Energie&Utilitati — November 4, 2021 at 3:50 pm

Datacor intră pe piața energiei regenerabile

by

Datacor, integratorul român de soluții inteligente de comunicații și infrastructură, lansează o nouă divizie numită Datacor Green Energy, prin care propune o suită de soluții de energie solară fotovoltaică (PV), pentru a ajuta companiile România să genereze energie regenerabilă pentru propriul consum.

Datacor PVCompania are semnate contracte pentru proiecte fotovoltaice de peste 30 MW, iar experții Datacor oferă deja consultanță clienților care doresc să implementeze soluții de energie solară, pentru a spori independența energetică și pentru a reduce cheltuielile operaționale ale afacerii, îmbunătățind predictibilitatea costurilor pentru energie.

Datacor asigură proiectarea, instalarea și întreținerea completă a sistemelor fotovoltaice. Astfel, echipa Datacor se va ocupa de toate detaliile procesului de instalare a noilor soluții, de la planificare, validarea legală, documentație tehnică, permise, aprobări, implementare și mentenanță.

„Echipa noastră va asigura implementarea de soluții de energie solară fotovoltaică la cheie, adaptate la nevoile de consum ale clienților noștri, astfel încât aceștia să poată beneficia de sisteme durabile și de o reducere semnificativă a costurilor pentru consumul de energie. Mai mult, dacă instalația implementată este suficient de mare, nu numai că poate alimenta o întreagă clădire, dar compania respectivă poate vinde energie înapoi în rețea și primi credite pentru nevoile viitoare de consum de electricitate, contribuind la sporirea surselor locale de producție energie electrică din surse regenerabile”, a explicat Bogdan Bilegan, CEO-ul Datacor.

Deși investiția în panouri solare generează costuri inițiale mai mari, odată implementate, acestea asigură costuri mai previzibile pentru consumul de energie electrică și cheltuieli de operare reduse. În cele mai multe cazuri, sistemele de energie solară se plătesc singure în decurs de 5 până la 10 ani, în funcție de dimensiunea sistemului și de nevoile energetice generale, potrivit experților Datacor.

„Noi, echipa Datacor, aveam deja experiența instalării a trei parcuri fotovoltaice de 3 MW, în anul 2010. Între timp, sistemele fotovoltaice au devenit mai eficiente și costul lor a scăzut. În contextul actual în care prețul energiei electrice a crescut semnificativ, aceste sisteme devin foarte atractive în special pentru companii care au un consum mare de energie. Preconizăm o creștere exponențială a pieței de energie regenerabilă, atât pe sectorul comercial, cât și pe cel rezidențial”, a adăugat Bogdan Bilegan.

„Protecția mediului este o prioritate globală, una pe care o înțelegem și o susținem pe deplin. În cadrul Datacor ne dorim ca dezvoltarea companiei să fie cât mai sustenabilă, așa că în strategia companiei avem un plan pe 5 ani de reducere a emisiilor de carbon generate de activitatea noastră. Investim continuu în energie regenerabilă, reînnoirea flotei auto și proiecte de împădurire cu ONG-uri locale. Scopul este să ajungem la un nivel de emisii de carbon zero în 5 ani. În fiecare nou proiect în care ne implicăm, ne concentrăm pe furnizarea de soluții eficiente din punct de vedere energetic, deoarece acest lucru se traduce în costuri de operare reduse pentru client și un impact redus asupra mediului.”

Astfel, Datacor plănuiește să contribuie la un viitor durabil din punct de vedere ecologic. Mai mult, la noul sediu situat în Parcul Industrial Bistrița Sud, Datacor a instalat un sistem de panouri fotovoltaice, menite să crească eficiența energetică a spațiului și să contribuie la reducerea amprentei de carbon, unul dintre obiectivele companiei pentru 2021 fiind implementarea Sistemului de Management de Mediu – ISO 14001.