EDUCATIE / JOB — October 20, 2022 at 5:12 pm

Cine sunt copiii care învață Inteligența Artificială în România?

by

Nu doar copiii, ci cu toții suntem înconjurați de platforme și tool-uri ce folosesc AI (inteligența artificială), fie că ne dăm seama sau nu, inclusiv la școală, acasă sau la muncă – doar că majoritatea  suntem doar consumatori de astfel de tehnologie. Logiscool, liderul ț din România, ne povestește astăzi despre cum, deși  pentru unii părinți sună demn de un scenariu science-fiction, copiii pot deveni utilizatori conștienți și responsabili de AI –  totul încă din perioada gimnaziului sau chiar mult mai devreme.

37După ce au ajutat deja aproape 40.000 de copii să înțeleagă noțiuni de programare încă din perioada școlii, Logiscool pregătește acum o nouă generație de copii să învețe să lucreze cu inteligența artificială și data science printr-un nou curs pilot pentru prima oară la Logiscool. Acest curs are ca cerințe preliminare un curs de programare în care copiii pun bazele gândirii algoritmice și analitice și dobândesc abilități de programare sau un test de intrare la un curs avansat Logiscool.

„Inteligența artificială este pasul următor în pregătirea tinerelor generații pentru un viitor în care majoritatea joburilor vor include și o componentă digitală. Plecând de la premisa că tinerii de astăzi sunt creatorii și specialiștii de mâine, învățarea inteligenței artificiale încă din perioada gimnaziului este un salt uriaș pentru evoluția digitală în România.”Indira Abdulvoap, General Manager Logiscool.

Dacă există o vârstă potrivită pentru a învăța cum funcționează algoritmii inteligenți, în ce fel de joburi ale viitorului vor fi utile astfel de cunoștințe sau ce fac copiii propriu-zis la o oră de AI sunt doar câteva dintre întrebările la care Logiscool ne va răspunde în acest material.

De ce AI în România?
Inteligența Artificială determină o schimbare de perspectivă asupra educației și a pregătirii copiilor pentru viitor. Dacă până acum însușirea unor noțiuni teoretice din materiile de bază erau suficiente, în noua paradigmă noțiuni mai abstracte precum cele despre AI sunt necesare.

„Pentru a înțelege și gestiona viitorul într-o lume bazată pe tehnologie, copiii au nevoie de un bagaj de cunoștințe digitale pe care să îl folosească sub diferite forme. Indiferent că vor urma o carieră în IT, că vor vrea să-și creeze propriul joc sau să-și fructifice hobby-ul, cunoștințele digitale vor face diferența. Să poți înțelege conceptual ce se întâmplă în jurul tău este un avantaj.” –  Indira Abdulvoap, General Manager Logiscool.

Cât de devreme pot fi introduși copiii în lumea Inteligenței Artificiale?
Logiscool explică faptul că, deși nu există o vârstă anume pentru a învăța ce este și cum funcționează Inteligența Artificială, este mult mai ușor pentru un copil de peste 10 ani să asimileze astfel de informații. Cu cât bazele în domeniul AI sunt puse mai devreme, cu atât îi va veni mai ușor viitorului adult să clădească o carieră sau un hobby ce implică abilități din sfera tehnologiei.

Mai mult, echipa este de părere că la vârsta de 10 ani copiii nu doar că pot decodifica noile informații, ci își pot folosi imaginația, curiozitatea și creativitatea ca unelte principale în procesul lor de învățare.

„Există o perioadă în care mintea asimilează mult mai ușor noi informații, indiferent de natura lor. De la cuvinte, la activități și obiceiuri, creierul uman este mult mai plastic în perioada copilăriei, fiind etapa cea mai propice pentru a sedimenta inclusiv concepte ceva mai complexe.” Indira Abdulvoap, General Manager Logiscool.

Ce fel de experimente pot face și ce pot dezvolta odată ce se apucă de acest domeniu?
În prezent, putem vorbi cu și despre Sophia, primul cetățean robot din lume care vorbește, se mișcă și interacționează ca un om real. Această creație bazată pe Inteligență Artificială și Machine Learning combină știința, ingineria și artele pentru a prezenta viitorul AI și al roboticii.

