Bizpoint — January 2, 2022 at 9:53 am

Tehnologiile de reţea modelează revenirea post Covid

by

Indicele Network Readiness (NRI), compilat de Portulans Institute, arată răspunsul economiilor la pandemia sanitară din punct de vedere al reţelelor IT. Europa este cea mai pregătită regiune din lume ca acoperire, în vreme ce Statele Unite şi China conduc topul din punct de vedere al tehnologiilor de networking.

Cea mai nouă ediţie a raportului, a treia compilată de Portulans Institute după preluarea indicelui de la World Economic Forum în 2019, ierarhizează în total 130 de economii pe baza performanţelor înregistrate conform unui număr de 60 de indicatori.

nri-2021Conform Portulans Institute, pandemia sanitară a reprezentat un punct de cotitură din punct de vedere al adoptării tehnologiilor, venind la un moment în care multe tehnologii digitale au atins un anumit grad de maturitate, ceea ce le-a permis să fie implementate pe scară largă în mod rapid. Raportul NRI măsoară impactul acestei accelerări a transformării digitale asupra entităţilor publice, firmelor private şi oamenilor. Faţă de anul trecut, primele zece ţări din lume rămân neschimbate, chiar dacă în grupul lor s-au înregistrat schimbări importante. Olanda, Suedia şi Danemarca au fost identificate ca fiind primele trei societăţi “pregătite” din punct de vedere networking. Având în total opt ţări între primele zece din lume, Europa este regiunea cu cele mai bune performanţe la nivel global.

Cu toate astea, când vine vorba de tehnologii de networking, ierarhizate conform unor criterii precum accesul, conţinutul, pregătirea de viitor, Statele Unite rămân liderul global. Asta chiar dacă China conduce clasamentul în zone precum inteligenţa artificială, e-commerce şi 5G, rămânând însă pe poziţia 29 la nivel de ansamblu. Dintre cele mai mari economii din lume, India s-a remarcat prin urcarea cu 21 de locuri în clasament faţă de indicele de anul trecut.

Chiar dacă principalele economii se pregătesc ca networkingul să sprijine economiile în era post-Covid, Africa continuă să rămână în urma altor regiuni, mai ales din punct de vedere al accesului şi utilizării reţelelor. Autorii studiului au subliniat că acesta subliniază faptul că pandemia a amplificat, în realitate, inegalităţile prin intermediul schimbărilor sociale, economice şi politice. „O revenire puternică are actualmente loc în multe părţi ale lumii, iar digitizarea va fi unul din motoarele esenţiale ale acestui fenomen,” notează autorii studiului. “Cu toate astea, există mai mulţi factori care ar putea afecta serios această tendinţă, printre ei numărându-se lipsa talentelor digitale şi o posibilă renaştere a diviziunii digitale dintre ţările bogate şi cele sărace”.