Data Center / Storage — November 27, 2023 at 8:15 pm

De ce apelează companiile Fintech la centre de date externe

by

Industria Fintech din România se dezvoltă accelerat, dar pentru aceasta are nevoie de centre de date performante, care să asigure puterea de procesare și securitatea necesare. Aceste doua elemente sunt esentiale pentru ca aplicațiile Fintech să respecte reglementările și să aibă succes de piață. De asemenea, stocarea și procesarea datelor Fintech în centre de date externe și nu pe o Infrastructură IT proprie este și o măsură care duce la conservarea capitalului și alocarea acestuia catre cercetare și dezvoltare.

data centersAnaliștii sunt unanim de acord că domeniul fintech reprezintă viitorul industriei financiar-bancare. Însă, pentru a-și atinge potențialul, companiile care activează în acest domeniu au nevoie de infrastructuri IT performante, scalabile și sigure. Cerințe dificile, dacă nu imposibil de asigurat intern, mai ales că majoritatea companiilor din domeniu sunt startup-uri, cu cerințe tehnologie ridicate.

Adoptarea Machine Learning (ML) și Artificial Intelligence (AI), spre exemplu, necesită capacități mari de procesare. Conform Data Center Magazine mai mult de două treimi din companiile Fintech și instituțiile financiare consideră AI o tehnologie vitală pentru dezvoltarea lor. Iar pentru 41%, algoritmii de ML sunt deja componente esențiale în furnizarea serviciilor. De asemenea, companiile Fintech nu au nevoie însă doar de putere de procesare crescută, ci și de acces rapid la volume masive de date. Potrivit sursei citate, o treime din companiile Fintech și instituțiile financiare raportează în prezent creșteri de 50-100% a nevoilor de utilizare și stocare a datelor. Iar mai mult de jumătate din ele se așteaptă la o creștere de peste cinci ori în următorii trei ani.

De ce sunt centrele de date alegerea optimă

Aspectele amintite anterior sunt presante și necesită rezolvări rapide. Din acest motiv, tot mai multe companii Fintech optează pentru migrarea în centre de date externe și/sau la furnizori de servicii de cloud computing. Astfel obțin nu doar soluții imediate la provocările cu care se confruntă, ci și numeroase alte câștiguri esențiale, dificil de obținut în propriile centre de date on-premises.

Capacitate superioară de procesare și stocare

Migrând în centre de date externe – cum sunt, de exemplu, centrele de colocare -, companiile Fintech au posibilitatea să își crească puterea de procesare în funcție de evoluția nevoilor lor. Puterea mare de procesare, are un rol esențial în facilitarea tranzacțiilor de mare viteză. Centrele de date furnizează conectivitate de mare viteză și putere de procesare necesare pentru a asigura procesarea tranzacțiilor în timp real, reducând riscul de erori sau întârzieri. În plus, centrele de date permit instituțiilor financiare să utilizeze tehnologii avansate precum învățarea automată și inteligența artificială pentru a analiza și extrage informații din cantități masive de date.

Nivel ridicat de securitate cibernetică și fizică

Migrarea într-un centru de date extern asigură și obținerea unei mai bune protecții împotriva atacurilor cibernetice. Este o nevoie reală, în condițiile în care companiile Fintech au devenit o țintă tot mai atractivă pentru hackeri.

O demonstrează din plin evoluția atacurilor DDoS, de exemplu, care au sunt tot mai frecvente. Centrele de date specializate au însă capacitatea de a detecta și gestiona eficient acest tip de probleme, putând bloca rapid tentativele de atac și menține în parametri optimi traficul legitim.

În plus, Data Centerele externe trec printr-un proces strict de reglementare a cerințelor de securitate și conformitate cu standardele în vigoare. Acestea acoperă atât zona de securitate cibernetică, cât și cea de protecție fizică. Accesul securizat la resurse oferă o garanție suplimentară a protecției datelor și resurselor critice pentru companiile Fintech.

Disponibilitate crescută, garantată contractual

În centrele de date on-premises problema disponibilității serviciilor și aplicațiilor este… delicată. În principal, din cauza resurselor disponibile limitate – asigurarea unei redundanțe extinse presupune un efort financiar substanțial și apelul la competențe avansate.

În multe situații acest lucru este prohibitiv din punct de vedere al costurilor – cum este cazul asigurării unei conexiuni suplimentare de alimentare cu energie electrică într-o locație aflată în centrul unui oraș. Iar „penele de curent” reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale downtime-urilor neplanificate cu care se confruntă centrele de date on-premises.

Asumarea unei disponibilități a serviciilor de 90%, de exemplu, nu este satisfăcătoare în cazul companiilor Fintech. Procentul înseamnă, de fapt, asumarea unei perioade de downtime neplanificat de peste 3 zile pe lună, iar anual se ajunge la 36 de zile, 5 ore și 22 de minute, conform Uptime Institute. Creșterea la 99,9% reduce durata la 43 de minute lunar și 8 ore și 41 de minute anual. Însă, atingerea acestui nivel presupune investiții consistente, atât pe zona hardware&software, cât și în resursa umană. Găsirea de specialiști în acest domeniu este însă dificilă, industria Data Center confruntându-se cu un deficit critic de personal calificat, atât la nivel local, cât și internațional.

Migrarea în centre de date operate de furnizori specializați de servicii elimină toate aceste probleme. Acestea au avantajul că dețin din start infrastructuri redundante – nu doar de alimentare cu energie electrică, ci și de electro-backup, răcire etc., precum și specialiști în operarea și mentenanța lor. Astfel, companiile Fintech pot opta pentru nivelul de disponibilitate dorit, în funcție de cerințele specifice și bugetul disponibil. Mai mult însă, au garanția contractuală a asigurării acestuia, avantaj de care nu pot beneficia atunci când operează în infrastructuri on-premises.

Opțiuni flexibile de Disaster Recovery

Atacurile informatice și downtime-urile pot afecta pe termen lung nivelul de disponibilitate al serviciilor furnizate de companiile Fintech. Ceea ce se traduce în pierderi financiare directe – dacă vreți să aflați cât vă poate costa o întrerupere neplammificată puteți folosi Calculator Downtime, ratarea de oportunități de business, pierderi de clienți și deteriorarea imaginii.

Prevenirea situațiilor de acest tip necesită adoptarea unei strategii proactive de Disaster Recovery. Care trebuie să existe nu doar pe hârtie, ci și în practică.

Ori, acest lucru nu este la îndemâna multor companii Fintech. Asigurarea unui site extern care să permită reluarea cât mai rapidă a operațiunilor de business implică un efort financiar considerabil, o organizare logistică specifică și, din nou, personal specializat.

Data Centerele operate de furnizori specializați – precum M247 – au incluse în ofertă astfel de opțiuni, permițând clienților să-și stabilească proprii indicatori de Recovery Point Objective (RPO) și Recovery Time Objective (RTO) în funcție de nevoile specifice.

Viitorul serviciilor financiare va fi probabil caracterizat de inovare continuă, concurență sporită și reglementări mai stricte. Pentru a face față acestor provocări, tot mai multe companii fintech vor alege să-și ruleze aplicațiile din centre de date operate de furnizori specializați. Este alegerea care le permite să-și îmbunătățească eficiența, reducă costurile, optimizeze gestionarea riscurilor și să crească nivelul de conformitate.

Data Centerul M247 vă permite să obțineți toate aceste beneficii, în condiții de previzibilitate a costurilor. Pentru mai multe detalii ne puteți contacta la office@m247.ro.