COMUNICATE — August 6, 2021 at 11:40 am

IFC investește 10 milioane USD în FintechOS, ca parte a rundei de finanțare Serie B

by

FintechOS, furnizor global de tehnologie pentru bănci, companii de asigurări și alte instituții financiare, a anunțat atragerea unei investiții de 10 milioane USD de la IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, ca parte a rundei de finanțare Seria B a cărei valoare totală s-a ridicat la 60 de milioane de dolari.

Investiția va ajuta FintechOS să dezvolte instrumentele necesare creșterii accesului la servicii în comunitățile mai puțin conectate la sistemul financiar-bancar. IFC va sprijini, de asemenea, strategia de extindere a FintechOS prin facilitarea parteneriatelor cu rețeaua sa de clienți și parteneri bancari.

Potrivit Băncii Mondiale, a cărei divizie de investiții are o prezență puternică în țările în curs de dezvoltare, 1,7 miliarde de persoane la nivel global nu folosesc servicii bancare. Pentru a deservi acest segment de populație, instituțiile financiare investesc în tehnologie ca parte a unor strategii mai ample de transformare digitală.

Abordarea FintechOS, bazată pe low-code și self-service, este o alternativă eficientă la procesul de transformare digitală de tip „scoate și înlocuiește”, care este îndelungat și laborios și care necesită un nivel ridicat de expertiză și investiții mari. Mai mult, soluțiile FintechOS le oferă băncilor și companiilor de asigurări posibilitatea să lanseze pe piață produse financiare digitale în doar câteva săptămâni.

Abordarea tehnologică a FintechOS ajută organizațiile să îmbunătățească incluziunea financiară în următoarele moduri:

Facilitează accesul la servicii financiare – Pentru gospodăriile cu venituri mici și IMM-uri, a intra în legătură cu o bancă sau o companie de asigurări este adesea un proces anevoios, derulat prin intermediul canalelor tradiționale (sucursale). Digitalizarea serviciilor financiare poate elimina această barieră.

Reduce costurile – Serviciile financiare sunt adesea prea scumpe pentru gospodăriile cu venituri mici și IMM-uri, dar prin scăderea costului cu tehnologia și îmbunătățirea eficienței operaționale, atât acest segment de clienți, cât și băncile care adoptă tehnologia low-code și self-service capătă avantaje concrete (accesibilitate și rapiditate).

Produce un impact pozitiv asupra comunităților – Creșterea accesului la produse și servicii financiare rapide, cu costuri reduse, are ca efect producerea unui impact pozitiv și pe termen lung în comunitățile unde incluziunea financiară este o prioritate.

„Serviciile financiare digitale sunt esențiale pentru stimularea incluziunii financiare și accelerarea acestui proces. Pandemia a sporit, pe de o parte, gradul de utilizare a acestor servicii, dar a scos în evidență, totodată, faptul că multe instituții financiare încă se luptă să depășească provocările legate de transformarea digitală, necesară pentru conectarea acelor comunități cu acces zero sau limitat la servicii financiar-bancare”, a declarat Henrik Bläute, responsabil cu investițiile la IFC. „În urma unui proces de due diligence extins, IFC a ales să investească în FintechOS deoarece îi recunoaștem potențialul de a accelera schimbarea ce are loc în industria serviciilor financiare la nivel global. Prin accelerarea digitalizării, instituțiile financiare vor putea deservi mai mulți indivizi și comunități cu acces zero sau limitat la servicii bancare”.

„Astăzi, tehnologia financiară este prea des un inhibitor mai degrabă decât un factor care favorizează incluziunea. Instituțiile financiare, atât cele mari, cât și cele mici, pur și simplu nu au instrumentele potrivite la un preț potrivit pentru a satisface cerințele pieței. Tehnologii emergente puternice, cum ar fi cea low-code, nu sunt utilizate. Acest lucru îi afectează, cel mai acut, pe consumatorii din partea de jos a piramidei”, a spus Teodor Blidăruș, co-fondator și CEO al FintechOS. „Abordarea noastră unică sprijină instituțiile financiare să depășească multe dintre barierele cu care se confruntă în deservirea acestor comunități cu acces limitat. Băncile, asigurătorii și fintech-urile pot folosi acum cele mai noi tehnologii pentru a construi oferte hiperpersonalizate, rentabile comercial, și care satisfac nevoile specifice ale comunităților cu acces limitat la servicii financiare. Cu investiția și sprijinul IFC, este acum misiunea noastră să ne asigurăm că persoanele din întreaga lume au acces la serviciile de care au nevoie, nu doar pentru a supraviețui, ci pentru a prospera”.

FintechOS Co-founders 2„În ultimii ani, guvernul, companiile și organizațiile de investiții s-au angajat într-un dialog din ce în ce mai intens în jurul tematicii ESG (Environmental, Social and Governance) abordând incluziunea financiară în conformitate cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite”, a declarat Sergiu Neguț, cofondator, CFO & COO la FintechOS. „În ciuda acestui aspect, se fac prea puțini pași concreți pentru a aduce servicii financiare digitale simple, clare, ușor de accesat, de către oricine, oriunde. Având amprenta investițională globală a IFC, acest parteneriat va permite mai multor bănci și instituții financiare din întreaga lume să construiască aceste soluții esențiale și să le integreze în ecosistemele existente.”

Runda de finanțare Serie B a FintechOS a fost condusă de Draper Esprit. Pe lângă IFC, au participat la rundă investitorii existenți Earlybird Digital East, Gapminder Ventures, LAUNCHub Ventures și OTB Ventures. Valoarea totală a rundei a fost de 60 milioane USD.