Securitate — January 15, 2024 at 4:50 pm

Cum facem față perioadei Blue Monday: sfaturi de securitate cibernetică

by

Blue Monday este considerată cea mai tristă zi a anului. Este a treia zi de luni a lunii ianuarie și rezultatul unei combinații a mai multor factori, inclusiv starea vremii, datoriile și motivația scăzută pentru reîntoarcerea la locul de muncă.

passUnii oameni se pot simți dezamăgiți atunci când mult așteptatul An Nou nu aduce cu adevărat nimic nou și onorarea rezoluțiilor după vacanță nu este e o treabă ușoară. Când nu este încă posibil să-ți schimbi radical stilul de viață, poate fi mai bine să te concentrezi pe ceva simplu și realist, cum ar fi adoptarea unui obicei util, cum ar fi păstrarea parolelor în siguranță. Această mică schimbare pozitivă se va asigura că noul an nu va aduce motive de tristețe precum pierderea de bani sau de date personale.

Experții Kaspersky au colectat câteva sfaturi simple despre cum să gestionați și să înțelegeți mai bine relațiile utilizatorilor cu parolele.

1. Eliminați combinațiile precum „1234” și „admin” din parolă
Astfel de parole sunt convenabile și simple pentru utilizatori, dar, din păcate, și pentru atacatori. Parolele ca aceasta sunt ușor de ghicit de algoritmii care sortează posibilele combinații de caractere. Pentru a proteja informațiile personale, este mai sigur să folosiți parole mai complexe și unice, constând din diferite simboluri, numere și litere – atât cu litere mari, cât și cu litere mici.

2. Este mai bine să excludeți informațiile personale din parole
Folosirea unei date de naștere sau a unei aniversări a nunții, a numelui străzii de domiciliu sau a orașului de reședință face o parolă mai evidentă pentru un atacator. Parola nu trebuie să conțină informații personale despre proprietarul unui cont, în special despre acele informații care sunt disponibile public. În schimb, este mai bine să folosiți combinații aleatorii de cuvinte și litere care nu se concretizează în cuvinte și expresii semnificative. Există mai multe metode pentru a crea parole puternice. De exemplu, utilizatorii pot alege o metodă asociativă sau abordarea emoji etc.

3. O practică sigură este să folosiți parole unice pentru fiecare cont
Chiar dacă respectarea sfaturilor anterioare nu a protejat un cont de hacking, atunci această regulă cel puțin nu va face genera situații de o mai mare amploarea. Secvența de litere, numere și simboluri trebuie să fie unică pentru fiecare cont, apoi chiar și cu cel mai rău scenariu care s-ar putea întâmpla, nu toate informațiile utilizatorului vor ajunge în mâinile hackerilor.

4. Metoda de asociere pentru parole
Această metodă implică alegerea câtorva cuvinte sau expresii care sunt asociate cu evenimente, locuri sau persoane care sunt importante personal. Apoi, combinând aceste cuvinte sau expresii, se creează o parolă unică care este ușor de reținut, dar greu de ales. Este important ca expresia să aibă sens doar pentru utilizator și să nu includă expresii obișnuite de tip „Iloveyou”.

5. Nu ezitați să instalați un manager de parole
Într-adevăr, crearea unei parole unice și complexe pentru fiecare dintre zecile de conturi pe care le gestionăm poate fi o sarcină descurajantă, dar ea poate fi delegată unor manageri de parole de încredere. Astfel de aplicații pot nu numai să creeze parole puternice, ci și să le stocheze – alături de date sensibile, cum ar fi informațiile medicale sau datele financiare – în siguranță pe fiecare dintre dispozitivele dumneavoastră.