Business — September 22, 2021 at 12:34 pm

Un start-up ieșean a atras o finanțare de jumătate de milion de euro

by

Startup-ul ieșean SenseTask, care procesează documente folosind tehnologia AI (Artificial Intelligence), anunță că a atras investiții de aproape jumătate de milion de euro. Fondurile urmează să fie utilizate pentru a accelera dezvoltarea platformei și pentru a mări acuratețea în extragerea datelor. Compania va mai deschide o runda de finanțare de tip seed până la sfârșitul anului, obiectivul  fiind să atragă încă 250.000 euro.

AISenseTask, platforma în cloud care folosește inteligența artificială pentru a procesa documente, a obținut un grant nerambursabil de 400,000 euro din partea Innovation Norway, unul din cele mai active organizații de încurajare a inovației. Pe lângă acest grant a mai atras o investiție de 80,000 euro din partea unui angel investor.

„Finanțarea obținută din partea Innovation Norway este o validare a misiunii noastre de a construi un produs inovativ și cu impact, care implică cercetare și dezvoltare (R&D). Ne propunem sa rezolvăm o problemă mare, cea a lipsei de eficiență cauzată de procesarea manuală a documentelor. La nivel mondial peste 20% din pierderea zilnică de productivitate este atribuită problemelor de documente. Misiunea noastră este de a oferi un produs care permite organizațiilor să fie mai productive și să reducă semnificativ costurile asociate introducerii manuale a datelor”, precizează Ciprian Petrini, CEO SenseTask.

Cum funcționează
Utilizând tehnologii AI, SenseTask poate extrage datele dorite din orice tip de document (financiar, medical sau legal) și indiferent de forma sa (pdf, scan sau chiar fotografie). Aceste documente sunt clasificate în categorii, precum facturi, bonuri, formulare etc., urmând ca ulterior să fie extrase datele relevante și  exportate într-un anumit format sau într-un program la alegere. În acest mod, sunt colectate date inclusiv din documente nestructurate, eficientizând operațiunile și optimizând costurile.

Facturile, o problemă națională
În prezent, în România, 75 la sută dintre facturi sunt introduse manual. Acest lucru se întâmplă pentru că 90 la sută din facturile primite de companii sunt pe hârtie, pdf sau imagine scanată . „Într-o primă fază, ne-am propus procesarea automată a facturilor observând nevoia mare de pe piața autohtonă, însă sistemul nostru poate învăța si procesa orice tip de document. La facturile în limba română avem o detecție și acuratețe foarte bună, noi credem fără precedent, reușind să detectăm excelent și informațiile produselor. Pentru companiile care țin evidenta inventarului, aceste informații sunt esențiale, iar introducerea manuală a lor de către cei care țin gestiunea necesită mult timp”, punctează CEO-ul SenseTask.

Planurile sunt de a eficientiza platforma și de a scala internațional business-ul. „În perioada următoare ne propunem să adăugam noi tipuri de documente, sa îmbunătățim și mai mult detecția și să ne integrăm cu mai multe aplicații de contabilitate și sisteme ERP din România pentru a ne spori potențialul de piață, urmând ca anul viitor să facem același lucru și în afara țării”, declară Ciprian Petrini.

Beneficiile adoptării automatizării
Utilizarea tehnologiei de tip IDP (Intelligent Document Processing) a devenit prioritară pentru tot mai multe companii, care au înțeles importanța de a accelera procesarea documentelor. Automatizarea procesării documentelor aduce o serie de avantaje imediate: reduce semnificativ costurile asociate cu procesarea unui volum mare de documente, măreşte acuratețea și viteza de procesare, îmbunătățește accesul la date și protecția lor (ex. GDPR). În contextul crizei provocate de COVID-19, fiind un produs în cloud, SenseTask permite angajaților să lucreze de acasă, având posibilitatea de a procesa documente de la distanță.