NEW TECHNOLOGY — November 15, 2021 at 5:02 pm

Ascensiunea roboților

by

Robot and Man Shaking Hands#vinrobotii este sloganul Bucharest Robots încă de la înființare și credem că reflectă extrem de bine realitatea de astăzi. Ne place sau nu, vrem sau nu, suntem pregătiți sau nu, roboții vor veni. Robotii de servicii și roboții software vor fi din ce în ce mai prezenți în zona de business, inclusiv în România.

_GCC3365De la zona de logistică, la restaurante și mall-uri și până la firme de contabilitate, toate verticalele din industrie pot folosi roboți hardware și/sau roboți software. Pentru a fi implementați acești roboți, este nevoie însă, de câteva informații cheie:

• Limitările roboților. Citim cu toții știri despre cum vor veni roboții să ne ia locurile de muncă. Noi vă spunem, din experiență, că va mai dura o vreme până se va întâmpla acest lucru. De ce? Pentru că roboții sunt eficienți doar dacă preiau sarcinile repretitive ale oamenilor. Un robot poate realiza aceleași sarcini ca un om la o viteză mult mai mare de 100, 300, 1000 de ori. Însă, în momentul în care îi solicităm să alterneze între sarcini sau să preia o sarcină nouă – robotul deja nu mai este la fel de eficient.

• Consultantul pe zona de robotică/automatizare care să ne prezinte mai multe soluții potrivite – consultantul ar trebui să înțeleagă fluxul business-ului, să vadă care sunt acele sarcini repretitive care ar putea fi automatizate și unde ar putea fi integrat un robot pentru a maximiza producția/serviciile companiei.

Analiza cost-beneficiu a implementării automatizării. Majoritatea companiilor fac investiții în robotizare/automatizare pentru a-și crește eficiența și profitul. Este o investiție care se amortizează în timp, în funcție de procesele de automatizare.

Exemple de industrii în care sunt integrați roboții

166783094_10159022612714761_609471893937655130_nAgricultura – în agricultură, roboții și automatizarea au început să fie folosite la maxim, și vor continua în special pentru perioada următoare în care va fi implementată politica europeană de reducere a emisiilor de gaze. În agricultură există senzori, IoT, drone pentru observare, drone pentru aplicare de tratatamente precise, avem chiar și câini roboți care scanează terenul și oferă date multispectrale despre plante, însă și roboții software care pot prelua date din fișa tehnologică a unei culturii și completa alte formulare pe baza informațiilor din acesta. Bucharest Robots, de altfel, a și pus bazele în România a primului DIH național dedicat agriculturii de precizie, alături de parteneri precum AgriCloud, Universitatea Politehnică București – Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară: SmartAgro DIH (www.smartagrodih.com).

Inspecție și mentenanță – în zona aceasta roboții sunt foarte folositori pentru inspectarea spațiilor înguste și/sau periculoase pentru om. De exemplu, diverși roboți pot fi trimiși să inspecteze țevi cu camere speciale care să detecteze elementele de care este interesat clientul sau pot fi trimiși în zona de dezastre/mine pentru a detecta dacă există scurgeri de gaze. De asemenea, dronele sau vehiculele aeriene autonome pot fi folosite, alături de un algoritm avansat, la inspecția liniilor de cale ferată sau a liniilor de înaltă tensiune, în felul acesta protejând sănătatea angajaților.

Logistică – în zona aceasta de logistică, există două abordări majore: realizarea unui depozit aproape integral automatizat, cum avem deja câteva în țară, sau automatizarea unor procese în depozite deja existente. În zona aceasta există diverși roboți care preiau sarcini repetitive precum: împachetarea paleților sau transportul paleților, dar există și brațe robotice de servicii care pot ajuta la diverse aspecte de preluare a unor produse și de recunoaștere a acestora. În zona de logistică, în general, pentru un grad mai mare de automatizare și robotizare, este recomandată introducerea mai multor măsuri care să lucreze împreună, cum ar fi coduri de bare sau RFID. În felul acesta preluarea informațiilor de către roboți și partea de soft este mult mai rapidă și mai eficientă.

246645189_10159412600469761_6029838270491740367_nRetail – în zona de retail, în special la hypermarketuri, roboții pot fi folosiți pentru diverse promoții. Clientul poate fi întâmpinat de la intrare cu un mesaj de bun venit, și, de asemenea, robotul poate fi programat să informeze clienții și cu privire la diverse promoții disponibile în ziua/săptămâna respectivă și să îl îndrume către rafturile unde se găsesc produsele. Robotul poate fi folosit de asemenea și cu cuvinte cheie, astfel încât dacă clientul întreabă de un anumit produs, robotul să îi poată spune unde se află, sau să îi recomande și alte produse conexe. În afara acestor tipuri de roboți umanoizi, există roboți autonomi care pot aspira și șterge pe jos, chiar și atunci când există flux redus de clienți (deci nu doar când magazinul este închis). În acest moment echipa noastră lucrează la un robot care să sprijine activitatea de verificare a prețurilor și de realizare a inventarului anumitor produse din magazine.

RPA (Robotic Process Automation) –  fără doar și poate oricine din zona de business a auzit de UiPath și de creșterea fulminantă a acestei companii înființată în România și listată la bursa americană. Succesul fantastic al acestei soluții de robot software (UiPath nu este singura soluție de RPA din piață, mai există și altele) constă în faptul că un roboțel software preia toata munca repetitivă a unui om. Pentru a exemplifica mai bine: un robot software, poate prelua munca repetitivă și care nu aduce nici un fel de plus valoare a unui contabil care preia datele din facturi și le introduce în programul de contabilitate. Un astfel de robot software ar putea face singur acest lucru, iar contabilul/a ar avea mai mult timp să încadreze cât mai bine cheltuielile în conturile aferente și să acorde mai mult timp clientului și a-l consilia pentru a avea un proces cât mai corect și eficient.

Mai trebuie menționat, în final, că robotizarea și automatizarea necesită adaptare din partea personalului companiei și acesta trebuie să fie un proces în care toți angajații direct afectați sunt antrenați pentru a înțelege și pentru a adopta mai rapid procesul de automatizare și robotizare.

ERF2019-opening-online-31Ana-Maria Stancu este CEO al Bucharest Robots, prima firmă de roboți umanoizi și roboții de servicii din România. În 2019, cu ocazia Forumului European al Roboticii – eveniment unic pe care l-a adus pentru prima dată în România – a fost aleasă și membră în Boardul euRobotics – asociația europeană de robotică civilă, fiind primul reprezentat în acest for din România, dar și din Europa de Est. Este implicată în zona de advocacy dar și în zona de educație digitală în România, fiind fondatoarea RoboHub – uin spațiu fizic dedicate programării și roboticii (www.robohub.ai)