Guvernare/Licitatii — September 20, 2022 at 9:55 am

ANCOM lansează licitația de spectru radio pentru servicii de comunicații electronice de nouă generație

by

Lansam astazi licitatia pentru acordarea drepturilor de utilizare pentru frecventele radio destinate implementarii noilor tehnologii. In urma publicarii de vineri in Monitorul Oficial a celor doua decizii, avem acum toate conditiile indeplinite pentru a publica anuntul de demarare a procedurii de selectie. Am ajuns la acest moment in urma unui proces complicat pe care am reusit sa il finalizam doar printr-un dialog permanent cu toti factorii implicati: Guvernul Romaniei, industria telecom si societatea civila. Ii asteptam pe operatorii din Romania sau din afara ei, detinatori sau nu de spectru radio, sa participe la licitatie, conditiile acestei proceduri de selectie fiind cat se poate de bine adaptate actualului context socio-economic. Piata de comunicatii electronice din Romania este matura si una dintre cele mai competitive la nivelul Uniunii Europene si acest lucru se datoreaza abilitatii si interesului investitorilor, dar si barierelor reduse pentru accesul pe piata al furnizorilor. Cresterea cantitatii de spectru va duce la noi investitii pe piata din Romania, spre beneficiul intregii economii”, a declarat Vlad Stoica, presedintele ANCOM.

image005Anuntul de participare si documentatia pentru organizarea procedurii de selectie competitiva in vederea acordarii drepturilor de utilizare a frecventelor radio in benzile de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz si 3400-3800 MHz pot fi consultate aici.

Participarea la licitatie

Pentru a participa la licitatie, persoanele interesate trebuie sa depuna la ANCOM un dosar de candidatura si sa achizitioneze caietul de sarcini. Dosarul de candidatura trebuie sa contina documente de prezentare a situatiei candidatului, din care sa rezulte, printre altele, indeplinirea obligatiilor fata de bugetul de stat, bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale, dar si faptul ca respectivul candidat intruneste conditiile de participare: are o cifra de afaceri pe ultimul an de minimum 10 milioane de euro sau capital social subscris si varsat avand echivalentul in lei a minimum 1.000.000 euro, nu este in stare de insolventa ori lichidare, afacerile nu ii sunt administrate de un judecator-sindic, activitatile sale comerciale nu sunt suspendate, nu face parte din grupul altui candidat s.a. Dosarul de candidatura va contine, de asemenea, garantia de participare si oferta initiala care va indica numarul de blocuri pe care candidatul doreste sa le achizitioneze in fiecare dintre categoriile de blocuri de frecvente disponibile.

Entitatile interesate sa participe la licitatie pot depune dosarul de candidatura pana la 27 octombrie 2022. Comisia de licitatie va analiza dosarele depuse si va anunta, pana la data de 31 octombrie 2022, care dintre candidati se califica in etapa urmatoare. In functie de ofertele initiale depuse de candidatii calificati, in data de 4 noiembrie se va anunta daca se impune organizarea etapei de licitatie, caz in care licitatia propriu-zisa poate sa inceapa la data de 8 noiembrie 2022.

Caietul de sarcini poate fi obtinut incepand cu data de 19 septembrie 2022, in fiecare zi, de luni pana joi intre orele 09.00 – 16.00 si vineri intre orele 09.00 – 14.00, de la sediul ANCOM din Bucuresti, sector 3, Str. Delea Noua nr. 2, sau, la solicitarea persoanelor interesate, transmis in format material sau electronic, pe baza prezentarii de catre persoana interesata a documentului justificativ prin care sa se confirme plata unei sume nerambursabile de 5.000 lei, reprezentand contravaloarea caietului de sarcini, in original, si a imputernicirii persoanei delegate sa ridice caietul de sarcini.

Spectru disponibil in licitatie

In cadrul licitatiei vor fi disponibili 555 MHz in benzile de frecvente de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz si 3400-3800 MHz, operatorii castigatori urmand sa acopere cu servicii de banda larga minim 70% din populatia tarii, majoritatea zonelor urbane, autostrazile, aeroporturile internationale si caile ferate modernizate, precum si un numar de 480 de localitati identificate ca neacoperite sau slab acoperite cu servicii de comunicatii mobile.

In cadrul procedurii de selectie ANCOM va acorda drepturi de utilizare care vor intra in vigoare din 2023, respectiv 2026 si vor avea durata de valabilitate de 25 de ani, respectiv 22 de ani. Exceptie fac drepturile din banda de 2600 MHz, pentru care durata de valabilitate va fi de 6 ani si 3 luni, necesara pentru alinierea cu celelalte drepturi existente in aceasta banda.

Procedura de licitatie

Pentru alocarea spectrului, ANCOM va aplica o procedura de selectie competitiva, in linii mari similara celor organizate anterior, ce presupune ca fiecare operator interesat sa depuna o oferta initiala prin care indica numarul de blocuri pe care doreste sa le achizitioneze in fiecare dintre benzile disponibile. Ofertele initiale vor arata daca exista o cerere mai mare decat cantitatea de spectru disponibila in anumite benzi, daca cererea este egala cu numarul blocurilor de frecvente disponibile in cadrul fiecarei benzi (categorii) sau daca cererea nu depaseste cantitatea de spectru disponibil. In functie de ofertele initiale, se intra in etapa de licitatie, care consta in runde primare, urmate, daca va fi cazul, de o runda primara suplimentara si, ulterior, de o runda de alocare.

Operatorii care isi vor adjudeca drepturi de utilizare in banda de 700 MHz si detin in prezent drepturi de utilizare in benzi sub 1 GHz au impuse obligatii de acoperire cu servicii de comunicatii mobile de banda larga corelate cu un anumit procent din populatie, in termen de sase ani de la intrarea in vigoare a licentelor. In cazul in care vor exista operatori nou intrati pe piata romaneasca de servicii de comunicatii electronice, termenul impus pentru indeplinirea obligatiilor de acoperire raportate la procentul de populatie este de opt ani de la intrarea in vigoare a licentelor. Conform Caietului de sarcini, prin licentele care vor fi acordate in banda de 700 MHz, se urmareste ca 95% din lungimea autostrazilor si cailor ferate modernizate sa fie acoperite cu servicii de comunicatii mobile de banda larga in termen de sase ani de la intrarea in vigoare a licentelor, de catre operatorii ce detin in prezent drepturi de utilizare in benzi sub 1 GHz. In plus, toti operatorii care isi vor adjudeca drepturi in banda de 700 MHz vor avea obligatia acoperirii unui numar de 80 de localitati „zone albe”/bloc, in termen de sase ani pentru operatorii existenti care detin deja drepturi in benzi sub 1 GHz, respectiv opt ani, pentru un operator nou intrat.

Pentru operatorii care isi vor adjudeca drepturi de utilizare in banda 3400-3800 MHz sunt stabilite obligatii de dezvoltare graduala a retelelor, prin instalarea unui numar de statii de baza in diverse categorii de localitati urbane, ajungandu-se ca in opt ani de la data intrarii in vigoare a licentelor, respectiv pana la data de 31 decembrie 2033, titularii sa aiba in functiune 2.000 de statii de baza, daca detin si in prezent drepturi in aceasta banda, acesti operatori urmand a asigura, de asemenea, si acoperirea cu servicii de banda larga a tuturor aeroporturilor internationale din Romania. Viitorii titulari de licente care nu detin in prezent drepturi in banda 3400-3800 MHz vor avea in functiune, tot pana la data de 31 decembrie 2033, un numar de 1.400 de statii de baza.