Esential — November 20, 2021 at 8:57 am

Echilibrul muncă-viaţă devine factor cheie

by

Echilibrul muncă-viaţă personală şi timpul pierdut cu transportul au ajuns actualmente principalii doi factori de decizie luaţi în calcul de oameni atunci când hotărăsc asupra unui eventual loc de muncă. Un recent raport publicat de firma de telecomunicaţii NTT arată că în era post pandemie a muncii hibride, mulţi oameni îşi aleg viitorul angajator pe baza ofertei legată de echilibrul dintre munca depusă şi viaţa personală.

Symbol for finding the right work life balance.Bazat pe discuţii cu peste 5000 de angajaţi şi manageri din 23 de ţări, raportul ajunge la concluzia că forţa de muncă este aproape egal împărţită între cei care vor să lucreze doar de acasă, cei care vor să muncească exclusiv la un birou şi cei care acceptă un aranjament hibrid. Proporţiile descoperite sunt de 30% pentru cei care preferă să muncească de acasă, 30% pentru cei care acceptă un model hibrid de muncă şi 40% pentru cei care preferă să muncească într-un birou.

Aceste rezultate arată că multe firme şi-au setat operaţiunile în epoca post-pandemie pe baza impresiilor factorilor de decizie şi nu pe baza datelor, întrucât aproape 80% din firme declară că angajaţii lor preferă lucrul la birourile firmei. Modul în care este organizată munca joacă un rol major în starea de bine a angajaţilor. La nive european, în cazul a peste două treimi din firme, starea de bine a angajaţilor s-a deteriorat în timpul pandemiei. Iar în vreme ce directorii cred că firmele pe care le conduc sunt eficiente în gestionarea orelor de lucru şi prevenirea epuizării, cei mai mulţi angajaţi nu sunt complet de acord cu asta.

Mai puţin de 40% dintre respondenţi au declarat că angajatorul le apreciază cum se cuvine starea de sănătate şi de bine, iar mai puţin de un sfert au spus că sunt foarte mulţumiţi cu situaţia lor curentă. „Actualmente se vorbeşte mult despre lucrul la distanţă, dar realitatea nevoilor angajaţilor este mult mai complicată, iar orice eşec în evaluarea corectă a acestui fapt reprezintă un risc serios pentru firme”, susţin autorii raportului. „Preferinţele exprimate de respondenţi nu sunt doar nişte simple mofturi. Ca atare, adoptarea unei strategii legate de forţa de muncă şi de locul de muncă ce ţine cont de aceste preferinţe se va transforma într-un real avantaj competitiv în epoca post-pandemie.”