Networking — May 13, 2022 at 8:26 am

Sunt VPN-urile pregătite pentru lucrul de acasă pe scară largă?

by

Pe măsură ce firmele abordează lucrul la distanță pe scară largă, rețelele private virtuale sunt testate. Lucrul de la distanță pe scară largă a fost o provocare pentru companii. Pentru angajați, a fost nevoie de dispozitivele potrivite, instrumentele de colaborare și accesul la rețea pentru a susține productivitatea – totul pe termen foarte scurt.

Work remotely with TeamsÎntrucât lucrul de acasă era tot mai apreciat, multe companii aveau pregătite protocoale și instrumente, ca rețelele private virtuale (VPN). Însă nici cele cu VPN-uri nu scapă de probleme, deoarece majoritatea nu pot fi utilizate pe o scară atât de largă.

În general, aceste VPN-uri erau pregătite inițial pentru 10-30% dintre angajați, însă pandemia a urcat procentul până la 100%, organizațiile neputând anticipa un eveniment care să afecteze întreaga activitate.

Această realitate obligă departamentele IT să extindă VPN-urile și să găsească modalități creative pentru a acoperi întreaga activitate, beneficiind și de securitatea unui VPN.

Cum pot profita la maxim companiile de VPN
Pentru cei care nu au VPN-ul la capacitatea necesară, extinderea, acum, poate fi o provocare. Ca alternativă, departamentele IT trebuie să găsească modalități de a menține productivitatea în limitele actuale. Aceasta înseamnă gestionarea accesului la aplicațiile critice.

O altă modalitate de a evita supraîncărcarea VPN-ului este gestionarea timpilor de utilizare de către angajați. Distribuirea volumului de muncă poate fi susținut de gruparea angajaților pe intervale orare pentru intrarea în sistem. Această abordare s-ar putea să nu funcționeze pentru unele companii, conform specialiștilor.

Este posibil ca astfel de organizații să fie nevoite să caute altceva decât VPN pentru a oferi suport suplimentar lucrătorilor. Instrumentele de securitate bazate pe cloud, cum ar fi soluțiile de acces privat de la Zscaler și Netskope, pot fi completări utile la infrastructură.

Modalități de a menține VPN-urile în siguranță în timpul lucrului de la distanță
Deși implementarea instrumentelor de colaborare și consolidarea rețelelor sunt esențiale în acest moment, companiile nu trebuie să piardă din vedere securitatea. Numărul mare de dispozitive care se conectează la rețele, fac organizațiile mai vulnerabile la atacuri, atât la nivel de companie, cât și la nivel individual. Implementarea de soluții precum autentificarea multifactorială și managementul unificat al punctelor finale poate ajuta departamentele IT să păstreze controlul accesului la rețea.

Dar una dintre cele mai mari vulnerabilități nu este tehnologică, ci, mai degrabă, personală. Angajații trebuie să fie atenți la potențiale riscuri, iar lucrul de la distanță poate aduce probleme.

În birouri, există o campanie de conștientizare a securității, chiar dacă nu este foarte vizibilă, plus că acolo, în cazul unui mail suspect, de exemplu, poate fi cerută părerea colegilor, ceea ce este mai greu de făcut de acasă. De aceea, menținerea gradului de conștientizare și vigilență în rândul personalului ar trebui să fie prima prioritate.

VPN-urile pot fi un instrument esențial pentru companii în această trecere de la birou, la munca de la distanță. Devenind creative și implicând forța de muncă, organizațiile pot face cu succes – și în deplină securitate – o tranziție ușoară la munca de acasă.