EDUCATIE / JOB — March 21, 2023 at 1:42 pm

EXEC-EDU lansează un program de elită, care pregătește membrii consiliilor de administrație

by

EXEC-EDU, lider pe piața de executive education din România, lansează un portofoliu de cursuri destinate pregătirii organizațiilor care doresc să își crească competitivitatea prin profesionalizarea consiliilor de administrație. La aceste cursuri vor participa atât antreprenori sau fondatori de organizații neguvernamentale, cât și manageri din corporații care vizează accesarea unei poziții de board.

English version

Programul adresează competențe precum rolul și responsabilitățile membrilor din consiliile de administrație, aspectele legale și instituționale ale guvernanței, bunele practici legate de remunerare, auditare sau risc, negociere, strategie, leadership.

Oana Scarlat_Exec Edu„Am creat acest program în urma solicitărilor absolvenților noștri, antreprenori ale căror companii au ajuns într-o etapă de dezvoltare care necesită corporatizarea și profesionalizarea consiliilor de administrație. În acest scop, aceștia au nevoie de membrii de board care să îi susțină în luarea unor decizii tot mai complexe și riscante, în această perioadă volatilă. Pregătirea lor este esențială, în contextul în care guvernanța corporativă se confruntă cu schimbări majore de paradigmă”, declară Oana Scarlat, CEO EXEC-EDU.

Profesionalizarea consiliilor de administraţie poate îmbunătăţi performanţa companiilor în orice etapă a acesteia, nu numai în momentul în care au loc evenimente importante, precum vânzare sau listare la bursă și indiferent de mărimea companiei sau de structura sa (IMM, ONG, companie publică, multinațională sau de stat).

În ceea de privește mediul antreprenorial românesc, pandemia a impus transformări majore, de la apariția de noi oportunități și nișe, până la restrângerea sau dispariția completă a altor segmente de business. În acest context, guvernat de schimbări accelerate, consiliul de administrație joacă un rol foarte important.

„Acest program a fost creat pe module care pot fi accesate în funcție de priorități și nevoi. Trainerii sunt experti recunoscuți în aria guvernanței corporative, strategie și leadership, cu o profundă înțelegere a pieței globale și locale. Ne adresăm atât membrilor de board din companii mature, care vor să-și actualizeze competențele, cât și antreprenorilor cu o dezvoltare accelerată, din zona tech sau din alte industrii în creștere, dar și din ONG-uri”, adaugă Oana Scarlat.

Consiliile de administrație pot fi foarte valoroase datorită contribuției lor majore la creșterea sau menținerea rezultatelor financiare în mod sustenabil. Cu toate acestea, fără o pregătire specifică, ele au doar un rol formal, iar studiile arată că până la 90% dintre acestea nu aduc o valoare reală echipelor executive. În mod paradoxal, directorii petrec tot mai mult timp în ședințele de board, iar datele arată că tendința este una ascendentă, media ajungând în 2022 la 31 de ore pe parcursul unui an. Prin noul program, EXEC-EDU abordează aceste provocări printr-o serie de cursuri practice și intensive.

EXEC-EDU se așteaptă la o cerere ridicată pentru acest program, vizând antreprenori, membri CA sau persoane care acced la o poziție în CA, directori executivi (CEOs), directori financiari (CFOs) și orice alți manageri care intră în contact cu consiliile de administrație, secretari generali, analiști financiari și alți stakeholderi cu rol de supraveghere.

Printre tendințele anului 2023 legate de preocupările membrilor de board, se remarcă nevoia de eficientizare și imparțialitate a CA, accentul pus pe guvernanța tuturor stakeholderilor, focus pe diversitate și incluziune în recrutarea membrilor, crearea unor structuri de compensare și bonusare competitive și, nu în ultimul rând, adaptarea la digitalizare și securitate cibernetică.