Energie&Utilitati, IoT powered by ALLIED TELESIS — August 10, 2022 at 2:03 pm

Cum schimbă IoT viitorul managementului energiei

by

Adoptarea Internet of Things (IoT) este larg răspândită în industrie și oferă reduceri de costuri și modernizare operațională.

Young woman using the home automation system on digital tablet to regulate the temperature.Până în 2040, consumul mondial de energie este de așteptat să crească cu 48%, conform U.S. Energy Information Administration – o creștere care va necesita ca sectoarele energie și utilităților să se adapteze cu eficiență operațională și tehnologică. IoT a devenit principala modalitate de adaptare a companiilor la această tendință.

Aproape 70% dintre companiile de utilități chestionate de SAS consideră că IoT va fi esențial pentru succesul în viitor. În plus, potrivit cercetărilor Inmarsat, 74% dintre companiile de petrol și gaze, precum și 80% dintre cele din utilități, au implementat o formă de proiect IoT, iar primele beneficii deja s-au făcut simțite.

Cum transformă IoT companiile de energie și utilități
Printre cele mai notabile beneficii ale IoT se numără depășirea izolării sectoarelor energiei și utilităților. Pentru a trece de acest nivel, sunt necesare cinci etape. Pentru început, organizațiile trebuie să digitalizeze activele pentru conectivitate, să permită monitorizarea în timp real a activelor și să fie gata să diagnosticheze datele pe măsură ce sunt monitorizate.

Companiile trebuie să poată controla activele de la distanță și să automatizeze managementul folosind analiza datelor și inteligența artificială.

Mentenanța predictivă este, în mod clar, exemplul în care acești pași se unesc pentru a aduce beneficii companiilor de energie și utilități. Senzorii inteligenți pot identifica și rezolva problemele de întreținere a echipamentelor înainte ca acestea să apară, permițând înlocuirea întreținerii bazată pe program, cu cea bazată pe condiție. Astăzi, în industrie se obișnuiește să oprească echipamentele pentru asigurarea mentenanței de rutină în perioadele în care cererea este scăzută; în schimb, dispozitivele IoT pot detecta, pur și simplu, când un echipament are nevoie de întreținere.
Și managementul distribuției poate fi eficientizat, timpul de nefuncționare fiind redus, ceea ce conduce la o producție mai mare.

Ce ar trebui să ia în considerare companiile de utilități înainte de a adopta IoT

Tendința către IoT va aduce o eficiență mai mare pentru sector, dar sunt și aspecte cheie care trebuie luate în considerare.

Securitatea este unul dintre acestea. Infrastructura critică a devenit o țintă foarte vizată de către hackeri. În 2021, de exemplu, unul dintre cei mai mari transportatori americani de țiței prin conducte a fost victimă a unui ransomware și a plătit, în cele din urmă, o răscumpărare de 4,4 milioane de dolari.

Eliminarea silozurilor prin IoT – și interconexiunea care urmează – fac toate punctele de intrare vulnerabile. De aceea, instrumente precum criptarea datelor, firewall-urile de ultimă generație și tehnologia de autentificare vor deveni chiar mai esențiale decât sunt deja.

Implementarea IoT necesită, de asemenea, o analiză amănunțită a modului în care poate fi utilizat pentru a converge între tehnologia IT și operațională a unei companii. În prezent, în timp ce unele organizații pot rezista convergenței OT și IT, cele care doresc să fie pregătite pentru viitor, ar trebui să o accepte.