Analiza — December 28, 2022 at 5:06 pm

După faptă şi răsplată

by

Meta va plăti 725 milioane USD ca amendă în cadrul procesului care i s-a intentat companiei după scandalul Cambridge Analytica. Decizia conchide procesul de lungă durată intentat deţinătorilor Facebook.

metaDecizia, luată de instanţă cu câteva zile în urmă, va constitui cea mai mare pedeapsă monetară în cadrul unui proces de încălcare a confidenţialităţii datelor din Statele Unite şi cea mai mare sumă plătită de Meta pentru a concluziona un proces intentat împotriva companiei.

Ca parte a înţelegerii, Meta va fi exonerată de acuzaţia de implicare cu intenţie în scandalul Cambridge Analytica. Meta a afirmat într-un comunicat de presă că soluţionarea procesului era în interesul comunităţii de utilizatori şi al acţionarilor, afirmând că a introdus noi proceduri organizaţionale ca să evite repetarea unor astfel de incidente.

Cambridge Analytica a fost găsită vinovată de obţinerea de acces la informaţii personale din milioane de conturi Facebook în 2016, pe care le-a folosit ca să întocmească profiluri şi să ţintească votanţi înaintea alegerilor prezidenţiale americane din 2016 şi a referendumului privind Brexit-ul.

Firma a fost găsită vinovată de recoltarea de date ale circa 87 milioane utilizatori fără consimţământul acestora, după ce Facebook i-a permis să instaleze o aplicaţie pe platforma social media. Meta a fost amendată şi cu 100 milioane USD de către US Security and Exchange Commission ca urmare a afirmaţiilor că a indus în eroare acţionarii privind folosirea eronată a datelor în cursul acelei perioade.

Rezoluţia record urmează unui număr de amenzi recente emise de reglementatorii europeni în privinţa gestionării datelor utilizatorilor de către companie. De exemplu, în noiembrie Comisia Irlandeză de Protecţie a Datelor (DPC) a anunţat planul de a emite o amendă de 265 milioane euro ca urmare a unei anchete de furt de date care privea detalii personale pentru peste 500 milioane utilizatori publicate online. Investigaţia a ajuns la concluzia că Meta a încălcat două articole ale legilor UE de protecţie a datelor.