Într-un context tehnologic atât de competitiv, este inevitabil să nu ne punem întrebarea: Ce vor dezvolta copiii de azi în viitorul de mâine, dacă încep de pe acum să aprofundeze domeniul AI?

„Deși generațiile trecute nu au avut acces la resurse, în prezent balanța se înclină în detrimentul copiilor dornici să cunoască tehnologia în cel mai mic detaliu. Cu ajutorul cursurilor realizate special pentru elevi, aceștia pot învăța să scrie linii de cod, să gestioneze algoritmi inteligenți, să genereze texte, imagini, videouri și muzică, dar și să creeze propriile jocuri digitale.” –  Indira Abdulvoap, General Manager Logiscool.

„ Aceste cursuri de AI sunt gândite dintr-o perspectivă bilaterală, astfel, cei mici nu doar că asimilează o serie de cunoștințe teoretice și practice, ci își dezvoltă și un set de abilități universale. Gândirea critică și algoritmică, spiritul analitic, coordonarea și logica sunt doar câteva dintre elementele dobândite în urma cursurilor, elemente ce joacă un rol important în dezvoltarea unor abilități digitale esențiale pentru viitor.”Indira Abdulvoap, General Manager.  de la Logiscool.

Cei de la Logiscool ne-au explicat că printre lucrurile pe care le învață copiii în cadrul orelor de AI se numără funcționarea arborilor de decizie (pe care îi vor înțelege chiar prin crearea unui joc de aventură), cât și concepte precum machine learning supravegheat și nesupravegheat, vizualizarea datelor și modele numerice și algoritmi kNN. Dar, mai important decât orice, vor învață despre responsabilitatea umană și probleme etice în domeniul inteligenței artificiale. Învățarea are loc prin aplicarea informațiilor prin jocuri, pe lângă o varietate de alte instrumente online.

Pentru că sunt concepte care au nevoie de un mic bagaj de cunoștințe pentru a fi complet înțelese, este util ca orice copil care vrea sa se înscrie la aceste cursuri să fie familiar cu formatul scris, bazat pe text, al programării – astfel de cursuri sunt disponibile deja în programa obișnuită a Logiscool, însă copiii își pot demonstra cunoștințele și în cadrul unui test, fără a mai participa la alte cursuri înainte.

De ce au nevoie copiii să învețe AI și data science?
Într-o lume dominată de digitalizare și însuflețită de AI, Machine Learning și Robotică, pregătirea celor mici pentru un viitor din ce în ce mai tehnologizat capătă o cu totul altă semnificație. Dincolo de procesul firesc de evoluție digitală și adaptare la societatea actuală, AI stă la baza pasiunilor, hobby-urilor și meseriilor viitorului.

Dacă vorbim doar de joburi, un studiu realizat de Mckinsey Global Institute confirmă faptul că, până în anul 2030, când copiii vor fi practic adulți, aproximativ 14% din forța de muncă va trebui să-și schimbe ocupația datorită automatizării.

Mai mult, echipa Logiscool este de părere că Inteligența Artificială este știința de a face mașinării inteligente, iar atâta vreme cât există, va fi nevoie în permanență de un specialist care să construiască, să programeze și să întrețină aceste mașinării smart.

„Planul nostru de viitor pentru această disciplină este să pregătim cât mai mulți copii cu o serie de cunoștințe digitale utile în orice domeniu. În acest mod ne asigurăm că generația actuală, dar și cele care vin din urmă vor fi pregătite pentru provocările și noua realitate în care trăim. Astfel, vom urmări traseul cursanților noștri și le vom oferi sprijinul de care au nevoie pe întreaga durată a cursului.”Indira Abdulvoap, General Manager Logiscool.

Înscrierile pentru cursurile de AI și Data Science pentru copii în cadrul Logiscool se pot face aici sau luând legătura cu școala cea mai apropiată.