Securitate — July 3, 2023 at 10:00 am

Cum abordezi riscurile pas cu pas

by

HypercubicSituația actuală în securitatea cibernetică

În ultimii ani, apar tot mai multe tipuri de atacuri cibernetice, iar în prezent sunt mai frecvente și mai sofisticate, reprezentând o amenințare semnificativă pentru organizații.

Un studiu recent efectuat de Barracuda Networks în primăvara acestui an chiar ne demonstrează acest lucru: 45,7% dintre fișierele HTML scanate în martie 2023 au fost găsite ca fiind rău intenționate, comparativ cu 21% în mai 2022. Atacatorii folosesc frecvent aceasta tehnică de atac cibernetic prin HTML pentru a compromite orice strategie de securitate cibernetică, folosindu-se de oameni.

Prin mesaje bine elaborate, site-uri web compromise și/sau atașamente de fișiere HTML, angajații pot fi păcăliți cu ușurință.

Această abordare este folosită de hackeri pentru a ascunde atacuri de tip phishing sau furt de credențiale și multe altele.

Este imposibil să fii protejat 100% și nici nu ar trebui să faci din asta un scop final, însă o strategie proactivă, eficiență, în continuă evoluție și bine susținută este esențială. Pentru a realiza acest lucru, sunt patru pași importanți de urmat.

De unde începi ca să îți creezi o strategie de securitate cibernetică?

Înainte de orice, gândește-te la asta: scopul unei strategii de securitate cibernetică este de a îmbunătăți tot ceea ce înseamnă securitatea companiei tale. Acest lucru necesită de obicei trecerea de la o abordare de securitate reactivă la una proactivă, unde se pune accent pe prevenirea atacurilor și incidentelor cibernetice, mai degrabă decât pe răspunderea retroactivă la acestea.

Dezvoltarea unei strategii de securitate cibernetica pentru afacerea ta este esentiala atat pentru succesul pe termen lung, cat si pentru a-ti asigura continuitatea la nivel de business indiferent de circumstante. Iata pasii de baza pe care ar trebui sa-i urmezi pentru a-ti contura si implementa o strategie de securitate eficienta.

• Înțelege fața de ce tipuri de atacuri este vulnerabilă afacerea ta.

Pentru a întelege gradul de vulnerabilitate al afacerii tale, ai nevoie atât de o analiză externă, cât și de o analiză internă. Începând cu analiza externă, ar trebui să analizezi la nivelul mediului de business ce fel de atacuri cibernetice sunt cele mai frecvente și cum îți pot afecta afacerea. Observă dacă există vreun concurent de-al tău care s-a confruntat cu probleme de securitate în trecut și asigură-te că iei măsurile potrivite. Furnizorul tău de solutii de securitate îți va sugera soluții optime de securitate cibernetică, însă este de datoria ta să știi cel mai bine de ce are nevoie afacerea ta.

• Stabilește-ți gradul de vulnerabilitate printr-un Audit IT

O analiză internă se realizează rapid și simplu cu ajutorul unui audit IT automatizat. În această fază, vei vedea cu exactitate cu ce lacune tehnice și vulnerabilități se confruntă businessul tău la nivelul întregului sistem informatic. De îndată ce ai o vedere clară de ansamblu asupra securității afacerii tale, poți începe să îți pui la punct neajunsurile.

Te ajutăm să începi să iei măsuri de securitate cibernetică, oferindu-ți un audit IT gratuit. Vezi mai multe detalii aici

• Stabilește modul în care trebuie să îți îmbunătățești practicile de securitate cibernetică

Trebuie să te gândești și la viitor. Având în vedere că ai analizat mediul extern și știi ce probleme s-ar putea să întâmpini, n-ar fi rău să iei măsuri preventive. Dacă ai observat că atacurile de tip ransomware au afectat un număr tot mai mare de afaceri, ar trebui să iei in considerare în acest moment soluții de backup și recuperare a datelor. Data fiind flexibilitatea muncii, poate îți dorești să extinzi programul de muncă remote al angajaților tăi pe termen lung, iar în acest caz ai nevoie de soluții de cybersecurity care să protejeze dispozitivele angajaților, precum firewall as a service. În astfel de situații, ar trebui să abordăm o gândire utilitaristă, și să găsim soluțiile care ne vor oferi cel mai mare bine pe termen lung.

Fiecare imbunatatire trebuie abordata realist, asa ca gandeste-te bine: ai resursele necesare in-house? E mai avantajos sa externalizezi? Iti putem fi alaturi cu servicii complete de securitate cibernetica, personalizate pe nevoile specifice ale afacerii tale. Vezi mai multe detalii aici.

• Analizează și îmbunătățește-ți practicile constant

Așa cum am spus și la începutul acestui articol, nu există o strategie de securitate cibernetică care să îți garanteze că nu vei fi niciodată atacat. Există doar strategii care îți vor garanta ca în caz de dezastru, vei putea răspunde, iar existența afacerii tale nu va fi amenințată.

• Ca sa iti mentii un pachet de servicii de cybersecurity care sa reflecte nevoile reale ale companiei tale, specialistii nostri recomanda ca businessul tau sa treaca printr-un audit IT o data la 6 luni. Doar asa vei putea avea o privire de ansamblu clara si reala, ca sa iti poti actualiza strategia.
Ia in considerare un training al angajatilor pentru a minimiza riscul cel mai mare al oricarei companii: erorile umane. Nu uita, 88% dintre bresele de securitate sunt cauzate de erorile angajatilor, conform unui studiu recent, Psychology of Human Error.
• Stabileste sau restabileste in mod clar care sunt responsabilitatile companiei tale si care sunt indatoririle furnizorului tau de servicii de cybersecurity. Toata lumea are un rol, asigura-te ca indatoririle sunt clare intotdeauna!
• Pentru a-ti imbunatati strategia de securitate cibernetica, abordeaza cele doua preocupari principale ale utilizatorilor: teama de a fi monitorizati, ceea ce genereaza discutii legate de drepturile individuale, si o preocupare excesiva cu privire la securitate care afecteaza productivitatea si mentine o atmosfera paranoica la nivelul companiei. Asigurarea unei implementari adecvate fara a compromite aceste preocupari poate fi evaluata luand in considerare bugetul alocat.

Ai nevoie de un partener de incredere când vine vorba de securitate cibernetică

De peste 14 ani, HyperCubic este un partener strategic pentru peste 100 de businessuri de toate dimensiunile. Oferim o gama completa de servicii IT gestionate in cloud: IaaS (infrastructure as a service si propriul data center), BaaS si BCDR (Backup as a service si Business Continuity & Disaster Recovery), securitate cibernetica, Firewall as a Service si ITSM (IT Services Management level 1, 2, 3 si 4).

Daca doresti sa-ti accelerezi transformarea digitala si sa-ti dezvolti afacerea in ritmul tau, suntem la un mesaj distanta.