NEW TECHNOLOGY — September 15, 2023 at 11:59 am

Agricover Credit IFN automatizează raportarea către Centrala Riscului de Credit

by

BNRNew Business Dimensions și Agricover Credit IFN au finalizat implementarea unei soluții pentru automatizarea obținerii raportării lunare către Centrala Riscului de Credit. Soluția implementată facilitează procesarea a peste 100 de atribute asociate debitorilor cu expunere mai mare de 20.000 de lei și reduce timpul de obținere al raportării CRC la doar 5 minute.

Instituțiile financiare care acordă credite sunt obligate conform legislației în vigoare să trimită un raport lunar către Centrala Riscului de Credit cu date referitoare la debitele care depășesc plafonul de 20.000 de lei.

Obținerea acestui raport implică procesarea unui volum mare de date, care trebuie colectate din mai multe sisteme operaționale, corelate și validate. În lipsa unor instrumente dedicate, obținerea acestui raport poate necesita multiple intervenții manuale și poate dura mai multe zile.

Mai mult, alături de raportarea CRC, instituțiile din domeniu trebuie să pregătească alte peste 30 de rapoarte distincte către Banca Națională, Ministerul de Finanțe, Institutul de Statistică și alte instituții de monitorizare, ceea ce, în lipsa unei soluții de automatizare, necesită zeci de ore de muncă.

Soluția are la bază platforma de raportare BIND,  care integrează multiple bune practici de raportare în domeniul financiar. Cu o structură modulară, platforma are capacitatea să automatizeze multiple tipuri de raportări financiare (Finrep, Corep, calcul EIR, deferare comisioane etc.) specifice băncilor și IFN-urilor.