Evenimente — September 9, 2021 at 1:48 pm

Ericsson prezentă la Black Sea and Balkans Security Forum

by

2021-09-03La nivel global sunt active aproximativ 8 miliarde de abonamente pentru servicii mobile, iar anvergura și importanța infrastructurilor de telecomunicații necesită măsuri de securitate care să corespundă contextului actual al amenințărilor cibernetice.

O nouă tehnologie de comunicații, infrastructuri și rețele modernizate, o mai bună conectivitate și latență mai scăzută la internet – toate reprezintă, așadar, factori expuși unor riscuri de securitate cibernetică. Aceasta a fost, de altfel, una dintre temele abordate în cadrul Black Sea and Balkans Security Forum 2021, un eveniment de anvergură, care a avut loc la finalul săptămânii trecute și care a reunit reprezentanți ai mediului public și privat, din țară și din străinătate, pentru a dezbate provocările peisajului de securitate, local și internațional.

Prezent la ediția de anul acesta, Rene Summer – Director Government & Industry Relations, Ericsson – a vorbit (în cadrul panelului „Connectivity, Cyber Security and 5G Challenges”) despre provocările aduse de progresul tehnologic rapid pe care îl vedem în această perioadă, despre implementarea tehnologiei 5G, precum și despre atacurile cibernetice.

Rene Summers
Rene Summer, Director Government & Industry Relations, Ericsson

„Numărul amenințărilor de securitate cibernetică, în diferite industrii (și la nivelul întregii societăți) a crescut în ultimii ani, inclusiv în sectorul telecomunicațiilor, și pe măsură ce apar noi scenarii de utilizare în rețelele 5G, contextul devine unul care atrage tot mai mult atenția atacatorilor cibernetici”, a explicat Rene Summer în timpul evenimentului.

Discutăm tot mai des despre dezvoltarea rețelelor 5G, analizând oportunitățile de ordin economic și social pe care această tehnologie le poate deschide, atât la nivel național, cât și regional și global. Însă, implementarea tehnologiei 5G nu presupune numai modernizarea infrastructurilor de telecomunicații și înlocuirea echipamentelor din rețele (acolo unde acest lucru este necesar), ci și dezvoltarea scenariilor, procedurilor și tehnologiilor de apărare împotriva atacurilor cibernetice specifice noilor ecosisteme de comunicații.

În prezent, rețelele de telecomunicații sunt supuse unor amenințări care vizează integritatea, disponibilitatea și confidențialitatea infrastructurii. Acestui context se adaugă și faptul că diferite tipuri de programe malware și seturi de instrumente sunt vândute sub formă de servicii, oferind în același timp și asistență pentru utilizatori, ceea ce duce la un alt risc reprezentat de îndepărtarea barierelor tehnologice pentru împiedicarea atacurilor cibernetice.

Tehnologia 5G a determinat (și determină, încă) apariția de noi servicii și scenarii de utilizare la nivel industrial, iar întrucât acestea funcționează cu resurse comune de rețea, un atac cibernetic asupra unui element, le-ar putea afecta și pe celelalte. Cu alte cuvinte, cu cât societatea va depinde mai mult de serviciile digitale, cu atât numărul amenințărilor cibernetice la adresa acestor servicii va crește.

Construirea de rețele 5G sigure necesită o abordare holistică, și nu neapărat un focus izolat pe componentele tehnice individuale. Spre exemplu, autentificarea utilizatorului, criptarea traficului, mobilitatea, situațiile de supraîncărcare a rețelei și caracteristicile de rezistență ale acesteia trebuie analizate împreună. De asemenea, este important să identificăm corect și să înțelegem care sunt riscurile relevante și cum este indicat să le abordăm, iar în acest scop, Ericsson a elaborat un ghid privind securitatea rețelelor 5G.

Totodată, pentru a proteja utilizatorii finali, este necesară o strategie axată pe patru piloni-cheie: standarde; produse și procese de dezvoltare conexe; implementări de rețea și funcționarea rețelei. Toți acești patru piloni reunesc principiile de securitate a rețelelor și, prin urmare, asigură calitatea experienței utilizatorului final.

Deoarece nevoile și cerințele se schimbă și peisajul amenințărilor cibernetice se dezvoltă, vor apărea mereu și provocări noi în materie de securitate cibernetică care vor amenința securitatea și confidențialitatea sistemelor. Totodată, rețelele 5G vor deveni din ce în ce mai virtualizate și mai dinamice, fapt care va amplifica provocările de securitate la nivelul furnizorilor de servicii de comunicații.