Studii — November 1, 2021 at 12:26 pm

Protecţia informatică accentuează lipsa de talente

by

În ciuda celor aproape 700000 de noi angajaţi în domeniul securităţii cibernetice înregistraţi în ultimul an la nivel global, cererea continuă să depăşească cu mult oferta de talente, conform unui nou studiu realizat de asociaţia globală de certificare în domeniul securităţii cibernetice (ISC)², care estimează că forţa de muncă din sector trebuie să crească cu 65% pentru a apăra eficient activele critice ale firmelor.

Cybersecurity and data privacy protection concept, lock, binary digits backgroundStudiul, care poate fi citit aici, arată modul în care traiectoria constantă a cererii din domeniul securităţii exacerbează lipsa de profesionişti, chiar dacă prăpastia din zona talentelor s-a micşorat în ultimul an. Asociaţia a calculat o lipsă de 2,72 milioane de profesionişti la nivel mondial, în scădere faţă de cele 3,12 milioane de anul trecut, însă acest fenomen s-a datorat aproape în întregime creşterii numărului de angajări din zona Asia-Pacific, singura regiune unde prăpastia talentelor a scăzut în dimensiuni.

În toate celelalte regiuni lipsa a devenit tot mai presantă, iar asociaţia sugerează că asta s-ar putea datora revenirii economice după pandemie mai lente decât se spera, şi impactului acestui fenomen asupra firmelor de dimensiuni mici, aşa cum sunt firmele de servicii IT. De aici a rezultat o cerere mai slabă pentru profesionişti în cele două Americi şi în Europa. Teoria este sprijinită de statisticile legate de răspunsul mai eficient faţă de Covid-19 în ţări precum China, Japonia, Coreea de Sud, Singapore, Taiwan, Australia şi Noua Zeelandă.

„Studiul ne arată unde e nevoie cel mai mult de talente şi ne mai arată că practicile tradiţionale de angajare sunt insuficiente actualmente”, scriu autorii studiului. „Trebuie să punem oamenii înaintea tehnologiei, să investim în dezvoltarea lor şi să adoptăm lucrul la distanţă ca pe o oportunitate. Şi, poate cel mai important, firmele trebuie să accepte practici de diversitate, echitate şi incluziune ca să întrunească aşteptările potenţialilor angajaţi şi astfel să micşoreze această prăpastie a talentelor.”

La ora actuală, cele mai cerute talente în zona de securitate cibernetică aparţin unor categorii precum furnizarea de securitate (citată de 48% din firmele respondente la studiu), analiza (47%) şi protecţia şi apărarea (tot 47%), deşi s-a remarcat o cerere puternică în toate categoriile.
Firmele care au fost obligate să forţeze utilizarea forţei de muncă existente au afirmat că au experimentat tot mai des probleme precum sisteme configurate greşit, lipsă de timp pentru realizarea de evaluări şi gestionări adecvate ale riscurilor, timp suplimentar pierdut cu peticirea vulnerabilităţilor nou descoperite şi implementări IT grăbite.

Studiul a scos însă în evidenţă şi apecte pozitive. Circa 77% din respondenţi au declarat că au fost satisfăcuţi sau extrem de satisfăcuţi de realizări, şi au apărut şi indicii că iniţiativele de recrutare de forţă de muncă diversificată dinafara zonei stricte IT&C începe să aducă recompense, circa 17% din noii angajaţi provenind din zone dinafara sectorului. De asemenea, salariul mediu a crescut cu o valoare anuală de 9,5%, exprimată în dolari americani.