Studii — May 2, 2022 at 11:12 am

Politicile de revenire la birou afectează experienţele angajaţilor

by

Un studiu al firmei de cercetare din domeniul resurselor umane Future Forum arată că, pe măsură ce firmele îşi recheamă angajaţii la birou după încheierea pandemiei, nivelurile se stres legat de muncă şi anxietate au atins cele mai înalte valori din vara anului 2020 încoace, în vreme ce echilibrul muncă-viaţă a scăzut de la un trimestru la altul cu valori de peste 15%.

hybrid_workCel mai nou raport global al firmei, intitulat Pulse study, sintetizează rezultatele unei cercetări care a cuprins aproape 11.000 de angajaţi din zona de gulere albe din SUA, Australia, Franţa, Germania, Japonia şi Marea Britanie şi care a fost efectuată în primele două luni ale acestui an. În noiembrie 2021, mai puţin de o treime din angajaţii din această zonă lucrau full-time la biroul firmei, iar 68% dintre ei declarau că preferau munca hibridă.

Actualmente, circa 35% dintre aceşti angajaţi au revenit la munca de la birou cinci zile pe săptămână, însă nivelul lor de satisfacţie a scăzut dramatic, în special în cazul celor cărora li s-a cerut să revină full-time la birou şi al celor care nu dispun de flexibilitatea de a-şi stabili propriile orare de lucru. Aici sunt incluse scorurile proaste de 28% privind stresul şi anxietatea legate de muncă şi de 17% privind echilibrul muncă-viaţă prin comparaţie cu trimestrul anterior.

Mai mult, studiul avertizează că există indicii că angajatorii vor ajunge să plătească un preţ pentru această nemulţumire: angajaţii care spun că nu sunt mulţumiţi de nivelul lor curent de flexibilitate sunt acum de trei ori mai dispuşi să-şi caute o slujbă nouă în perioada următoare.

Datele acumulate arată că personalul non-executiv se confruntă cu probleme mai mari legate de revenirea la birou decât şefii din zona executivă, ceea ce intensifică prăpastia dintre directori şi angajaţi legată de satisfacţia la locul de muncă, o prăpastie identificată de firma de cercetare în octombrie 2021. Echilibrul muncă-viaţă al angajaţilor non-executivi este actualmente cu 40% mai prost decât cel al şefilor lor.

În primul trimestru al anului 2022, angajaţii non-executivi aflaţi full-time la birou au raportat un declin abrupt al echilibrului lor muncă-viaţă, de două ori  mai puternic faţă de angajaţii care au continuat să beneficieze de un regim de muncă hibrid sau de la distanţă. Datele studiului indică, de asemenea, că cei mai mulţi angajaţi care au fost chemaţi înapoi la birouri în regim full-time s-au întors cu mari ezitări. Mai bine de jumătate dintre ei (55%) au spus că ar prefera să muncească flexibil măcar o parte din timp.

Future Forum avertizează că o astfel de prăpastie între aşteptări şi realitate comportă o ameninţare serioasă pentru angajatorii care şi-au forţat angajaţii să revină la birou în regim full-time. „Conducătorii de organizaţii trebuie să se despartă de mentalitatea zilelor de dictatură la birou şi de programele rigide de muncă, şi să se concentreze în schimb asupra alinierii echipelor lor în jurul unui scop comun şi a conducerii prin puterea exemplului,” scriu autorii studiului. „Rezultatele arată clar că acordarea de încredere angajaţilor de a munci de unde vor va duce la rezultate de afaceri mai bune şi la angajaţi mai mulţumiţi”.