Energie&Utilitati, IT Efficiency / Sustainability — March 29, 2023 at 10:27 am

De ce să monitorizăm proiectele de eficiență energetică?

by

Un sistem de monitorizare a consumurilor energetice este un instrument util pentru monitorizarea și măsurarea corespunzătoare a consumurilor și a costurilor energetice. Sistemul de monitorizare deține o serie de funcționalități care vă ajută să luați decizii în vederea unei mai bune optimizări a consumurilor și a costurilor cu energia. De asemenea, unele sisteme de monitorizare vă permit și monitorizarea proiectelor de eficiență energetică pe care le implementați, în conformitate cu standardul IPMVP.

decesamonitorizamproiecteledeeficientaenergeticaMajoritatea proiectelor de eficiență energetică pornesc de la un audit energetic sau un studiu de fezabilitate. Totodată fiecare proiect ar trebui să aibă o serie de indicatori de performanță pe care să îi urmăriți atât în timpul implementării, cât și după finalizarea proiectului. Astfel, un proiect de eficiență energetică nu se rezumă doar la lansarea lui, implementarea și verificarea rezultatelor la sfârșitul termenului de finalizare.

Iată 3 motive pentru care această parte a activității de management este esențială în atingerea obiectivelor dorite atunci când implementați un proiect de eficiență energetică în cadrul companiei dumneavoastră.

1. Știți care sunt economiile reale de energie în diferite momente ale proiectului

Pentru a îndeplini această sarcină de măsurare și verificare a economiilor obținute, unul dintre cele mai utilizate protocoale în rândul profesioniștilor din domeniul energiei este protocolul IPMVP – International Performance Measurement and Verification Protocol.

Acesta este un standard utilizat la nivel internațional care vă permite să verificați cu adevărat cât de mult economisiți și dacă vă atingeți obiectivele stabilite. În plus, verificarea periodică a economiilor reale vă permite să îmbunătățiți estimările și să vă ajustați obiectivele viitoare în materie de economii de energie.

2. Urmăriți randamentul investiției (ROI)

Urmărirea acestui indicator pe parcursul proiectului vă permite să știți dacă investiția în proeictul de eficiență energetică obține rezultatele așteptate în ceea ce privește ROI-ul stabilit, cum ar fi reducerea consumului de energie, a costurilor energetice sau a emisiilor de CO2.

3. Detectați și rezolvați rapid orice abateri de la obiectivele stabilite

Identificarea abaterilor de la obiectivele stabilite este un alt beneficiu al monitorizării și măsurării economiilor de energie rezultate în urma proiectelor implementate. Astfel, pe parcusul proiectului aveți oportunitatea a realiza anumite ajustări încât să obțineți rezultatele dorite.