Networking — September 19, 2023 at 8:19 am

Rețeaua de date dincolo de simpla conectivitate

by

Axis Bootcamp 2023, desfășurat împreună cu partenerii de la Axis Communications,  a reprezentat o buna ocazie de prezentare a capabilităților soluțiilor Allied Telesis de comunicații care depășesc simpla conectivitate și permit o integrare profundă cu sursele de date și aplicațiile care le utilizează. A fost un adevărat masterclass, unde partenerii comuni au fost provocați să demonstreze functionalitățile lor avansate și cum pot să servească acestea scopurilor de business ale proiectelor viitoare ale clienților.

Axis Bootcamp 2023_5„Edge Computing este o realitate și Allied Telesis este pregătită să îi faca față prin integrarea surselor de date într-un adevărat *fabric* situat in zona de acces a rețelei (network edge). Facem asta printr-o organizare orientată către flow-urile de date și metadate, pe care nu doar le transmitem pe căi optime și cu o înaltă disponibilitate către aplicații, dar le și prelucrăm în timp real în platforma noastra de IoT, prezentându-le către aplicații în formatul și cu conținutul așteptat de acestea.
Rețeaua este locul ideal de urmărire și monitorizare a datelor, atât din perspectiva operațională (OT) – datele ce țin de procesele specifice, dar și a infrastructurii de comunicații (IT) – datele ce țin de funcționarea echipamentelor”, a adăugat Călin Poenaru, Country Manager Allied Telesis România.

Protecție la nivel de link, la nivel de nod și minimizarea MTTR (Mean Time to Repair)

„De asemenea, Allied Telesis oferă mai multă redundanță și fiabilitate și timpi de restaurare mai mici cu tehnologia EPSR, cce poate activa calea redundanta intr-o retea de tip inel in maximum 50 ms. Avem stivuirea și stivuirea pe distanțe lungi cuplate cu legături agregate pentru comutatoarele de acces. Avem redundanță pe link-uri și dispozitive. Oferim tehnologia noastră AMF Plus, care asigură management centralizat, backup și restaurare automată, upgrade automat, aprovizionare și configurare automată a dispozitivului deteriorat înlocuit cu unul nou, fără a fi necesar să fie configurat la fața locului de către personal IT, trimis la fața locului.
Avem sistemul nostru de management Vista Manager, cu controler wireless AWC integrat, care oferă posibilități de a gestiona dispozitive, configurații, puncte de acces, tuneluri VPN și de a monitoriza „sănătatea” rețelei și de a găsi problema concretă (dacă există). Puteți gestiona traficul și configura liste de acces”, a continuat Valeri Vutov, Senior System Engineer Allied Telesis.

Integrarea rețelei de comunicații de date cu autentificarea rețelei de acces fizic

În cadrul evenimentului, compania niponă, în calitate de partener, a prezentat o soluție de integrare a sistemelor de acces control fizic și la resursele din rețea. Astfel, a fost demonstrată o integrare între un “Door Controller” Axis și echipamente de rețea folosind tehnologia OpenFlow.

IMG_8069„Un eveniment de intrare autentificat cu ajutorul unui cititor de carduri este transmis către controllerul OpenFlow ce transmite rețelei permisiunea de acces pentru un anumit dispozitiv asociat cu cartela folosită. Acest acces poate fi asociat cu locul în care a fost folosită cartela, astfel încăt, accesul să poată fi permis într-o anumită cameră sau pe un anumit AP ce deservește zona în care s-a permis accesul. La iesirea din zonă a utilizatorului, când se foloseste cartela pe citiorul de ieșire, permisiunea descrisă mai sus este revocată automat. Folosirea protocolului OpenFlow permite instalatrea acestei soluții într-o rețea eterogenă, singura cerință fiind aceea ca echipamentele să suporte OpenFlow”,  a declarat Alexandru Gaiu, Senior System Engineer Allied Telesis, despre soluția de integrare cyber & physical security.

