Evenimente, Securitate — May 23, 2024 at 2:58 pm

Eviden România a participat la cel mai mare exercițiu de apărare cibernetică din lume

by

Eviden,  liderul grupului Atos în domeniul digital, cloud, big data și securitate, anunță astăzi că doi dintre experții săi în securitate cibernetică din România au participat la cel mai mare exercițiu internațional de apărare cibernetică, “Locked Shields 2024”, organizat de NATO Cooperative Cyber Defense Center of Excellence (CCDCOE). Anul acesta marchează și a doua participare consecutivă a Eviden România, care a făcut echipă cu specialiști în securitate cibernetică din alte țări.

LockedShield 2024. Photo by CCDCOEExercițiul a avut loc la sfârșitul lunii aprilie și a reunit aproape 4.000 de profesioniști, militari și civili din domeniul apărării cibernetice, din peste 40 de națiuni. Locked Shields ca platformă permite țărilor să facă schimb de bune practici, să inoveze strategii și să-și îmbunătățească colectiv capacitățile de răspuns la incidente cibernetice.

Experții Eviden în securitate cibernetică din România – Sergiu-Andrei Chirlejan (echipa Threat Hunting) și Bogdan Irimia (echipa de mediere software) – au făcut parte din echipa internațională de apărare (numită și “Blue Team”). Anul acesta a marcat cea de-a patra participare consecutivă a României, colaborând cu specialiști în securitate cibernetică din Bulgaria și Republica Moldova. Echipa românească a fost coordonată de Agenția de Apărare Cibernetică din cadrul Comandamentului de Apărare Cibernetică și este formată din peste 150 de specialiști din cadrul instituțiilor naționale de apărare, ordine publică și securitate națională, dar și din companii private active în domeniu, Eviden România fiind una dintre acestea.

Experții Eviden, prin participarea lor la Locked Shields, au demonstrat o abilitate remarcabilă de a naviga pe câmpul de luptă cibernetic, demonstrând reziliență și perspicacitate strategică în protejarea fortărețelor digitale. Expertiza lor colectivă a fost esențială în fortificarea apărării cibernetice și promovarea unei culturi a învățării continue și a inovării.

Chris Moret, Global Head of Cybersecurity Services la Eviden, Atos Group: “Eviden se mândrește cu realizările echipei noastre prezente la Locked Shields 2024. Participarea la un proiect atât de important subliniază calibrul expertizei din cadrul companiei noastre și reafirmă dedicarea noastră pentru fortificarea apărării cibernetice la scară globală”.  

Locotenent-colonelul Urmet Tomp, directorul Locked Shields 2024: “În fiecare an, Locked Shields își propune să împingă limitele a ceea ce se poate realiza în instruirea în domeniul apărării cibernetice, iar 2024 nu a făcut excepție. Competențele instruite aici se traduc direct în consolidarea apărării naționale împotriva amenințărilor cibernetice din lumea reală, sporind securitatea noastră colectivă”.

Colonel inginer Sorin Manole, șeful Agenției de Apărare Cibernetică (AAC) din cadrul Comandamentului Apărării Cibernetice (CAPC), organizatorul exercițiului:
„Tipul acesta de exercițiu e aproximativ 70% tehnic, 30% non-tehnic. Desfășurarea cuprinde situații variate, cam tot ce poate fi mai rău într-un atac cibernetic. Într-un scenariu, în care echipa albastră reprezintă o țară cu tot ce are ea la nivel de rețele, este lansat un atac intens și concomitent. Indiferent că sunt atacate rețele militare, guvernamentale sau furnizoare de servicii pentru populație, folosite fie de sistemul militar, fie de cel civil, țara intră în alertă, iar echipele de profesioniști își unesc forțele pentru a ne apăra de un atacator cunoscut sau necunoscut. Sunt implicați în exercițiu și oameni din PR și specialiști în rețele sociale. Ei trebuie să urmărească toate sursele de informare, care sunt simulate în cadrul exercițiului.
E la fel ca în cazul unei amenințări cu bombă: nu putem să neglijăm amenințarea, dar o verificăm păstrându-ne un grad de discernământ, astfel încât să nu creăm panică. Trebuie să conlucrezi cu ceilalți, să știi exact ce se petrece la tine și să știi să expui totul în mod corect”.

Împreună cu colegii din alte țări, experții Eviden au demonstrat disponibilitatea structurilor de apărare ale unei țări fictive împotriva atacurilor cibernetice care vizează infrastructuri critice. Pe lângă securizarea sistemelor IT și operaționale complexe, echipele participante trebuie să fie eficiente într-o gamă largă de discipline, inclusiv raportarea incidentelor și rezolvarea provocărilor criminalistice, juridice, media și de război informațional.

În cursul anului trecut, specialiști din cadrul companiei Eviden Romania au finalizat cu succes proiectul de modernizare pentru tehnologia de securitate cibernetică din 22 de locații NATO. Colaborarea cu NATO demonstrează angajamentul companiei de a proteja rețelele și informațiile vitale ale organizațiilor partenere.