Analiza — December 17, 2023 at 3:42 pm

Disaster Recovery sau Business Continuity. De ce este important să știi diferențele

by

Disaster Recovery și Business Continuity sunt două concepte esențiale pentru supraviețuirea și succesul unei organizații în fața unor situații neprevăzute. Spre deosebire de o asigurare, care vizează obținerea unei compensații pentru acoperirea unei pagube, Disaster Recovery și Business Continuity au ca scop revenirea rapidă în urma unui incident și continuarea activității, evitând întreruperile semnificative și pierderile asociate.

disaster-recovery-business-continuityCu toate că ambii termeni par să aibă obiective similare, există diferențe semnificative în abordarea lor, scopuri și metode de implementare. În funcție de natura activității, a expunerii digitale și a obiectivelor de business, fiecare organizație își va crea propriile planuri de Disaster Recovery și Business Continuity.

Ce înseamnă Disaster Recovery:

Disaster Recovery (DR) se referă la procesul de restaurare a sistemelor și datelor IT după producerea unui dezastru sau incident major care poate afecta funcționarea normală a unei organizații. Acest tip de recuperare are ca principal obiectiv minimizarea timpului de inactivitate și asigurarea că datele esențiale pentru operațiuni sunt protejate și disponibile rapid.

Printre situațiile frecvente care necesită o abordare de Disaster Recovery ar fi un atac cibernetic care afectează integritatea datelor sau o defecțiune hardware majoră, care duce la indisponibilitatea sistemelor.

De exemplu, dacă o organizație suferă un atac de ransomware care criptează toate datele, un plan de Disaster Recovery ar trebui să ofere un mecanism pentru restaurarea rapidă a datelor din copii de rezervă pentru a minimiza impactul asupra operațiunilor. Dacă ești expus unor astfel de riscuri, te-ar ajuta să citești și:

3 motive pentru care Disaster Recovery trebuie să fie o prioritate reală pentru companiile românești

Ce înseamnă Business Continuity:

Business Continuity (BC) reprezintă o abordare mai cuprinzătoare a asigurării continuității activității în întreaga organizație, indiferent de natura incidentului. Acest concept implică planificarea și implementarea unor măsuri pentru a permite organizației să continue să funcționeze în situații de criză, astfel încât să evite sau să minimalizeze întreruperile, chiar dacă acestea sunt generate sau nu de tehnologie. Activitatea unei companii poate fi perturbată și de blocarea unei linii de aprovizionare, pierderea unui furnizor, defectarea unui mijloc major de producție, indisponibilitatea sediului etc.

De exemplu, în cazul unui dezastru natural precum un cutremur major, un plan de Business Continuity ar implica asigurarea că nu numai datele și sistemele IT sunt recuperate, ci și resursele umane, facilitățile și procesele operaționale sunt gata să continue să funcționeze într-o altă locație sau într-un mod alternativ.

Poate îți amintești cum, în 2021, blocarea Canalului Suez timp de trei luni a dus la întârzieri majore în livrarea de produse în Europa și pierderi financiare de multe miliarde de pentru comerțul global.
Diferențele esențiale între Disaster Recovery și Business Continuity:

Obiective:

• Disaster Recovery (DR): Obiectivul principal al DR este restaurarea rapidă a sistemelor IT și datelor la o stare funcțională, în caz de dezastru sau incident major. Se concentrează pe tehnologie și pe minimizarea timpului de nefuncționare (downtime).
• Business Continuity (BC): Obiectivul principal al BC este de a asigura că întreaga organizație poate să-și mențină operațiunile, indiferent de tipul incidentului. Se concentrează pe operațiuni, procese, oameni și resurse și își propune să minimalizeze impactul asupra întregii organizații.

Priorități:

• Disaster Recovery (DR): Prioritatea principală în DR este de a restabili sistemele IT și datele în cel mai scurt timp posibil pentru a reduce pierderile de date și de productivitate. Elementele cheie sunt backup-ul și redundanța.
• Business Continuity (BC): Prioritatea principală în BC este de a asigura continuitatea operațiunilor critice și de a minimiza impactul financiar și reputațional asupra organizației.

Persoane și departamente implicate:

• Disaster Recovery (DR): Echipa de DR este adesea formată din specialiști IT, administratori de rețea, administratori baze de date și alți experți în tehnologie.
• Business Continuity (BC): BC implică o gamă mai largă de departamente și personal, inclusiv manageri de nivel înalt, resurse umane, departamente operaționale și personal de gestionare a riscurilor.

Componente:

• Disaster Recovery (DR): Componentele principale ale DR includ sisteme de backup și restore, planuri de recuperare, replicare de date și proceduri de testare a recuperării.
• Business Continuity (BC): Componentele principale ale BC includ planuri de continuitate, analize de impact asupra afacerii, planuri de relocare, planuri de comunicare cu angajații și planuri de testare a continuității.

Interdependența dintre Disaster Recovery și Business Continuity

Deși Disaster Recovery și Business Continuity au obiective și abordări diferite, ele sunt strâns interconectate și se completează reciproc. În cadrul Business Continuity, organizațiile trebuie să identifice toate riscurile potențiale care pot afecta operațiunile. Aceasta include atât riscurile tehnologice (cum ar fi defectele hardware sau atacurile cibernetice), cât și riscurile non-tehnologice (cum ar fi dezastrele naturale sau crizele de personal).

De aceea, în practică, Disaster Recovery este adesea considerat ca o subcomponentă a  planurilor de continuitate operațională. Majoritatea experților consideră că planurile de Business Continuity ar trebui să includă planuri de Disaster Recovery pentru a se ocupa de aspectele tehnice ale restaurării datelor și sistemelor. Pe de altă parte, planurile de Disaster Recovery ar trebui să fie dezvoltate și implementate în cadrul unei strategii de Business Continuity pentru a se asigura că toate aspectele operaționale și de resurse sunt luate în considerare.

Evident, există nuanțe în funcție de specificul activității, iar digitalizarea intensă face ca repunerea tehnologiei în funcțiune să devină o prioritati pentru majoritatea companiilor. Dacă altă dată sediul unei companii era vital pentru funcționarea acesteia, astăzi, când toată lumea lucrează de la distanță, accesul la date și sisteme IT sunt sinonime cu reluarea activității. Acesta este și motivul pentru care tot mai multe companii optează pentru M247 Disaster Recovery as a Service, cea mai simplă soluție pentru diminuarea riscurilor asociate operării tehnologiei.

Din perspectiva M247, Disaster Recovery și Business Continuity se completează reciproc și sunt vitale pentru supraviețuirea și succesul oricărei organizații în fața incidentelor neprevăzute. Prin înțelegerea diferențelor esențiale dintre ele și prin implementarea unei abordări integrate, organizațiile pot asigura continuitatea operațiunilor și pot minimiza impactul evenimentelor neașteptate, indiferent de natura acestora.