NEWS — April 26, 2022 at 3:10 pm

Malware depistat în Windows Toolbox

by

Windows 11 are capabilitatea de a rula nativ aplicații de Android din magazinul Amazon AppStore, însă există soluții și pentru cei care vor acces direct la aplicațiile din Google Play Store. Cei care au ales să folosească o anumită soluție software care să permită acest lucru s-au trezit și cu malware pe computere. Astfel, dacă folosiți aplicația Windows Toolbox pentru a accesa Play Store pe Windows 11, sau pentru alte modificări ale sistemului de operare, s-ar putea ca datele voastre să fie compromise.

Windows__11Aplicația Windows Toolbox este de fapt un troian, care permite activarea Office sau Windows fără o cheie validă, elimină anumite servicii și aplicații din Windows și oferă acces la Google Play Store, acesta instalează și câteva lucruri ascunse.

Windows Toolbox poate să descarce în fundal aplicații și fișiere fără știrea utilizatorului prin intermediul comenzilor din interfața Power Shell. Odată instalat, malware-ul putea rula în fundal și redirecționa automat utilizatorii către diverse site-uri care afișau reclame sau către link-uri de afiliat pe diverse magazine online. De asemenea, un folder numit „systemfile” în drive-ul principal copia datele din browser-ele Chrome, Edge și Brave, cu toate informațiile atașate contului de utilizator implicit.

Pentru a verifica dacă sunteți afectați de acest malware după ce ați folosit Windows Toolbox, afișați folder-ele ascunse din Windows și verificați dacă aveți un folder în drive-ul C: numit „systemfile”. Dacă acesta există, este posibil să existe și folder-ele în care sunt ascunse alte componente ale malware-ului precum folder-ele „pywinvera” și „pwinveraa” din C:\Windows\security, cât și fișierul winver.png, situat în aceeași locație. Este indicată ștergerea completă a acestor fișiere și foldere.