Networking — March 6, 2024 at 9:38 pm

Introducere în tehnologia fibrei optice

by

Implementarea unei soluții de fibră optică poate fi o sarcină complexă atunci când doar noțiunile de bază sunt disponibile, întrucât există mai multe standarde ce trebuie luate în considerare. Acest articol își propune să explice câteva principii fundamentele ale funcționării fibrei optice și conectorilor specifici pentru a vă ajuta în alegerea componentelor potrivite pentru realizarea conectivității.

fiber optics backgroundÎnțelegerea elementelor de bază este vitală pentru obținerea celor mai bune rezultate în ce privește funcționarea unei rețele de fibră optică. Integra deține în stoc o gamă largă de cabluri de fibră optică, componente și accesorii dar și posibilitatea de a vă oferi echipamentul potrivit pentru realizarea și certificarea conexiunilor.

În funcție de locul utilizării, respectiv în interior, în subteran, aerian sau subacvatic se vor utiliza compoziții specifice al cablului de fibră optică. După selectarea tipului de cablu trebuie luat în considerare miezul fibrei – tipul de „core” – deoarece există mai multe variante specifice ce sunt utilizate pentru a transmite și a recepționa semnale.

Fibra multimodală are un diametru al core-ului mare, ceea ce permite propagarea mai multor moduri / căi de propagare a undei electromagnetice dar care limitează lungimea maximă a unei legături de transmisie, din cauza dispersiei. Fibra optică multimodală este în principiu o tehnologie mai rentabilă și foarte populară pentru switch-uri în zona de uplinking sau extinderea LAN-ului pe distanțe mai scurte, în special în cadrul aceleași clădiri.

Fibra monomodală este o fibră optică proiectată pentru a transporta doar un singur mod de transmisie a undei electromagnetice – modul transversal. Tehnologia cu un singur mod de transmisie utilizează o lungime de undă mai mare (1310/1550nm) pe un miez (core) mult mai mic pentru a permite un singur mod de propagare a undei în comparație cu tehnologia multimodală care utilizează o sursă de lumină cu unde mai scurte (850/1300nm) pe un diametru mai mare al miezului de fibră. Acest lucru reduce la minimum rata de atenuare a sursei de lumină și ca urmare, este capabilă să funcționeze pe distanțe mult mai lungi. Deși mai scumpă decât tehnologia multi-mode, este ideală pentru infrastructura WAN și pentru implementările de fibră optică pentru conectivitate partajată (FTTH).

Conectorii sunt folosiți pentru a termina cablurile de fibră optică și a menține conectivitatea cu echipamentele terminale. Aceștia sunt de diferite mărimi, culori și forme constructive, în funcție de echipamentul de rețea la care sunt folosiți. De obicei, tipul de conectori sunt stabiliți în funcție de echipamentele utilizate, încă din faza de proiectare. Conectorii de tip LC sunt ce mai folosiți datorită designului lor economic și a dimensiunilor reduse. Alte posibile variante sunt SC, FC, E2000, cu diferite opțiuni de conectare, ca de ex. UPC, APC, PC, etc.

Mai multe detalii aici.