Studii — November 8, 2022 at 3:48 pm

Gartner: Digitalul este încorporat în toate strategiile de creștere a afacerii

by

89% dintre directorii ce fac parte din consiliile directoare ale companiilor afirmă că procesele digitale de afaceri sunt acum încorporate în toate strategiile de creștere a afacerii, potrivit unei noi cercetări efectuate de Gartner. Cu toate acestea, doar 35% dintre directorii din consiliile directoare raportează că au atins sau sunt pe cale de a atinge obiectivele de transformare digitală a organizației lor.

„Consiliile directoare (Boards of Directors – BoDs) au ajuns într-un punct în care strategia de afaceri digitală și strategia generală de afaceri sunt una și aceeași”, a declarat Jorge Lopez, Distinguished VP Analyst la Gartner. „În timp ce directorii IT (CIO) au făcut progrese semnificative utilizând tehnologia pentru excelența operațională, acest lucru nu este suficient pentru a realiza beneficiile strategice de afaceri pe care consiliile directoare le caută din investițiile digitale”, a completat Lopez.

„Pe măsură ce companiile operează într-o lume afectată din ce în ce mai mult de perturbări constante, cele mai experimentate consilii directoare sunt preocupate de modul în care răsturnările de situație și riscurile pot servi drept sursă a unor oportunități. Directorii executivi și directorii IT vor trebui să adopte această mentalitate, deoarece tehnologia joacă un rol din ce în ce mai important în stimularea succesului în afaceri”, a detaliat Lopez.

Pe parcursul Gartner IT Symposium/Xpo 2022, eveniment ce se desfășoară la Barcelona în perioada 7-10 noiembrie, analiștii explorează modalitățile prin care IT-ul devine factorul diferențiator. Analiștii Gartner au prezentat rezultatele sondajului în cadrul Gartner IT Symposium/Xpo™ 2022. 2023 Gartner Board of Directors Survey a fost realizat printr-un sondaj online într-un interval din lunile iunie și iulie 2022 în rândul a 281 de respondenți din America de Nord, America Latină, Europa și Asia/Pacific, care dețin un rol în consiliile directoare sau sunt membri ai consiliilor directoare ale unor corporații.

Directorii generali sunt văzuți ca responsabili pentru conducerea afacerilor digitale

Consiliile directoare i-au identificat pe directorii generali ca fiind principalii lideri responsabili pentru conducerea inițiativelor de afaceri digitale în cadrul organizației, aceasta fiind opțiunea a 28% dintre respondenții la sondaj. Directorii generali îi devansează în lista opțiunilor respondenților pe CTO și CIO, care sunt menționați drept principali lideri de 19%, respectiv 14% dintre membrii consiliilor directoare.

„Tradițional, consiliile directoare priveau către IT atunci când era în discuție promovarea componentei digitale a afacerilor”, a declarat Partha Iyengar, Distinguished VP Analyst la Gartner. „Cu toate acestea, având în vedere beneficiile macro și strategice pe care consiliile le așteaptă acum de la afacerile digitale, acum se așteaptă pe bună dreptate să-l considere pe CEO drept responsabil direct pentru succesul acestor inițiative, similar cu responsabilitatea pe care o au directorii executivi pentru veniturile sau creșterea companiei”, a detaliat Iyengar.

Consiliile caută tehnologii „revoluționare” pentru inovare

Consiliile directoare caută să investească în tehnologii „revoluționare” care să aducă succesul componentei digitale a afacerilor și al companiilor. 40% dintre membrii consiliilor directoare consideră că inteligența artificială (artificial intelligence – AI) și tehnologiile de învățare automată (machine learning) sunt imperative pentru succesul afacerilor digitale în organizația lor, acesta fiind cea mai aleasă variantă de răspuns (vezi Figura 1).

Fig. 1: Top 3 tehnologii inovatoare în viziunea membrilor consiliilor directoare, imperative pentru succesul afacerilor digitale (suma principalelor 3 opțiuni)

Picture1

Sursa: Gartner (octombrie 2022)

Membrii consiliilor directoare au menționat îmbunătățirea software-ului drept a doua cea mai mare prioritate dintre tehnologiile inovatoare, selectate ca zonă pentru investiții de 30% dintre respondenți.

„Consiliile directoare încearcă să modernizeze și să îmbunătățească elementele fundamentale, cum ar fi instrumentele de planificare a resurselor companiei (ERP) și de management al relațiilor cu clienții (CRM)”, a spus Lopez. „În practică, acestea sunt adesea complexe și rigide, atunci când organizațiile au nevoie de agilitate și schimbare”, a completat Lopez.

Membrii consiliilor directoare cresc apetitul pentru risc

Asumarea riscurilor este o componentă cheie a accelerării creșterii componentei digitale. Sondajul a constatat că 64% dintre membrii consiliilor directoare intenționează să-și sporească apetitul pentru risc până în 2024, în creștere cu șapte puncte procentuale față de rezultatele sondajului din anul precedent.

„Consiliile directoare recunosc că luarea deciziilor într-un mediu de afaceri turbulent necesită un nivel mai ridicat de risc. Această capacitate de asumare a riscurilor este esențială pentru a concura cu viteza inovației”, a spus Lopez.

Multe consilii directoare își extind, de asemenea, viziunea pentru succesul în afaceri digitale pentru a se concentra pe o „arhitectură economică digitală”, 71% dintre membrii consiliilor directoare raportând că urmăresc sau intenționează să urmărească o astfel de structură economică în acest an. O arhitectură economică digitală este abordarea pe care organizațiile non-digitale o pot folosi pentru a obține beneficii economice similare – inclusiv creșterea, profitabilitatea, capitalizarea pieței și valoarea mărcii – așa cum le-au realizat giganții digitali prin modelele lor de afaceri „nativ digitale”.

„Evoluția de la focalizarea tradițională pe randamentele trimestriale la o concentrare pe termen mai lung necesită o schimbare semnificativă a mentalității”, a adăugat Iyengar. „Consiliile directoare trebuie să recunoască și să valorifice noi surse de producție și de generare a valorii, ceea ce necesită o capacitate mai mare de a accepta și chiar de a adopta riscul”, a subliniat Iyengar.