Data Center / Storage — January 31, 2022 at 9:31 am

Tendinţe pentru centrele de date

by

Vertiv, unul din cele mai importante nume din zona de centre de date din lume, a susţinut recent o conferinţă online pe tema tendinţelor care vor marca această industrie în anul 2022. Ca o concluzie generală, eforturile legate de sustenabilitate şi acţiunile contra schimbărilor climatice, împreună cu adoptarea extinsă a inteligenţei artificiale şi intensificarea integrării echipamentelor din centrele de date vor constitui principalele zone de acţiune ale actorilor din acest domeniu în anul curent.

1600x480_vertiv_2022_data_center_trends_345328_1Din punct de vedere al sustenabilităţii şi al crizei legate de schimbările climatice, experţii Vertiv spun că industria de profil a luat deja măsuri în direcţia adoptării de practici mai prietenoase cu mediul în ultimii ani, însă 2022 va fi anul în care operatorii se vor alătura mai decisiv eforturilor generale din acest sens.

Unele organizaţii vor adopta strategii energetice sustenabile de utilizare de soluţii digitale care să se potrivească eforturilor energetice prin utilizarea în proporţie de 100% a energiei regenerabile. Astfel de sisteme hibride de energie distribuită pot furniza atât curent alternativ cât şi curent continuu, fapt care generează opţiuni mai largi de îmbunătăţire a eficienţei energetice şi care, în cele din urmă, va permite centrelor de date să opereze fără emisii de carbon. Iar din acest punct de vedere, activele regenerabile şi sistemele de stocare a energiei cu durată îndelungată, care includ sisteme de stocare a energiei în baterii şi noile baterii litiu-ion vor juca un rol esenţial în furnizarea de rezultate sustenabile, reziliente şi fiabile.

Legat de cele de mai sus, creşterea frecvenţei fenomenelor meteo extreme legate de schimbarea climatică va influenţa tot mai mult deciziile legate de locul şi modul de construire centre noi de date şi reţele de telecomunicaţii. În luarea deciziilor vor juca un rol important şi alţi factori, cum ar fi fiabilitatea şi disponibilitatea reţelelor de energie, temperaturile regionale, disponibilitatea apei de răcire şi a energiei regenerabile şi generate local, dar şi reglementările de raţionalizare a consumului de energie. Din acest punct de vedere, în 2022 operatorii de telecomunicaţii şi cei de centre de date se vor confrunta major cu astfel de chestiuni, care vor alimenta nevoia de adresare eficientă a acestor provocări.

O a doua tendinţă pentru 2022, în opinia analiştilor Vertiv, este cea legată de inteligenţa artificială, care pentru centrele de date va deveni o tehnologie matură. Pe măsură ce reţelele de azi devint tot mai complexe, mai distribuite, iar cerinţele legate de realitatea virtuală şi cea augmentată devine tot mai proeminente, nevoia de procesare date şi luare de decizii în timp real devine critică. Această nevoie este sensibilă la latenţe de procesare, iar în circumstanţele modelului hibrid tot mai comun al organizaţiei, managementul manual al mediilor de cloud privat, public şi de întreprindere, al colocării şi al zonei de edge computing devine nepractic, dacă nu chiar imposibil. De aceea, inteligenţa artificială şi procesele de machine learning vor începe în acest an să devină critice pentru optimizarea performanţelor acestor reţele.

La fel ca în cazul tuturor progreselor legate de tehnologie, vor exista şi contorsiuni aici. Creşterea utilizării inteligenţei artificiale va duce inevitabil la creşterea densităţilor de procesare date şi de încălzire, care, pe cale de consecinţă, vor accelera adopţia răcirii lichide. În paralel, se va manifesta şi o altă provocare: micşorarea barierei de intrare în astfel de sisteme va duce la premierea prin beneficii a celor care vor şti să aleagă vendorii potriviţi, platformele potrivite şi sistemele de încredere.

O a treia tendinţă este legată de formarea unui model de centru de date post-pandemie. Vertiv spune că, la nivel global, sunt în construcţie centre de date totalizând un consum energetic de circa 2,9 GWh. Aceste centre de date vor fi finalizate în special cu gândul la satisfacerea nevoilor unei lumi post-Covid. Disponibilitatea serviciilor va rămâne o prioritate de top, chiar şi în cazul edge computing, însă latenţa scăzută va deveni o necesitate tot mai presantă pentru sprijinirea clădirilor mai sănătoase, a oraşelor inteligente, a resurselor distribuite de energie şi a reţelelor 5G. De aceea, conform Vertiv, anul 2022 va aduce investiţii sporite în zona de edge, care să sprijine această nouă normalitate (caracterizată, printre altele, de lucrul la distanţă, creşterea dependenţei de e-Commerce şi telemedicină, video streaming) şi extinderea continuă a reţelelor 5G.

În fine, a patra tendinţă majoră este cea legată de integrare. Conform Vertiv, diverşi furnizori de echipamente pentru centre de date au îmbrăţişat ideea de sisteme integrate care conferă capacitate modulară de adăugare echipamente pe perioade îndelungate de timp, printre cele mai populare oferte adresate centrelor de date numărându-se actualmente stivele integrate de dispozitive. Anul 2022 va însemna pasul următor al integrării, pe măsură ce tot mai multe centre de date vor lucra împreună cu furnizorii în scopul integrării mai bune a sistemelor largi, cum ar fi, de exemplu, toate componentele infrastructurii de furnizare energie electrică, şi obţinerii, pe această cale, a unei interoperabilităţi fluide. Beneficiile integrării, ca şi concept, sunt bine-cunoscute (reducerea costurilor de construcţie şi implementare, gestionarea mai flexibilă a capacităţii) iar aplicarea aceleiaşi abordări în cazul sistemelor mai largi va genera o viteză mai mare. Aici, soluţiile de alimentare cu energie bazate pe conceptul de stivuire vor reprezenta acceleratori ai impulsului global către integrare.