2021 at 11:48 am

Criza chipurilor continuă

by

Actuala penurie de microcipuri, cauzată de repornirea economiei mondiale, a provocat mari dureri de cap producătorilor de pretutindeni, fără a se întrevedea o soluție rapidă.

integrated microchipÎntârzierile de producție se acumulează, iar consumatorii sunt nevoiți să aștepte pentru produsele dorite sau să plătească mai mult.

Presați de cererea masivă, producătorii de cipuri cheltuiesc miliarde de euro, iar producția este în creștere, însă extinderea capacității de producție este un proces complicat, pe termen lung, cu rezultate care se vor vedea treptat în următorii ani, întrucât analiștii nu se așteaptă ca deficitul să fie rezolvat înainte de 2023.

Producătorii de automobile, care au nevoie de pâna la 1400 de cipuri pe vehicul, sunt principalii promotori ai noii cereri, deoarece consumatorii încearcă acum să-și cheltuiască economiile din timpul pandemiei pentru a-și cumpăra mașini noi. Penuria i-a forțat pe unii dintre marii producători să reducă producția și să le spună clienților să aștepte mai mult pentru livrarea noilor lor mașini. Noile vehicule electrice ale Dacia vor fi livrate abia anul viitor din cauza lipsei de cipuri.

Gamerii sunt, de asemenea, frustrați de lipsa cipurilor, noile console de jocuri fiind încă o raritate în magazine. Există chiar și speculatori care folosesc roboți specializați pentru a cumpăra majoritatea unităților disponibile online doar pentru a le vinde la un preț dublu față de prețul normal de vânzare cu amănuntul.

Săptămâna trecută, în România, unul dintre cei mai mari retaileri de produse electronice și-a vândut rapid stocul de PlayStation 5 direct în magazinele sale fizice și nu online.

Unul dintre motivele crizei semiconductorilor este concentrarea producției într-un număr mic de fabrici. Cel mai important producător de cipuri este Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), cu o cotă de piață estimată de 56%.

TSMC produce cipuri pe care alte companii le proiectează. Cea mai mare parte a producției sale este dedicată cipurilor pentru HPC (High Performance Computing), telefoane mobile, automobile și IoT (internetul lucrurilor). Printre alți producători importanți similari se numără Samsung, a cărui producție este destinată în cea mai mare parte propriilor dispozitive, UMC, Global Foundries și producătorul chinez SMIC.

Având în vedere că actualele capacități de producție de cipuri sunt depășite de cerere, TSMC plănuiește cele mai mari cheltuieli de capital din lume, cu investiții de 100 de miliarde de dolari în următorii trei ani. Compania lucrează deja la construcția mai multor unități de producție în SUA, care ar urma să devină active în 2024.  Un alt proiect în curs de desfășurare constă în investirea a 2,8 miliarde de dolari în China pentru a produce în masă semiconductori pentru automobile până în 2023.

Toate aceste măsuri sunt menite să crească distanțarea tehnologică și de producție dintre TSMC și concurenții săi.

Capacitățile TSMC sunt deja utilizate în proporție de 100%, după cum a menționat compania într-o scrisoare adresată clienților. Pentru a nu spori presiunea globală, compania încearcă să prevină orice risc posibil asupra producției. De exemplu, în cadrul unui tranzacții atipice, TSMC, împreună cu alte companii, va importa pentru Taiwan 10 milioane de doze suplimentare de vaccin COVID-19 de la Pfizer (PFE), în încercarea de a limita pandemia și de a-și proteja lucrătorii.

Având în vedere cât de complicată este mărirea capacității de producție, TSMC nu a reușit să profite pe deplin de creșterea cererii. Veniturile sale din al doilea trimestru, publicate astăzi, au fost de 13,29 miliarde de dolari, o creștere de 28% față de anul anterior și o creștere de 2,9% față de primul trimestru, menținând în același timp o marjă brută de 50%. În timpul celui de-al doilea trimestru, TSMC a crescut producția cu 12% pentru HPC (High Performance Computing) și automobile, pentru a diminua presiunea cererii. CC Wei, CEO-ul TSMC, i-a asigurat pe clienții din domeniul auto că, în urma măsurilor de creștere a producției, TSMC “se așteaptă ca deficitul de componente auto să se reducă foarte mult, începând cu acest trimestru”. CC estimează că, pe parcursul acestui an și în cursul anului viitor, capacitățile de producție ale TSMC vor rămâne “limitate”, în timp ce cererea va rămâne ridicată.

Cu toate acestea, având în vedere investițiile masive pe care le-a făcut în noile capacități de producție, analiștii se așteaptă ca societatea să își consolideze poziția de lider în acest sector și să beneficieze pe termen lung de redresarea economică post pandemie. Investitorii, inclusiv cei de retail, au manifestat un interes sporit față de industria semiconductorilor, iar eToro a adăugat recent “Chip-Tech CopyPortfolio”, un portofoliu specializat format din 35 de companii de top din domeniul semiconductorilor, printre care TSMC, NVidia, AMD și altele, permițând investitorilor să susțină această industrie de 440 de miliarde de dolari.

de Ionuț Paulenco, analist eToro pentru România
_