Scopul principal al evenimentului a fost de a demonstra că atunci când se combină tehnologiile Allied Telesis de rețele inteligente (standard sau proprietare) cu tehnologiile de securitate, pot fi obținute rezultate mai bune în securitate în general.

Conectivitate în medii speciale (fără rețea de alimentare electrică sau fără conectivitate pe cablu/fibră)

Axis Bootcamp 2023_04„Până acum, companiile de securitate s-au îndepărtat puțin de rețele, dar fiind alături de noi, pot primi: acoperire mai bună în mediile dure (industrial, lipsa accesului la sursa de alimentare, lipsa rețelei cu fir).
Avem tehnologia noastră Smart Connect, care oferă posibilitatea de a vă extinde rețeaua fără noi cabluri de date și de a avea o legătură redundantă între punctele de acces existente și cele nou instalate, care poate fi folosită ca punte către un dispozitiv PoE, conectând camere sau controlere. Avem și switch-uri PoE care nu au nevoie de alimentare la locul unde sunt instalate, dar încă alimentează echipamentele de securitate”, a continuat Valeri Vutov.

Monitorizare și control pentru tehnologii IT și OT  

La eveniment, specialiștii Allied Telesis au avut ocazia să arate capabilitățile soluțiilor lor de monitorizare si prelugrare automata de date atit pentru partea de IT cît și pentru partea de OT, prezentând atât soluții cloud, cât și on-premises pentru monitorizarea infrastructurii (Auger) și a proceselor (Envigilant).

Soluția cloud de monitorizare a infrastructurii de comunicații, Auger, urmărește date de telemetrie nu doar de la echipamente de rețea, cât și de la end-point-uri inteligente, sau servere de aplicații, folosind orice protocol standardizat. Datele sunt colectate din zonele de interes și transmise pentru prelucrare în nodul european al Allied Telesis, cu respectarea tuturor reglementărilor ce vizează colectarea și prelucrarea de date. De fapt, soluția este atât de flexibilă încât permite fiecărui utilizator să selecteze doar acele date pe care le vrea procesate și să le mascheze pe celelalte. Rezultatul prelucrării datelor este disponibil într-un dashboard avansat, ajustat special ca să răspundă necesităților proiectului respectiv, care este disponibil atât către utilizatorul final, cât și către partenerul care asigură mentenanța și serviciile, respectând politicile de acces specifice.

Avantajul soluției cloud este punerea în funcțiune extrem de rapidă și disponibilitatea comercială sub forma unui serviciu.

„Există și o variantă on-premise a sistemului de monitorizare, complet construită după specificațile clientului, care rulează sub controlul total al acestuia și care este dedicată acelor utilizatori care au implementate politici de securitate ce specifică faptul că nu pot scoate date din interior.
Perechea normală a sistemului de monitorizare IT, cel care ține sub control infrastructura tehnică, este cel de monitorizare a datelor de proces (Operational Technologies). Noi nu ne-am propus să inlocuim în vreun fel sistemele specializate ci să le facilităm integrarea cu aproape orice sursă de date, prelucrând datele brute în așa fel încât ele să fie imediat utilizabile. Facem asta prin intermediul platformei proprii de IoT Envigilant, care ajută direct la prelucrarea de tip stream sau batch a datelor colectate, distribuția rezultatului către aplicațiile (una sau mai multe) care le utilizează, incluzând aici importul și exportul către baze de date exterioare.

La eveniment am prezentat ambele tipuri de dashboard-uri utilizând date reale de la cele 5 puncte de demonstrație, inclusiv rețeaua de comunicații dedicata. Am putut astfel demonstra cum o echipă de monitorizare IT poate avea vizibilitate completă asupra infrastructurii, inclusiv evenimente istorice și capabilități de predicție a parametrilor monitorizați, dar și cum echipa de monitorizare OT poate primi în timp real statistici legate de diversele evenimente detectate de camerele Axis (prezența umană, absența accesoriilor specifice, fum, niveluri de temperatură, etc)”, a concluzionat Călin Poenaru.

Axis Bootcamp 2023_